250 drikkevandsboringer forurenet: 'En vanvittig stigning'

Antallet af drikkevandsboringer, der må lukke eller sættes i alternativ drift, er eksploderet det seneste år, viser en status fra brancheorganisationen DANVA.

Mange vandværker leder efter nye steder, hvor de kan lave boringer og hente rent drikkevand op. (Foto: © Michael Lyck Poulsen, (c) DR)

Det seneste års fund af pesticidrester i drikkevandet, har haft stor betydning for vandværker rundt omkring i landet.

Ifølge DANVA, interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber, er der på mindre end et år fundet mindst 250 boringer, der indeholder større mængder pesticidrester end tilladt.

På et normalt år regner DANVA med, at omkring 30 boringer må lukke på grund af problemer med forurening. Men det tal er altså eksploderet i år.

- Det er en vanvittig stigning, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

En del af boringerne er stadig i drift, fordi nogle områder ellers mangler drikkevand, andre er taget helt ud af produktion.

- Det kommer bag på os, at det er så mange boringer, der skal tages ud af drift, som det er tilfældet nu, siger Carl-Emil Larsen.

Frygt for endnu flere fund

For et år siden begyndte de første fund af stoffet Desphenyl Chloridazon at dukke op.

Vandværker rundt omkring i landet måtte lukke boringer på stribe, efter de fandt for høje koncentrationer af stoffet, der stammer fra et ukrudtsmiddel brugt på blandt andet roemarker indtil 1996.

Denne sommer er endnu et stof, kaldet DMS, dukket op i boringer blandt andet i hovedstadsområdet og Varde.

- Vi har kun gennemgået en del af alle vores produktionsboringer, og når vi har det fulde billede, så frygter jeg desværre, at billedet er værre end de her godt 250, siger Carl-Emil Larsen.

Dyrt at lave nye boringer

Direktøren mener, at antallet at boringer, der må lukke, kan blive mere end dobbelt så højt, når samtlige boringer er undersøgt.

Det bliver en dyr affære for vandværkerne, der ifølge DANVA betaler op mod 5 millioner kroner for at etablere en erstatningsboring. Som det ser ud i dag, bliver den regning sendt videre til forbrugerne.

En samlet opposition har kaldt Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om sagen. Det finder sted torsdag klokken 10.30.