22-årige Kristian har millioner på kontoen - men kan ikke få lov til at købe sit eget sommerhus

Det kan være særdeles bøvlet for personer under værgemål at få lov til at købe hus - også selvom de har pengene.

Her ved Gjellerodde ved Lemvig vil Kristian og hans familie gerne bygge et sommerhus sammen.

Bølger, bakker og iskiosk går op i en højere enhed for 22-årige Kristian Vejsgård i Gjellerodde ved Lemvig.

Ordene er få, men smilet er ikke til at tage fejl af:

- Så kører det, siger han fra sin kørestol og flækker i et grin.

Hvis det stod til ham og hans forældre, så havde de for længst haft nøglerne til deres eget sommerhus i området.

Men selvom Kristian Vejsgård har fire millioner kroner stående på bankkontoen, er det svært for ham at få lov til at bruge sine egne penge til at købe fast ejendom.

Kristian Vejsgård blev hjerneskadet som spæd og er under værgemål, og derfor skal hans formue ifølge værgemålsloven "bevares" og give et "rimeligt udbytte".

Og familien har fået afslag på at lade Kristian Vejsgård købe et sommerhus.

- Det er enormt frustrerende. Han har jo fået den her erstatning. De penge skulle han gerne have lov til at bruge på noget, som er til glæde og gavn for ham, siger hans mor og værge, Lotte Vejsgård.

Familien bakkes op af blandt andre Institut for Menneskerettigheder, som mener, at loven er alt for restriktiv og bør ændres.

Millionerne sidder fast

Tanken med drømmesommerhuset er, at det skal skræddersys til Kristian Vejsgårds særlige behov - for eksempel med ekstra brede dørkarme uden dørtrin.

- Vi har endnu ikke fundet et sommerhus, som lever op til de krav - medmindre vi selv bygger et, forklarer hans far og værge, Karsten Vejsgård.

Der er tale om en samlet investering på 2,7 millioner kroner, som deles mellem forældrene og Kristian Vejsgård.

Men Familieretshuset, som skal godkende planerne, mener ikke, at det er i Kristian Vejsgårds interesse at bruge noget af hans formue på at købe et sommerhus.

Begrundelserne lyder blandt andet på, at Kristian Vejsgård risikerer at hæfte for forældrenes del af huslånet, og at han bare kan leje et sommerhus i stedet.

- Vi var faktisk meget overraskede over, vi fik afslag, siger Lotte Vejsgård.

For i et lejet sommerhus er der som regel dørtrin og smalle døre - og det forhindrer Kristian Vejsgård i selv at kunne komme rundt i huset.

- Så kan vi sætte ham på en stol, og så kan han ellers blive siddende der, indtil vi flytter ham igen. Det er altafgørende, at huset bliver indrettet til hans behov, siger far Karsten Vejsgård.

Video: Kristian Vejsgård kommer rundt indendøre ved at sidde i en særlig stol – en slags kontorstol, hvor han selv kan skubbe sig rundt med benene. Men når døråbningen er smal, laver stolen mærker på karmen - og det giver ofte problemer med udlejeren i et lejet sommerhus.

Forældrene sætter pris på, at der er en instans, som skal sikre, at mennesker under værgemål - som deres egen søn - ikke bliver franarret penge.

Og de er også klar over, at det på papiret kan se ud til, at de forsøger at lokke penge ud af deres søn til et lækkert sommerhus.

- Den er vi også oppe imod, ja. Men hvis de havde grebet knoglen og inviteret os ind til et møde, så vi kunne forklare mere, hvad det egentlig er for noget, siger Lotte Vejsgård.

Forældrene har klaget over den første afgørelse og samtidig indsendt en ny ansøgning, hvor de blandt andet tilbyder at købe sommerhuset kontant, så Kristian ikke risikerer at hæfte for forældrenes del af et lån.

Lotte og Karsten Vejsgård sendte den første ansøgning i maj 2022.

Sidste år gav Familieretshuset seks godkendelser til køb af fast ejendom og 11 afslag.

Video: Gjellerodde ved Lemvig er favoritstedet for Kristian Vejsgård og hans familie, når de skal slappe af og hygge sig.