Når Morten Andersen i aften siger farvel til 2019, bliver det med en følelse af, at hans skæbne er beseglet.
For i året, der nu rinder ud, blev politikerne enige om en kompensationsaftale, der med stor sandsynlighed vil sende hans hjem på tvangsauktion på grund af larmen fra de nye F-35-kampfly.
- Jeg har en følelse af ufatteligt stor magtesløshed. Det værste man kan gøre, er at presse et menneske op i et hjørne. For mig er der næppe andet end tvangsauktion at se frem til nu, siger Morten Andersen, 53 år.
Skæbne blev streger på et kort
Hans skæbne i 2019 blev stregerne på et landkort. Streger, der afgør, om naboerne til Flyvestation Skrydstrup ved Vojens bor i den såkaldte røde eller gule zone.
I den røde zone vil beboerne få tilbudt, at deres hus kan blive opkøbt af staten til markedspris. I den gule zone får beboerne ikke det tilbud.
Morten Andersens hus ligger i den gule zone, og han får således ikke noget tilbud om at blive købt fri af staten. Og det betyder, at han formentlig ikke kan optage nye lån i huset, når de nuværende i løbet af 2020 nærmer sig udløbsdatoen.
I november præsenterede forsvarsminister Trine Bramsen (S) og forligspartierne en kompensationsmodel for flystøjen fra Danmarks kommende kampfly, F-35.
Partierne bag aftalen er enige om at bruge omkring 250 millioner kroner på opkøb og støjisolering. Modellen er en del af anlægsloven, der godkendes af Folketinget i første halvår af 2020.
Ikke tilbud om opkøb af staten
Som kompensationsmodellen ser ud nu, så er Morten Andersens ikke blandt de 117 boliger, der får tilbud om et statsligt opkøb.
Heller ikke selv om han kan se - og ikke mindst høre - kampflyene, der letter og lander på den anden side af marken ved hans hus. Og heller ikke, selvom han med egne ord bor så tæt på den røde zone, at han kan ‘spytte over i den’.
Før jul skrev han et brev om sit dilemma til Folketingets Forsvarsudvalg. Han anerkender, at Danmark skal have et nyt kampfly, og det bedste valg formentlig er F-35’eren, der på grund af sin kraftige motor larmer mere.
Men han er ked af, at han nu er blevet skæbnens kastebold, på grund af nogle streger på et kort.
- Da jeg flyttede hertil, var jeg helt klar over, at F-16 fløj i min baghave. Men den øgede støj fra F-35 betyder, at mit hus allerede nu har tabt så meget værdi, så jeg får svært ved at gentegne mine lån. Og de skal fornyes, længe inden de nye fly kommer. Så uanset hvad er jeg bange for, at jeg bliver tvunget til at flytte, inden nogen overhovedet har hørt de nye fly, siger Morten Andersen.
Han håber nu, at politikerne tager højde for borgere som ham, der er kommet i klemme, inden aftalen skal til afstemning i de første måneder af 2020.
- Jeg regner dog ikke med, at politikerne ændrer et komma i aftalen, selv om jeg har fået et par venlige tilkendegivelser, siger han.
DR Nyheder har spurgt forsvarsminister Trine Bramsen (S), om man i kompensationsmodellen ikke burde tage hensyn til borgere som Morten Andersen.
Ministeriet oplyser, at ministeren hverken kan eller vil kommentere den konkrete sag.
- Der er indgået en bred politisk aftale om en kompensationsordning, der omfatter 1600 boliger. Den er baseret på den støj, som borgerne vil blive udsat for med de nye kampfly. Uanset hvilken model vi havde valgt, ville der være boliger lige på den anden side af grænsen, udtaler Trine Bramsen i et skriftligt svar.