76-årige Kurt Jørgensen hælder foder op til de tre får, der bor på gården ved Høgelund øst for Skrydstrup Flyvestation.
I 52 år har Kurt og hans 74-årige kone Karen Margrethe Jørgensen boet på gården, hvorfra de har drevet landbrug det meste af deres liv.
Midt i morgenkaffen fik de at vide, at deres ejendom ligger så tæt på Skrydstrup Flyvestation, at staten vil tilbyde ægteparret at købe deres hjem.
- Det er godt, at vi ligger i rød zone, så vi kan komme væk. Men det gør ondt, siger Kurt Jørgensen.
- Men det er rart at få en afklaring, siger Karen Margrethe Jørgensen.
Regeringen er villig til at købe 117 huse
Regeringen er klar til at bruge 230 millioner kroner på at kompensere de naboer, der bliver plaget af støj, når de nye F35-kampfly kommer til Flyvestation Skrydstrup om fire år.
Det fremgår af et udkast til en aftale, som DR er kommet i besiddelse af.
Beboerne omkring flyvestationen bliver delt op i en gul og en rød zone. I den røde zone, som er der, hvor larmen fra F35-flyene er højest, får borgerne tilbudt, at staten køber deres ejendom.
Støjen vil blive uudholdelig
Kurt og Karen Margrethe Jørgensens hjem ligger i den røde zone, og de føler ikke, at de har andet valg end at takke ja til at sælge.
- Vi bliver ikke boende. Den dag, de havde testflyvninger med de nye fly, var støjen helt uudholdelig, siger Kurt Jørgensen.
F35-flyene begynder at lette fra Flyvestation Skrydstrup i 2023, så indtil da vil ægteparret blive på gården, men tanken om, at de inden for få år skal fra deres hjem, gør Kurt Jørgensen ked af det.
- Vi ville jo bo her, til vi blev båret herfra.
- Men det kan vi ikke nu.
Skuffet over manglende erstatning for værditab
To kilometer nord for flyvestationen bor Agnes Rosenlund, som er formand for Flyvestation Skrydstrups Naboer. Ifølge udkastet ligger hendes hjem i den gule zone – det gør i alt 1.500 huse.
Ifølge det nævnte udkast tilbyder regeringen støjisolering til naboerne i gul zone for at kompensere larmen fra de nye F35-fly.
Agnes Roselund er glad for, at regeringen har afsat 200 millioner kroner mere, end der først var meldt ud. Hun er dog ikke tilfreds med den kompensationsmodel, der er lagt frem for naboerne i gul zone.
- Når støjen stiger, falder huspriserne, men det lader ikke til, at regeringen lægger op til at erstatte den tabte ejedomsværdi. Det er jeg meget bekymret over.
Har ikke råd til at blive
Hvor meget naboerne i den røde zone kan få for deres huse er endnu uvist. Og den uvidenhed bekymrer Kurt og Karen Margrethe Jørgensen, for de har ikke råd til at takke nej til statens tilbud.
- Vi har ingen pensionsopsparing. Vi har vores opsparing i mursten, og de er nul kroner værd nu.
Naboerne i den røde zone kan vælge at blive boende og i stedet få støjisoleret deres hjem på statens regning. Hvis de gerne vil flytte, tilbyder staten ikke bare at købe beboernes hus, men også deres jord og de dyr, der hører til hjemmet.
Kurt og Karen Margrethe Jørgensen og de andre 116 naboer i den røde zone har ti år til at beslutte, om de vil flytte eller blive.