Der vil gå nogle timer, før en vagtlæge kommer på besøg.
Det er den besked, Tove Andresen får, da hun en sen søndag aften i 2011 ringer til Lægevagten i Vejle.
Hendes 15-årige søn Mikkel Andresen er i løbet af søndagen blevet mere og mere syg. Nu hyperventilerer han, har iskolde fødder og har fået mørke pletter på hele kroppen. Det oplyser Tove Andreasen til Lægevagten.
- De spørger, om vi kan komme ud med ham, men jeg siger: Han er simpelthen for dårlig. Han kan næsten ikke gå, fordi det gør ondt i hans ben, fortæller Tove Andresen i dag.
Falder om
Mens hun sammen med sin søn venter på, at vagtlægen kommer hjem til familien i Give i Midtjylland, får Mikkel Andresen rødsprængte øjne og falder om i stuen.
- Så får jeg råbt til min kæreste, at han skal komme op og få ringet til ambulancen, fordi Mikkel dør. Jeg er simpelthen overbevist om, at han dør.
Da ambulancebehandlere og en akutlæge kort efter ankommer, forsøger de at redde Mikkel Andresen, men det er for sent.
Den 15-årige dreng er død.
Dør af smitsom meningitis
Ambulancepersonalet bringer den døde dreng til Vejle Sygehus. Da Tove Andresen kort efter selv kører mod sygehuset, ringer vagtlægen.
- Vagtlægen spørger, hvor vi er henne, for nu har de stået og banket på døren, og der er ligesom ikke nogen hjemme. Der må jeg så fortælle dem, at de er kommet for sent, husker Tove Andresen.
Mikkel Andresen dør af smitsom meningitis. Det er en type af meningitis, som ikke er en del af børnevaccinationsprogrammet. Men en meningitis, som skyldes bakterierne meningokokker. De kan give hjernehindebetændelse eller blodforgiftning og ofte begge dele.
Sygdommen kan udvikle sig livsfarligt på få timer. Derfor er det afgørende, at patienten bliver behandlet hurtigst muligt med bakteriedræbende antibiotika.
Artiklen fortsætter under grafikken.
I Mikkel Andresens sag kunne det være gået hurtigere. Patientombuddet har udtalt kritik af den læge, der i telefonen oplyste, at der ville gå et par timer, før en vagtlæge kom og så på Mikkel Andresen.
Vagtlægen har fået kritik for ikke at indlægge Mikkel Andresen med udrykning og for ikke at mistænke de mørke pletter som tegn på blodforgiftning.
Mikkel Andresens sag er en af mindst 24 sager mellem 2000 og 2017, hvor læger, sygeplejersker eller ambulancebehandlere har fået kritik i sager om meningitis. Det viser en optælling, DR har foretaget blandt afgjorte patientklagesager.
Pletterne
I januar 2017 dør endnu en teenager i Danmark af smitsom meningitis.
Sagen påvirker Tove Andresen. Hun havde håbet, at fejlen i hendes søns sag ikke ville gentage sig.
- Det gør ondt. Man kan jo ikke altid undgå dødsfald, men jeg tænker, er de da ikke er blevet klogere. Det ligner jo meget det, Mikkel havde. Altså med de pletter.
I sagen fra januar i år sender 17-årige Hans Petersen billeder til Region Hovedstadens akuttelefon 1813, der viser, at han har mørke pletter på kroppen og i ansigtet.
Ifølge eksperter er pletterne et klart tegn på blodforgiftning forårsaget af meningokokker. Men der blev ikke sendt udrykning af sted efter Hans Petersen.
Region Hovedstaden har siden erkendt, at det var et fejlskøn, at Hans Petersen ikke blevet hentet af en akutbil og en ambulance.
Pletter og nakkestivhed
Tove Andresen frygter, at der fortsat er sundhedspersonale, der ikke ved, at pletter i huden kan være et alarmerende tegn på smitsom meningitis.
Lars Bjerrum, professor i almenmedicin ved Københavns Universitet, mener, at der mangler vished om netop pletterne
Han har set på de 24 sager, hvor der er udtalt kritik, og ser et fællestræk blandt nogle af sagerne.
- Man sætter lighedstegn mellem meningitis og nakke- og rygstivhed. Man tænker ikke på, at de samme bakterier, der hedder meningokokker, faktisk kan give en lige så alvorlig sygdom, nemlig meningokok-blodforgifting. Det giver ikke nakke/rygstivhed, men typisk pletter i huden, siger han.
Mission at få folk til at grine
I stuen hjemme hos Tove Andresen hænger et skolefoto af hendes søn.
Det blev taget to uger, før han faldt om. Så billederne kom først efter hans død.
- Det var lidt underligt, men det er rart at have. Han elskede at få folk til at grine. Det var nærmest hans mission. At folk skulle have det godt. Og det synes jeg, man kan se i øjnene på ham dér, siger Tove Andresen og ser på fotoet.
Hun ønsker, at fokus på hendes søns forløb og på de andre sager om meningitis kan føre til færre fejl på hospitaler, hos lægevagten og andre steder i sundhedsvæsnet.
- Jeg håber, at det nu kan give lidt eftertanke.
Siden januar 2016 har tre teenagedrenge mistet livet til smitsom meningitis. I dokumentaren ”Vores drenges sidste døgn” søger drengenes familier et svar på, om sundhedsvæsnet fejlede, da deres sønner mistede livet til sygdommen. Se eller gense dokumentaren her.