28-årige Louise Wille husker det stadig.
Forvirringen over ikke at have et arbejde.
- Hvis der ikke er nogen plan, kan jeg ikke stå op om morgenen, siger hun.
Hun sidder ved sit skrivebord på Novo Nordisk i Bagsværd, hvor hun for halvandet år siden blev ansat i et jobtræningsforløb.
Men inden da var hun på kontanthjælp. For Louise Wille er autist, og det har derfor været svært for hende at få et arbejde.
- Det var forfærdeligt, at der ikke var nogen struktur på hverdagen. Jeg har ligget flere timer i sengen nogle gange, selv om jeg var vågen. Også til klokken fem om eftermiddagen, fordi der ikke var noget jeg skulle, fortæller Louise Wille, som medvirker i DR Dokumentaren "De skjulte talenter".
Som autist har Louise Wille brug for mere struktur og planlægning end de fleste. Til gengæld kan hun noget helt særligt.
Hun er nemlig mere end almindeligt god til tal.
- Og helst i excel-ark i store mængder, griner hun selv.
- Vi andre ville bare give op
For Novo Nordisk løser hun derfor komplekse opgaver på meget kort tid. Hun kan gennemskue store mængder data og finde fejl i massevis af koder. Og endda på rekordtid, fortæller hendes nærmeste kollega Solmaz Gabery.
- Hun kan overskue det, vi andre ikke kan gennemskue. Vi andre ville nok bruge et system eller et program, eller bare give op. Men Louise kan. Og hun ser det hele med det samme, siger Solmaz Gabery.
Hos Novo Nordisk har man i alt ansat otte autister, og det har været en så stor succes, at man planlægger at ansætte endnu flere, forklarer Liselotte Hyveled, der står bag projektet i Novo Nordisk og selv har et barn med autisme.
- Vi har fået nogle helt unikke talenter og har fået adgang til en ressource, som vi ellers ikke ville have, siger Liselotte Hyveled og fortsætter:
- Det, de laver, er ligeså godt omend bedre end vores øvrige medarbejdere.
- Flere virksomheder burde ansætte autister
Og det kan flere virksomheder godt lære noget af, lyder opfordringen fra Det Nationale Autismeinstitut, der blandt andet arbejder for at få flere autister i beskæftigelse.
Sammen med Novo Nordisk har instituttet, der er ejet af Landsforeningen Autisme, startet et projekt op, som hedder Project Opportunity. Det går netop ud på at få flere autister i arbejde.
Men alt for få virksomheder ansætter autister, lyder det fra faglig leder Linda Schwartz Larsen.
- Det handler ikke nødvendigvis om manglende vilje på arbejdspladserne, men nok mere om at virksomhederne ikke ved, hvor meget de får ved at ansætte en autist, siger hun og henviser til en større undersøgelse fra England, der viser, at kun 32 procent af voksne autister har et job. Og det er kun 16 procent, der har et fuldtidsjob.
Der findes ingen danske tal på, hvor mange autister, der er i arbejde herhjemme, men Det Nationale Autismeinstitut vurderer, at det er det samme billede, der tegner sig i Danmark.
Men det er jo ikke alle autister, der kan det samme som Louise?
- Nej det er det ikke, og der er også nogle, som ikke er i stand til at have et arbejde. Men der er mange, der kan noget, som ligner det, Louise kan, og som man derfor kan have glæde af ude i virksomhederne, siger Linda Schwartz Larsen.
Det samme mener professor Rob Austin fra CBS, der har forsket i, hvad store virksomheder som IBM og Microsoft får ud af at ansætte autister.
- Det viser sig, at folk med autisme er rigtig gode til det, som man ellers ville have svært ved at ansætte folk til. Man bruger et talent, som man ikke har brugt før, siger han.
- Verden har brug for alt det talent, man kan finde. Og lige nu er der talenter, som man ikke bruger, siger han og efterlyser flere job til autister.
Kræver noget andet af ledelsen
På Novo Nordisk mener Liselotte Hyveled også, at flere virksomheder bør få øjnene op for autisters særlige evner. Hun har i flere år forsøgt at få andre firmaer til også at ansætte autister, fortæller hun.
- Men det kræver nogle helt andre ting, end man er vant til som ledelse, siger hun.
For ligesom i Louise Willes tilfælde, så kræver det blandt andet masser af planlægning og struktur i hverdagen.
- Det er en meget anderledes måde at være ledelse på, fordi man jo ikke har lyst til at være forælder over for en medarbejder, men i det her tilfælde er det det, der er behov for, siger Liselotte Hyveled.
Men er det så det værd?
- Jeg synes helt bestemt, at det er det værd. Det kræver så lidt forståelse og rummelighed at få dem til at fungere på en arbejdsplads, hvor vi får meget værdi ud af det, de kan. For de er en overset ressource.
- Vores hjerne er bygget anderledes
Louise Wille har nu været ansat på Novo Nordisk i halvandet år, og hun er også sikker på, at virksomheder generelt ville have glæde af at ansætte flere autister.
- For vi autister tænker på en anden måde. Vores hjerne er helt anderledes bygget sammen. Jeg tror, at der kunne komme noget nyt og innovativt ud af at have autister med, siger hun.
Hun er også meget opmærksom på, at det ikke er alle autister, der har været så heldige at få tilbudt et job.
- Jeg er kommet i en klub for autister, og der er ikke nogen af dem, der ikke vil i job, siger hun.
- Vi har bare alle sammen brug for hjælp til at få struktur på det. Og så skal der være nogle, jeg kan henvende mig til, som jeg føler mig sikker ved, uddyber hun.
For Louise Wille er hverdagen blevet meget nemmere, efter hun har fået et job. Og når hun slår øjnene op om morgenen, glæder hun sig til at møde ind på arbejde, fortæller hun.
- Jeg bliver glad om morgenen, når jeg står op og tænker på, at jeg skal herhen, siger hun og smiler stort.
- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at jeg skulle være her, og at nogle skulle sætte pris på det jeg kunne.
Louise Wille medvirker i DR Dokumentaren ”De skjulte talenter”, der bliver sendt i fire dele. Første gang er i morgen klokken 20.45 på DR1.
Fakta om autisme
- •
Omkring én procent af befolkningen vurderes at have en form for autisme - en såkaldt ASF.
- •
Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) er en fællesbetegnelse for alle diagnoser inden for en gennemgribende udviklingsforstyrrelse.
- •
Flere og flere får diagnosen, hvilket kan skyldes den øgede opmærksomhed og viden på området.
- •
Samfundets stadig større krav til sociale evner og hurtig omstilling kan også have en betydning, da mange med ASF ikke kan klare det sociale pres og derfor falder igennem. Kilde: Landsforeningen Autisme