16-årige Emil tog på kontrol med Sikkerhedsstyrelsen: I to ud af fire butikker kom han tilbage med cigaretter

Hos Alkohol og Samfund er de begejstrede for den nye mulighed, som Sikkerhedsstyrelsen har fået.

16-årige Emil Boysen Jepsen var i dag på sin første kontrol med Sikkerhedsstyrelsen, hvor de tjekker om butikkerne er villige til at sælge tobak og alkohol til mindreårige.

Når 16-årige Emil Boysen Jepsen i dag møder ind til første dag på sit nye arbejde, så er det ikke for at trække i supermarkeds-trøjen og sidde som ungarbejder bag kassen.

Tværtimod.

- Jeg skal ud i butikker og prøve at købe tobaksvarer eller alkohol og se, om de spørger mig om id, siger Emil Boysen Jepsen.

I hans nye job skal han være med til at kontrollere, at for eksempel supermarkederne overholder reglerne, når det gælder salg af tobak og alkohol.

Sikkerhedsstyrelsen bruger ham nemlig som ung kontrolkøber - et nyt værktøj, som styrelsen har fået i en forsøgsperiode på to år, hvor de kan sende unge ind i en butik for at se, om de kan få lov til at købe alkohol og nikotinprodukter, som de ikke er gamle nok til.

Da kontrolkøberne er under 18 år, vil de altid være i følgeskab af en voksen tilsynsførende, som så skrider ind, hvis det viser sig, at butikken sælger produkterne til kontrolkøberne.

Butikker raser mod tiltag

Tiltaget har mødt en del kritik. De Samvirkende Købmænd har blandt andet kaldt det et "retspolitisk skred" og kaldt kontrolkøberne for "børneagenter".

Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen tror ikke på, at det får unge til at ryge eller drikke mindre. Både Jens Juul Nielsen og Dansk Erhverv er bange for, at man fremprovokerer situationer, som ikke havde fundet sted, hvis ikke man havde sendt de unge, som i princippet er undercover, ind.

Og så lyder en del af kritikken også, at tiltaget er ude af proportioner.

- Normalt når man sender børneagenter eller sådan en agent provocateur (en person, der tilskynder til en forbrydelse, red.) ud, plejer det at være i sager med en strafferamme på seks år. Det er eksempelvis sådan noget som hård narkokriminalitet, siger Jannick Nytoft fra De Samvirkende Købmænd.

Tiltaget glæder interesseorganisation

Men hos interesseorganisationen Alkohol og Samfund, der arbejder for at skabe en "bæredygtig alkoholkultur" er de meget begejstrede for Sikkerhedsstyrelsens nye værktøj.

- Vi synes, det er et rigtig vigtigt tiltag, fordi vi ved, at unge i dag oplever, at det er alt for nemt at skaffe alkohol, selvom de er under aldersgrænserne. Og vi ved, at butikkerne er alt for dårlige til at spørge om id, siger Alkohol og Samfunds direktør, Ida Fabricius Bruun.

I en undersøgelse som Alkohol og Samfund selv har lavet med samme metode, som Sikkerhedsstyrelsen nu tager i brug, har de erfaret, at det er alt for nemt for de mindreårige at købe alkohol.

- Derfor håber vi, at det her betyder, at flere butikker kommer til at tage deres ansvar alvorligt; husker at spørge om id og overholder loven, siger Ida Fabricius Bruun.

Kunne købe tobak i to ud af fire butikker

Tilbage hos Emil Boysen Jepsen har han været på første kontrol med Sikkerhedsstyrelsen. Da vi spørger ham, har han været fire steder. To af stederne har han kunnet købe cigaretter. De andre to steder er han blevet afvist.

- Jeg synes, det var lidt for nemt, at jeg bare kunne gå ind og spørge om det, og så får man dem direkte i hånden, siger han.

Efter sådan en arbejdsdag skal Emil Boysen Jepsen aflevere det, som han har fået lov at købe, selvom han er for ung, til Sikkerhedsstyrelsen, og så beslutter politiet, om der skal gives en bøde.

Kontorchef for Sundhed i Sikkerhedsstyrelsen, Stine Pedersen er med på Emil Boysen Jepsens første arbejdsdag.

- Det signalerer, at det er forholdsvis let for de unge at få fat i cigaretter, og at der er en god grund til, at der skal være effektiv kontrol, konstaterer hun efter dagens fangst.

Hør mere om, hvorfor Emil Boysen Jepsen valgte at arbejde som ung kontrolkøber i videoen herunder:

En effektiv metode

Hos Alkohol og Samfund mener Ida Fabricius Bruun også, at der er tale om en effektiv metode. Og hun er absolut ikke enig i den kritik, der har været af tiltaget med de unge kontrolkøbere.

- Det her er en måde at sørge for, at butikkerne overholder de grænser, som vi sådan set har haft i 25 år, men som de ikke rigtig er lykkedes med at overholde endnu, siger Ida Fabricius Bruun.

Hun er heller ikke enig i, at det er ude af proportioner, når man sender "børneagenter" ind, selvom der ikke er tale om lige så alvorlig kriminalitet som det, man normalt bruger agenter til.

- Det her er en effektiv metode, som efterligner den reelle købssituation, som vi ved foregår meget, meget ofte. Det er samfundets ansvar at passe på vores børn og unge. Derfor synes jeg det her er et helt fint og reelt initiativ, som vil have en effekt, på at færre unge kommer til skade og drikker for meget, siger hun.

Hvad retfærdiggør at tage de metoder i brug?

- Vi ved, at de her produkter er skadelige for unge. Jo yngre de er, jo mere skadelige er de for deres hjerne. Og de udsætter sig selv for en stor risiko. Derfor er vi også nødt til at tage de aldersgrænser alvorligt, som vi har.

Kan du ikke være bange for, at de unge kontrolkøbere kan komme til at fremprovokere situationer, som ellers ikke havde fundet sted?

- Vi ved, at unge i meget høj grad oplever, at de kan købe alkohol, og at de gør det, og vi kan se, at danske unge ligger højt i statistikkerne over alkoholforbrug. Derfor er det rimeligt at antage, at de her købsforsøg også foregår ude i den virkelige verden, hvor det ikke er kontrolkøbere, men unge, som gør det.

Sikkerhedsstyrelsen selv har også svaret på kritikken. Styrelsen glæder sig først og fremmest over, at den har fået et bedre kontrolværktøj.

- Man har bare kunnet konstatere, at den kontrol, vi har kunnet føre indtil nu, ikke har været særlig effektiv, siger Stine Pedersen, kontorchef for Sundhed i Sikkerhedsstyrelsen.

Læs mere om de rasende købmænd og Sikkerhedsstyrelsens svar i artiklen her.