Højdepunkter










 

Godt at terpentinen er væk
3. april 2004 13:52
Gitte Nielsen har talt akantus-bladene på en tallerken en dag hun kedede sig. Der er 187 blade.
© DR
For få år siden sad porcelænsmalerne på Royal Copenhagen i terpentindampe dagen lang, men nu er al maling og guld på vandbasis.

- Godt det er overstået, siger Gitte Hansen, dekoratør og sikkerhedsrepræsentant på fabrikken. Det var faktisk to ansatte herfra, der opfandt den nye metode.

I modsætning til tidligere betyder opfindelsen også, at forkerte strøg kan fjernes med vand, men procelænsmalerne sætter en stor ære i, at "den er der første gang".

Langt de fleste porcelænsmalere på Royal Copenhagen har været ansat i mere end 25 år, og de har et meget specielt forhold til deres arbejdsplads.

Alligevel har porcelænsmalerne nogle gange lyst til at kyle tallerkener og kopper langt væk, men det er sjældent. Generelt er de glade for deres arbejde med at male det kendte og dyre Flora Danica-stel.

187 akantusblade på en tallerken
- Jeg maler med 24 karats guld, når jeg laver kanten af akantusblade, siger dekoratør Gitte Hansen. Jeg kan fortælle, at der er 187 blade på en tallerken - jeg talte dem en dag jeg kede-de mig.



Herdis Myrseth maler Flora Danica-planterne på fri hånd efter de gamle kobberstik.
© DR
Guldet ligner ikke guld, men er underlig sort væske, og det er dekoratører, der maler det på meget nøjagtigt. Når den bliver brændt og poleret grundigt kommer den rigtige guld-farve frem.

Alt Flora Danica-stel er håndlavet De gibsstøbte dele bliver glaseret manuelt. Der står en person og dypper hver enkelt del i glasur, og derefter brændes de ved 1430 grader, så det bliver hårdt og hvidt skinnende porcelæn.

Allerede her smides meget ud, for det kræver en helt ensartet overflade for at der kan males Flora Danica-motiver på det.

Herefter følger flere brændinger. Faktisk skal delene brændes hver gang der skiftes farve, for ellers flyder farverne ind i hinanden.

Maler efter oprindelige kobberstik
Herdis Myrseth har i 35 år arbejdet på Royal Copenhagen, og hun maler plantemotiverne.

- Først tegner jeg blomsterne op med pen, så de er pænt fordelt, og så maler jeg konturerne op, siger hun. Så skal det tørre, hvorefter jeg maler de lyse farver. Bagefter skal de mørke farver på, og ind imellem skal porcelænet brændes.

Foran hende står det gamle kobberstik fra 1790, som er lavet helt detaljeret af Johann Christoph Bayer. Han udførte langt størsteparten af de i alt 1.802 dele, et arbejde der tog ham 12 år.

Plancherne er lavet, så de passer til porcelænet, og var han i tvivl om en detalje, sendte han bud til Botanisk Have. Han studerede så selv den pågældende plante for at være sikker på at gengivelsen var korrekt.

Når blomsterne er færdige lægges guldet på kanterne, og det poleres grundigt. Endelig kalli-graferes plantens latinske navn på porcelænet.

Print artikel Send som mail
Seneste nyt
Mary og Frederiks gaver udstilles (13:29)
På bryllupsrejse uden pressen (16:42)
Kronprinsepar hjem til travl uge (18:42)
Brudens far: Jeg ved ikke hvor de er (21:44)
Mary bar Ingrids slør (15:52)
Tæt kapløb om seerne på bryllupsdagen (15:04)


Højdepunkterne
 
Se eller gense alle højdepunkterne fra det kongelige bryllup

Panorama
 
Oplev 360° kongelig vielse i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongelig brudevals i vores samling af panorama-billeder

Panorama
 
Oplev 360° kongeligt bryllupstelt i vores samling af panorama-billeder

Mød Mary
 
Kom på besøg hos Mary på Tasmanien i DRs dokumentar om hende 

Festkjolerne
 
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup

Din Mening
Finder pressen Frederik og Mary på deres bryllupsrejse?
Ja
Nej
Ved ikke

Om afstemninger

 

Quiz

 
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet