Højdepunkter
|
|
|
|
19. april 2004 11:26 |
|
|
|
|
Hoffourer Steen Kudsk i Kuppelsalen på Fredensborg slot. Foto: Jens Nørgaard Larsen, © Scanpix | | |
|
|
|
For Steen Kudsk, der er hoffourer, starter brylluppet for alvor, når de første gæster i ugen op til 14. maj ankommer til Amalienborg og Fredensborg.
|
|
|
|
|
|
|
Fourer stammer fra det franske ord fourrier og betyder den, der skaffer foder. |
|
|
|
|
|
I hæren var foureren en befalingsmand, som tog sig af regnskab, proviant og indkvartering. Det svarer til de opgaver, Steen Kudsk varetager. |
|
|
|
|
|
Han står for den kongelige husholdning både til hverdag, og når regentparret er på rejser eller har gæster. |
|
|
|
|
|
I forbindelse med kronprinsen og Marys bryllup er han ansvarlig for alt det praktiske, når der er officiel middag på Christiansborg Slot den 11. maj og bryllupsmiddag den 14. maj på Fredensborg Slot. |
|
|
|
|
|
Steen Kudsk er uddannet tjener og har været ansat i hoffet siden 1979. |
|
| |
|
|
En hoffourer sørger for den kongelige husholdning, både til hverdag, når regentparret er på rejse eller har gæster, og brylluppet mellem kronprins Frederik og Mary Donaldson bliver Steen Kudsks helt store opgave.
Han er ansvarlig for det praktiske ved den officielle middag på Christiansborg slot 11. maj og bryllupsmiddagen 14. maj på Fredensborg slot.
Marys familie bor i Kancellihuset Den nærmeste familie skal bo på Amalienborg og Fredensborg, mens Mary Donaldsons familie sandsynligvis skal bo i Kancellihuset.
Dronning Margrethe bestemmer, hvor hver enkelt gæst skal bo, mens Steen Kudsk sørger for, at værelserne er klar, og at der er personale tilknyttet hver enkelt gæst.
- Jeg skal sørge for glas, bestik og porcelæn. Alene til bryllupsmiddagen skal der bruges 4000 glas, og da de 400 kuverter består af fire tallerkener, kan man regne ud, at der skal noget til, siger Steen Kudsk.
En del af det kan ikke gå i opvaskemaskinen, så da der for nylig var 140 til middag, tog det to dage at vaske op, siger han.
|
»Jeg forestiller mig en dansk menu med islæt fra Grønland og Færøerne, men måske også noget australsk« |
|
|
Plane gulve, så tjenerne ikke snubler Teltet i haven på Fredensborg slot er ved at blive sat op. Derefter skal der lægges varme og lys ind og draperes med stof.
Der dækkes op med de gamle sølvtallerkener, og de 13 fornemste gæster får guldmundtøjer, som består af ske, kniv og gaffel.
Vigtigst er de store gulvflader, som skal være helt plane, ellers risikerer tjenerne at snuble.
Halvdelen af tjenerne er professionelle fra hoteller og restauranter, mens resten er medlemmer af frimurerordenen, som kaldes ind til officielle middage i kongehuset.
Gæsterne får selv lov til at tage Hver tjener er ansvarlig for seks gæster, der selv får lov til at tage fra fadene, som tjeneren holder.
- Det er ikke den hurtigste form for servering, for nogle er jo lidt længere tid om det, men sådan gør vi det hos os. På den måde får gæsterne det, de helst vil have, siger Steen Kudsk.
Kongehusets chefkok, Takashi Kondo, er ansvarlig for menuen, og han er kommet med flere forslag til menuer, som regentparret og brudeparret skal tage stilling til.
- Kondo gør sig nogle tanker, men i sidste ende er det prins Henrik, der bestemmer. Han har jo forstand på mad og vin. Jeg forestiller mig en dansk menu med islæt fra Grønland og Færøerne, men måske også noget australsk, siger hoffoureren. |
|
|
|
| |
|
|
Festkjolerne |
|
|
|
|
Moderedaktør, Lotte Freddie beskriver nogle af gæsternes kjoler ved det kongelige bryllup | |
|
Din Mening |
|
|
|
|
|
DRs fakta-indhold er udarbejdet i samarbejde med Nationalmuseet | | |