Nogle danskere kan komme til at vente, før de kan få hjælp til at lave en lillebror- eller søster med reagensglasbehandling.
Det nye tilbud om gratis hjælp til barn nummer to er nemlig åbnet, men kalenderen kommer til at vise 2026, før alle landets ni offentlige klinikker er helt klar til at håndtere opgaven. Det viser en rundspørge til de offentlige fertilitetsklinikker.
De mangler nemlig stadig at blive bygget om og udvidet, ansat og oplært nye medarbejdere.
Og det kan give længere ventetider, lyder det fra ekspert og klinikker.
Blandt andre Anette Gabrielsen, klinik- og laboratoriechef på fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens, der aktuelt har seks ugers ventetid ifølge sundhedsdatastyrelsen.
- Det er svært at sige, hvor meget længere ventetiden bliver. Vi har gjort mange ting for, at ventetiderne ikke skal stige voldsomt. Vi har blandt andet ansat flere og ændret på åbningstiderne.
Den midtjyske klinik mangler blandt andet at lave en større udvidelse af laboratoriet for omkring seks millioner kroner.
Ekspert: Forventet, at ventetiderne bliver længere
Også på fertilitetsklinikken på Odense Univeristetshospital mangler der at falde nogle brikker på plads, før de er helt klar.
I 2026 forventer klinikken at være i fuld sving og kunne levere 100 procent af det forventede antal behandlinger. Det er især, fordi der er kommet omkring 13 nye medarbejdere til staben, der skal læres op, og fordi der skal ansættes endnu flere medarbejdere.
Det fortæller den ledende overlæge, Mette Tanvig.
- Det tager tid at oplære højtspecialiseret personale. Så det kan godt være, at ventetiderne kommer op på et par måneder i forhold til nu, hvor der ingen ventetid er, siger hun.
I kortet herunder kan du se, hvornår klinikkerne forventer at være helt klar til at tage imod alle de nye patienter, og hvad de mangler for at være klar.
Tilbage i januar løftede statsminister Mette Frederiksen (S) sløret for planen om, at det offentlige også skal tilbyde danskerne gratis hjælp til at få barn nummer to med reagensglasbehandling. I midten af juni landede aftalen mellem regeringen og Danske Regioner, og i november blev lovforslaget – der gør hjælpen mulig – vedtaget.
Derfor er det også forventeligt, at ventetiderne kommer til at stige i starten. Det vurderer Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.
- Det er en stor opgave. Der skal rekrutteres og oplæres nyt personale, købes nyt udstyr og bygges om nogle steder. Og de har haft meget kort tid til det. Så man må forvente en del ventetid det første halve år, men så tror jeg faktisk, det begynder at køre rigtig godt.
Privat hjælp og åbent i weekender
Der er ingen, der ved, hvor mange par eller enlige, der vil gøre brug af den nye gratis hjælp. Men klinikkerne skønner, at de skal lave op til omkring 50 procent flere behandlinger med reagensglas og befrugtede optøede og nedfrosne æg, end de gør i dag.
Og for at kunne følge med den ukendte efterspørgsel og mindske risikoen for lange ventetider, har flere af de offentlige fertilitetsklinikker ændret på åbningstiderne, så der er mindre ferielukket og åbent i weekenderne.
Og ifølge konservative Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner, vil regionspolitikerne holde skarpt øje med, om klinikkerne kan følge med.
- Jeg håber ikke, der kommer længere ventetider. Det må jo ikke være sådan, at ventetiden eksploderer, fordi tilbuddet bliver udvidet.
I har vidst siden nytårstalen, at det var på vej, og i juni indgik I så aftalen med regeringen. Så hvorfor skal vi ind i 2026, før alle de offentlige fertilitetsklinikker er helt klar?
- Pengene skal ud og arbejde, der skal bygges om, der skal ansættes flere, og der skal efteruddannes personale. Det er et stort arbejde og en stor opgave for fertilitetsafdelingerne, der i forvejen har ventelister, siger han og påpeger, at det private skal hjælpe i starten.
I aftalen mellem regeringen og Danske Regioner forpligter de offentlige fertilitetsklinikker sig nemlig til at sende 1000 behandlinger med reagensglas og befrugtede frosne og optøede æg til det private.