Regeringens egne rådgivere i Statens Serum Institut siger nu, at det muterede virus fra mink kaldet cluster 5 er blevet tillagt for stor betydning i forbindelse med aflivningen af mink og nedlukningen i Nordjylland.
- Der har i kommunikationen været for meget vægt på lige betydningen af den her cluster 5-mutation, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut, for eksempel til mediet Den Uafhængige.
- Og cluster 5-mutationen er faktisk slet ikke nævnt i risikovurderingen. Der taler vi bare om minkvarianter og ikke-mink varianter.
Men det passer ikke.
Tyra Grove Krause var selv med til at sætte fokus på det muterede virus cluster-5 i sin risikovurdering, som fik regering til at starte aflivningen af mink og lukke store dele af Nordjylland ned.
Hvad står der i risikovurderingen?
Ifølge Tyra Grove Krause kender hun risikovurderingen til regeringen ”ud og ind”.
- Jeg har siddet og skrevet den rapport og fået input fra alle mulige eksperter, siger hun til Den Uafhængige.
Men hun har tilsyneladende glemt en del af risikovurderingen.
Hun siger i interviewet, at det muterede cluster-5-virus slet ikke er nævnt, men det er det:
- •
”Et bestemt virus med 4 ændringer i generne for spike protein er påvist i fem nordjyske minkfarme og i 12 patientprøver, heraf 4 med direkte forbindelse med tre af disse farme (cluster 5)."
- •
"Foreløbige undersøgelser tyder på, at dette virus udviser nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer fra flere personer med overstået infektion."
- •
"Dette er påvist i et laboratorieforsøg, hvor man ser, at det særlige minkvirus ikke i samme grad hæmmes i vækst af antistoffer fra mennesker, som har været smittet med en ikke-minkrelateret variant af SARS-CoV2."
Kilde: Uddrag fra Statens Serum Instituts risikovurdering fra den 3. november.
Oplysningerne om det muterede virus gjorde indtryk på statsminister Mette Frederiksen, som lagde stor vægt på netop det fund, da hun på to efterfølgende pressemøder startede aflivningen af alle mink og lukkede store dele af Nordjylland ned:
- Den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal, sagde Mette Frederiksen på det første pressemøde den 4. november.
Og dagen efter sagde sundhedsminister Magnus Heunicke sådan her, da regeringen iværksatte strenge restriktioner for en stor del Nordjylland, hvor det muterede virus var fundet:
- Vi skal have slået den her virusvariant fuldstændig ned. Det er vores mål, sagde Magnus Heunicke.
Siden da har flere eksperter sat spørgsmålstegn ved dokumentationen for, at cluster-5-mutationen kan spænde ben for en kommende vaccine.
Selv regeringens egne rådgivere i Statens Serum Institut siger nu, at det muterede virus har fået for meget opmærksomhed.
”Fundet af den særlige mutation i cluster 5 har fået mange kommentarer og måske for meget fokus,” skrev Statens Serum Institut til Detektor tidligere på ugen.
Og til avisen Politiken siger instituttets faglige direktør, Kåre Mølbak, at ”problemstillingen med cluster-5 har fået al for stor vægt”:
- Det er mere i det politiske landskab, der har været meget fokus på cluster-5. Og det skulle ikke undre mig, hvis cluster-5 allerede er uddød.
Spørgsmålet er, om Statens Serum Institut selv har været med til at skabe en overdreven frygt for lige præcis det muterede virus cluster-5.
Hvad siger Statens Serum Institut nu?
Detektor har spurgt Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut, hvorfor hun siger, at hun ikke havde skrevet om cluster-5-mutationen i risikovurderingen til regeringen, når hun faktisk har gjort det.
Tyra Grove Krause svarer på mail:
”Det er korrekt, at vi beskriver forsøget, der er gjort på cluster-5, men det er jo ikke det forsøg, der bærer hele risikovurderingen.”
”Vi skriver for eksempel heller ikke noget om, hvor cluster-5 findes, og hvor mange der er smittet med den. Vi beskriver forekomsten af minkvarianter generelt.”
Det sidste er dog heller ikke helt rigtigt.
Risikovurderingen nævner både, hvor cluster-5-virusset er fundet og i hvor mange mennesker: Nemlig på fem nordjyske minkfarme og i 12 mennesker – fire med direkte forbindelse til tre af farmene.
”Beklager, at jeg ikke var opmærksom på dette,” skriver Tyra Grove Krause tilbage til Detektor og fortsætter:
”Jeg mener imidlertid stadig ikke, at selve cluster-5-fundet fik for meget opmærksomhed i risikovurderingen.”
Detektor har spurgt Tyra Grove Krause om et uddybende interview for blandt andet at få svar på følgende spørgsmål:
Hvem har lagt for stor vægt på cluster-5, hvis det ikke er hende selv?
Og er der andre faglige argumenter for nedlukningen i Nordjylland end cluster-5-virusset?
Tyra Grove Krause har i skrivende stund ikke svaret.
Til gengæld har hun i en mail opridset sine hovedbekymringer ved de danske minkfarme:
For det første udgør minkfarmene et "kæmpe virusreservoir".
For det andet er det ikke lykkedes at "stoppe virus' spredning i mellem farme og ud i befolkningen".
Og for det tredje kan der løbende opstå "nye bekymrende mutationer i vigtige dele af virus, når virus springer til en anden art og spredes i mellem mange individer".
Det konkrete cluster-5-virus er ifølge Tyra Grove Krause kun et underpunkt til punkt tre:
"Bekymringen om, hvorvidt de mutationer overhovedet kan spille en rolle i forhold til fremtidige vacciners virkning understøttes så af forsøget på cluster 5," skriver hun.
Detektor udkommer også som podcast hver fredag morgen kl. 6. Du kan lytte til den seneste udsendelse lige her: