Detektor: Vaccine-forvirring – stadig uvist om SSI-vaccine virker mod mink-mutation

Antistoffer fra kaniner neutraliserede den muterede cluster 5-virus.

- Dyr og mennesker har ikke præcis de samme måder at lave antistoffer på, siger Gregers Gram, som leder udviklingen af Statens Serum Instituts vaccine. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Antistoffer fra Statens Serum Instituts nye corona-vaccine virker mod den meget omtalte mink-mutation cluster 5.

Men antistofferne er dannet i forsøgskaniner, og derfor er det for tidligt at sige, om vaccinen også vil beskytte mennesker mod det muterede virus.

- Man kan ikke drage konklusionen, at det også virker sådan for mennesker. Det er tricky at lave den parallel, siger Gregers Gram, der leder udviklingen af den nye vaccine Covaxix hos Statens Serums Institut.

”Vild udvikling”

Da regeringen besluttede at aflive alle mink i Danmark, skete det blandt andet med henvisning til, at forskere på Statens Serum Institut havde fundet et muteret coronavirus i minkene, der truede virkningen af de kommende vacciner.

Derfor vakte det opsigt, da vaccineforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut torsdag morgen fortalte, at antistoffer fra hans nye vaccine Covaxix virker mod det muterede virus:

- Vi har da ikke kunnet lade være med at teste i hvert fald de kanin-antistoffer, vi har, over for cluster 5. Og det virker.

- Om det så også gælder andre folks vacciner, og om det gælder menneske-antistoffer, det ved vi ikke. Men foreløbig er det jo opmuntrende nyt i forhold til den mutation, sagde Anders Fomsgaard i DR’s radioprogram P1 Morgen.

Radioværterne spurgte ikke mere ind til forsøget, men senere på dagen skrev avisen Politiken en artikel om det med følgende overskrift:

”Vild udvikling: Vaccine fra Statens Serum Institut virker mod cluster 5”.

Avisen havde ikke kunnet få en uddybende kommentar fra Statens Serum Institut, men havde talt med to andre eksperter, der studsede over nyheden fra vaccineforsker Anders Fomsgaard:

- Så virker det nærmest helt komisk, at Statens Serum Institut selv viser, at deres egenudviklede vaccinekandidat sagtens kan stække cluster 5-mutationen, når de selv talte frygten for den op for ganske få dage siden, sagde professor Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet til Politiken.

Men Statens Serum Institut mener selv, at det er for tidligt at sige, at instituttets vaccine virker mod det muterede virus.

Det siger instituttets leder af vaccine-udviklingen, Gregers Gram, nu i et interview med Detektor:

- Dyr og mennesker har ikke præcis de samme måder at lave antistoffer på. Så der kan være en masse ting, der er anderledes, når man går fra det ene dyr til det andet. Så der er virkelig mange forbehold.

Men er det sandsynligt, at den virker mod mink-mutationen?

- Nej, jeg tror, at det er for stærkt et ord at sige, at det er sandsynligt. Det er for stærkt på en eller anden måde.

Så det her forsøg med kanin-antistoffer, det viser heller ikke, at vaccinen sandsynligvis virker mod cluster 5?

- Hvis man tager de meget positive briller på, så kan man sige: Ja, nu virker det. Men realistisk set er det nok sikrere at sige, at man ikke kan drage de her paralleller, fordi det faktisk er umuligt. Man kan håbe på det, og man kan drømme om det. Man kan bare ikke sige det. Det er to forskellige arter, og det gør, at man ikke kan drage konklusionen.

Antistoffer fra kaniner

Forskerne på Statens Serum Institut gav deres vaccine, som stadig er under udvikling, til kaniner.

Vaccinen fik kaninerne til at udvikle antistoffer, som beskytter dem mod coronavirus. Forskerne udsatte derefter den muterede cluster 5-virus for antistoffer fra kaninerne i et forsøg.

Resultatet: Det muterede virus blev neutraliseret, som det hedder.

Hvornår fandt I ud af det her med, at antistofferne fra kaninerne virker mod virussen?

- Det ved jeg faktisk ikke. Men jeg hørte om det i morges i radioen, hvor Anders sagde det, siger Gregers Gram, der leder Statens Serum Institus udviling af Covaxix-vaccinen.

- Og så mener jeg også, at jeg hørte om det i går. Anders og jeg snakker jo sammen næsten hver dag. Så der hørte jeg ham også nævne det. Så det er ganske for nylig. Jeg ved desværre ikke præcist, hvornår han har lavet det her forsøg.

Detektor har ikke kunnet komme i kontakt med Anders Fomsgaard, og Statens Serum Instituts presseafdeling har henvist til Gregers Gram.

Mette Frederiksen frygtede mutationen

Resultatet fra forsøget med antistofferne fra kaninerne står i kontrast til det forsøg, forskerne tidligere har lavet med det muterede virus.

Her udsatte forskerne det muterede virus for antistoffer fra mennesker, der har overstået en infektion med coronavirus.

Det muterede virus udviste umiddelbart ”nedsat følsomhed” over for antistofferne fra flere personer, skrev Statens Serum Institut skrev i en risikovurdering til regeringen.

Og netop den oplysning lagde statsminister Mette Frederiksen meget vægt på, da hun i sidste uge startede aflivningen af alle de mange millioner mink i Danmark under stor hast.

- Den muterede virus via mink kan indebære den risiko, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde den 4. november.

Spørgsmålet er, om Statens Serum Institut skulle have ventet med at fortælle om det muterede virus, til resultaterne fra forsøget med antistoffer fra kaninerne også lå klar:

- Jeg har ikke rigtig været en del af de der mink cluster 5-analyser. Jeg er med til at udvikle vaccinen og få den testet i mennesker og så videre. Så det ligger lidt uden for mit arbejdsområde, siger Gregers Gram fra Statens Serum Institut.

Tænker du, det er en vigtig information at få med, når man skal tage stilling til, hvor farlig det her muterede virus er?

- Det kan jeg ikke lige sige, om det er vigtigt eller ej.

Tidligere har Statens Serum Institut i en mail til Detektor skrevet, at der "måske" har været "for meget fokus" på cluster 5-mutationen i forbindelse med beslutningen om at aflive alle mink.

"Den vurdering kan ændre sig, hvis vi igen finder den mutation blandt smittede – eller en lignende," skrev Statens Serum Institut.