Den røde løber er klar. Skjorterne er strøget. Håret er sat.
I aften samles cremen af musikbranchen, når de årlige Grammy Awards, en af verdens mest prestigefyldte musikpriser, uddeles i Los Angeles.
I feltet af nominerede gemmer sig også to danske vinderkandidater: Den Danske Strygekvartet og dirigent Thomas Dausgaard.
Danskerne bidrager dog i en lidt anden boldgade end hitliste-stormere som Ariana Grande, Drake og Cardi B: De er nomineret for indspilninger af klassisk musik.
Vi har talt med Rune Tonsgaard Sørensen og Frederik Øland, der udgør halvdelen af Den Danske Strygekvartet, om den vigtige nominering.
- Det bliver en stor oplevelse. Jeg glæder mig rigtig meget til at opleve hele det menageri, som Grammys jo er, siger Rune Tonsgaard Sørensen.
Hele kvartetten er lige nu i Los Angeles, hvor de skal deltage i aftenens Grammy-fest.
Gruppen, der har spillet sammen siden 2002, er nomineret i kategorien 'Årets bedste kammermusik' for deres album 'Prism I', hvor de spiller musik af store klassiske komponister som Beethoven og Bach.
Har ikke skrevet en takketale
Kvartetten fik allerede i december besked om, at de er med i kapløbet om de prestigefyldte Grammy-statuetter.
- Vi fik det at vide på en e-mail, og jeg tror ikke, at jeg reagerede så voldsomt på det i starten. Jeg tror bare, jeg skrev tilbage til vores agent: 'Nå, fedt, det er da skønt. Det bliver da meget sjovt'. Men med tiden er det gået op for os, at det faktisk er ret stort, siger Rune Tonsgaard Sørensen.
Og det ér stort.
Kun seks danskere har tidligere vundet en Grammy, mens i alt 16 tidligere har været nominerede. To af dem er Bent Fabricius-Bjerre og Lukas Graham.
Bent Fabricius-Bjerre vandt i 1962, mens Lukas Graham for to år siden måtte rejse tomhændet hjem.
Selv vover Den Danske Strygekvartet ikke at spå om deres egne chancer for at få en pris med hjem i kufferten.
- Jeg tør næsten ikke håbe på, at vi vinder, siger Frederik Øland, der spiller violin i kvarteten.
- Vi tager det her som en oplevelse. Selvfølgelig vil vi gerne vinde, men vi har ikke skrevet en takketale eller noget endnu, tilføjer Rune Tonsgaard Sørensen.
Dejligt at få Grammy-stemplet
Men uanset, om de sejrer i aften eller ej, så er de danske stryger-drenge glade og stolte over blot at være nominerede. De håber, at nomineringen – og eksponeringen, der følger med – kan være med til at sprede kendskabet til klassisk musik.
Hør Den Danske Strygekvartet spille Beethoven her:
- Nomineringen betyder, at vores musik forhåbentlig bliver udbredt til nogle flere mennesker. Vi elsker jo den her musik. Det er derfor, vi bruger så mange timer – ja, hele vores liv – på det, så at få stemplet som Grammy-nomineret er jo skønt, siger Rune Tonsgaard Sørensen og fortsætter;
- Det ville være herligt, hvis vi kan få udbredt glæden ved den her musik. I den brede befolkning er der nok ikke mange, der kender til Sjostakovitj (russisk komponist). Hvis flere får øjnene op for den her musik, så har vi nået dét, vi håbede på: at dele det her musik med andre.
Grammy Awards 2019 løber af stablen i nat omkring klokken to dansk tid. Der uddeles priser i 84 kategorier.