Her er de tidligere danske Grammy-succeser

Tre gange har danske kunstnere vundet Grammy-priser, og nomineringerne har der været mange af.

Bent Fabricius-Bjerre er en af de få danskere, som har vundet en amerikansk Grammy. Det skete i 1962, hvor han vandt for nummeret 'Alley Cat'. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er i dag annonceret, hvem der skal dyste om de prestigefulde amerikanske Grammy-priser ved prisuddelingen i Los Angeles den 12. februar næste år.

Danske Lukas Graham er nomineret til intet mindre end tre priser, hvilket er et særsyn for danske musikere. Men gennem især de sidste 10 år har en god håndfuld danske musikere været nomineret til de amerikanske musikpriser, og tre gange er det lykkedes for danske musikere at hive en vaskeægte Grammy-statuette med hjem.

Her er et overblik over de danske musikere, som har haft succes - enten som vindere eller nominerede - ved den amerikanske Grammy-prisuddeling.

Bent Fabricius-Bjerre:

(Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Bent Fabricius-Bjerre vandt i 1962 en Grammy for melodien 'Alley Cat' i kategorien "Best Rock'n'Roll Recording". Nummeret var oprindeligt skrevet til komponistens egen tv-serie 'Omkring et flygel', men nåede ud over de danske grænser og fik et internationalt gennembrud. Desværre var Bent Fabricius-Bjerre ikke selv tilstede ved Grammy-showet for at modtage prisen. Han var nemlig overbevist om, at han ikke ville vinde og var derfor ikke mødt op.

Palle Mikkelborg:

(Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

I 1990 kunne den danske trompetist og komponist Palle Mikkelborg tage en Grammy med hjem i kategorien "Best Instrumental Jazz Performance" for albummet 'Aura', som var skrevet til Miles Davis.

Ars Nova og Theatre of Voices:

(Foto: © UKENDT, Scanpix)

Det danskbaserede Theathre of Voices og vokalensemblet Ars Nova (som ses på billedet oven for) vandt i 2010 i kategorien "Best Performance of a Small Ensemble". Gruppen vandt for albummet 'The Little Match Girl Passion", som handler om H.C Andersens historie om den lille pige med svovlstikkerne.

Volbeat:

(Foto: © Katrine Emilie Andersen, Scanpix)

De danske rockdrenge var i 2014 nomineret til "Best Metal Performance" for nummeret 'Room 24', hvor de havde den danske metalsanger King Diamond med på vokal.

Suspekt:

(Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

På lidt snørklet vis fandt Suspekt også vej til Grammy-nomineringerne i 2014. Raptrioen havde nemlig leveret et beat til nummeret 'The Art of Peer Pressure', som var at finde på den amerikanske rapper Kendrick Lamars album 'Good Kid, M.A.A.D City', som var nomineret i kategorien "Album of the Year". Beatet blev oprindelig brugt til Suspekt-nummeret 'Helt Alene' fra 2011.

Trentemøller:

(Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

I 2010 var den danske dj, producer og musiker Anders Trentemøller nomineret til prisen "Best Remixed Recording" for sit remix af rockgruppen Franz Ferdinands 'No You Girls'.

Blandt de øvrige danske nominerede gennem årene finder man sangskriveren Jens Lysdal, der har spillet guitar og skrevet numre til pladen 'The Nocturne Diaries' af sangerinden Eliza Gilkysons, som var nomineret for "Best Folk Album" i 2015.

Blokfløjtenisten Michala Petri har tre gange været Grammy-nomineret. I 2007, i 2011 og i 2012, men ingen af gangene er en sejr kommet i hus.

Den alternative rockgruppe Oh No Ono var i 2011 nomineret - ikke for deres musik, men for deres artwork. Gruppen var nomineret som art directors i kategorien"Best Recording Package" for albummet 'Eggs', hvis design var lavet af kunstneren Malene Mathiasson.

Den danske lydmand Dyre Gormsen var nomineret i 2009, mens den danske metalsanger King Diamond, som er medstifter af bandet Mercyful Fate var nomineret i 2008. I 2007 var den danske solofløjtenist Ulla Miilmann nomineret.

Kilder: Gaffa, jazz.dk og DR.