Roskilde Festival går usikker fremtid i møde: 'Det er ret kritisk'

Festivalen står til at miste store arealer. Og det bliver kun værre de kommende år.

Om pladsproblemerne på de kommende års Roskilde Festival også får betydning for antallet af gæster, er endnu uvist. Her er det et intenst lyttende publikum under koncerten med Noel Gallagher's High Flying Birds lørdag aften på Arena. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Årets Roskilde Festival er slut. Men forberedelserne til den næste er allerede i fuld gang.

Selvom regnen flere gange valgte at besøge festivalen i år, er talskvinde Christina Bilde godt tilfreds med nærmest alt på årets festival.

Men der er også sorte skyer forude.

For allerede fra næste år kommer festivalen til at miste store dele af de arealer, der i dag bliver brugt til campingområder. Og det bliver kun værre de kommende år.

- Det er ret kritisk, siger Christina Bilde.

Pladsproblemet skyldes, at festivalen ligger på et område, der skal bruges til udvinding af råstoffer. Og allerede næste år bliver dele af campingområdet vest omdannet til store huller i jorden.

- Heldigvis har vi et godt samarbejde med kommunen og regionen om planlægning, så vi ved, hvad der sker og i hvilket tempo. Også i forhold til at søge om dispensationer.

- Der vil blive gravet, og sådan er det. Men det handler også om, hvordan det kan blive efterfølgende. Om der gives dispensation til at fylde udgravningerne op igen, siger hun.

For første gang nogensinde blev Orange Scene i år åbnet med fællessang. Se publikum synge Gasolins' 'Kvinde min' i videoen her:

Kan miste halvdelen af pladsen

Potentielt står festivalen til at miste op mod halvdelen af sit nuværende areal. Og i Roskilde Kommune lægges der op til, at konsekvensen kan blive, at festivalen må blive mindre.

- Lige nu står vi over for nogle lidt svære dilemmaer. En konsekvens kan være, at festivalen kan være mindre. Men vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at de kan blive i området, har chefkonsulent i Roskilde Kommune Lone Plovstrup tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Men det er ikke en acceptabel løsning for festivalen.

- Vi ser det ikke som en mulighed at blive mindre. Slet ikke. Det er ret kritisk for os.

- Det særlige ved Roskilde Festival er, at det føles som en by, hvor du har den indre kerne og meget livlige bydele rundt omkring, der hele tiden spiller sammen og giver en intensitet, siger Christina Bilde.

Festivalen har allerede taget nogle af konsekvenserne af pladsproblemet. I år er der for eksempel blevet flyttet rundt på to scener, og et helt nyt festivalområde er blevet indviet.

- Avalon-scenen var blevet flyttet til et helt nyåbnet område, og der var fuld gang i den hele tiden med mange mennesker. Det er en tydelig indikator på, at folk også er klar på at tage nye områder til sig, siger Christina Bilde.

Forsvarer udskældt Bob Dylan

Hun er generelt tilfreds med, hvordan hele festivalens omdrejningspunkt - musikken - er forløbet i år. Selv når det har regnet.

- Der har været mange mennesker til koncerterne, også torsdag hvor det regnede. Mø på Orange Scene var vildt. Hun var ude blandt publikum, hun var på, og tilskuerne var med.

Se Mø vælte Orange med hittet 'Final Song' i videoen her

Hun roser også koncerterne fra Janelle Monáe og Christine and the Queens og tager den gamle traver Bob Dylan i forsvar trods lunkne anmeldelser.

- Bob Dylan er faktisk et rigtig godt eksempel på det, vi vil. Han er jo en artist, som er rundet af en den ungdoms- og modkultur fra 60'erne, som Roskilde også er rundet af. Men han står ikke stille, han kigger frem og inspirerer stadig, siger Christina Bilde og fortsætter:

- Vi har ikke kun de ældre kendte navne, fordi de er legender, men fordi de peger ind i den tid, vi er i. De er inspiratorer for de yngre, så der kommer et spil mellem dem. Det er det vigtige, når vi viser nogle af de navne, som også forældregenerationerne kender.

Problemer med panten

Flytning af flere scener var ikke det eneste nye på årets festival.

Også på klima- og miljøfronten var der flere nye tiltag, som blandt andet har skullet hjælpe på mængden af affald.

Et af dem var et nyt pantsystem på plastkrus, der i år kunne vaskes og genbruges. Systemet er udviklet i samarbejde med festivalerne Northside, Tinderbox og Grøn, men har skabt en del forvirring blandt Roskilde-gæsterne i år.

Roskilde Festival indførte i år et helt nyt pantsystem på genanvendelige plastkrus. Selvom initiativet var positivt, er det plads til forbedringer i systemet forud for næste års festival. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Flere gæster har været forvirrede over, hvordan og i hvilket omfang de kunne få pengene retur, og forskellige boder har givet gæster forskellige beskeder.

Alligevel har det ikke skuffet, lyder det fra festivalen.

- Der har været lidt begyndervanskeligheder, og vi kan læse på vores sociale medier, at der har været folk, der har været forvirrede over det. Det er selvfølgelig irriterende, men det har været hurtigt at rette op på, siger Christina bilde.

Mere vold og flere voldtægter

Et andet problem har til gengæld vist sig i den mere alvorlige ende af skalaen.

For politiets statistikker for festivalen viser, at der i år har været flere alvorlige voldsepisoder og flere anmeldte voldtægter end tidligere år.

Politiet havde ifølge Ritzau i går, lørdag, modtaget ti anmeldelser om voldtægt, og det er en tredobling fra sidste år, hvor der var tre.

Antallet af grove voldsepisoder er også mere end fordoblet med nogle voldsomme overfald og slåskampe iblandt.

- Det tager vi meget alvorligt. Og så ser vi sammen med politiet på, hvilken karakter det har, og hvad vi kan udlede af det.

- De voldsomme episoder er heldigvis ikke en afspejling af folk flest, men vi må se på, om der har været noget særligt, der har gjort sig gældende i år, siger Christina Bilde.

Hun mener, at festivalen i forvejen gør meget for sikkerheden, men at det altid er vigtigt at overveje, om der skal nye tiltag til.

- Festivalen generelt er et trygt sted at være. Der sker heldigvis ikke ret meget i forhold til, hvor mange vi er. Men de ting, der sker, er ulykkelige under alle omstændigheder, siger hun.

Alt i alt mener Christina Bilde dog, at årets festival har været en succes. Og allerede nu er man fra festivalens side i fuld gang med at planlægge næste års festival, der efter planen skal være noget helt særligt.

- Næste år er vores festival nummer 50, så der skal vi virkelig fejre festivalen. Det gør vi på alle mulige måder, og det skal vare hele året, ikke kun i festivalugen, siger Christina Bilde og tilføjer:

- Og vi har da en ambition om at sammensætte et ganske særligt program.

Næste års Roskilde Festival finder sted i dagene 27. juni - 4. juli.