Kristina blev nægtet adgang til sin søn efter overfald på Roskilde Festival

Antallet af anmeldte voldssager på dette års Roskilde Festival er - indtil videre - fordoblet.

Politiet har haft nok at se til på årets Roskilde Festival. Antallet af voldssager er fordoblet fra sidste år. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Kristina Witek fik opkaldet mandag aften klokken 22.15 under opvarmningsdagene på Roskilde Festival.

Hendes 18-årige søn var blevet overfaldet med slag i hovedet og et hårdt spark i nakken på festivalens campingområde 'East'. Det var hendes søns venner, der ringede og fortalte det.

Hun reagerede ved at løbe ud til bilen og køre fra Holbæk til Roskilde Festival, men da hun chokeret stod ved indgangen til campingområdet, hvor hendes søn stadig befandt sig, blev hun afvist af vagterne.

Årsagen var, at hun ikke havde noget festivalarmbånd.

- Der var ikke nogen, der kunne fortælle mig, hvad der var sket med ham. Alt, hvad jeg havde fået at vide, var, at en stor gruppe på omkring otte til ti ukendte personer havde slået ham ned med slag og spark, fortæller hun til DR.

Da Kristina Witek indså, at vagterne på ingen måde kunne overtales til at lukke hende ind, bad hun dem om at få fat i noget personale, der kunne følge hende hen til sin søn som garanti på, at hun ikke løb videre ud på festivalpladsen. Det var heller ikke muligt, lød det fra vagterne.

På Roskilde Festival vil sikkerhedschef Morten Therkildsen nu se på, hvordan man kan forbedre sikkerhedsprocedurerne, når sådan noget sker.

- Jeg var i telefonisk kontakt med moren til den unge mand i går (torsdag), og det var en god dialog, der samtidig gav anledning til at undersøge, hvordan vi fra festivalens side kan forbedre procedurerne, når vi oplever en sag som denne, siger Morten Therkildsen.

Morten Therkildsen understreger, at festivalen i forvejen har et stort beredskab klar, der både fungerer præventivt og reaktivt, som festivalen 'selvfølgelig' vil fastholde.

- Vi har allerede nogle procedurer, men dem skal vi have set på. Det kan sagtens være, vi har nogle ting, vi skal gøre bedre. Der er i hvert fald nogle ting, vi skal have kigget på.

Dobbelt så mange voldssager i år

Overfaldet på Kristina Witeks søn er blot én ud af 16 anmeldte voldsepisoder på årets Roskilde Festival.

Tallet er opgjort fredag morgen klokken syv, og det er mere end en fordobling i forhold til samme tidspunkt sidste år på festivalen, hvor der lå syv anmeldelser om vold.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til DR.

- I år oplever vi, at man er grovere ved hinanden, og at ofrene oftere får skader i de tilfælde, hvor der opstår uenigheder. Man bruger måske endda ligefrem redskaber, knytnæver og spark mod hinanden, siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Ifølge politiet skal forklaringen findes i, at helt almindelige situationer, man normalt ser på festivaler, oftere udvikler sig voldeligt i år. Derfor ender flere sager i år som reelle voldsanmeldelser.

Til gengæld ser politiet færre sager, hvor konfliktepisoder har udviklet sig til decideret vold. Der er altså ikke tale om flere sammenstød totalt set, men at dem, der allerede opstår, udvikler sig voldsommere.

- Vores opfattelse er, at lunten i de her sager har været ret kort i år. Eksempelvis når nogen vader gennem andres teltlejre. Der er det meget hurtigt blevet straffet med vold, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Han understreger dog, at selv om antallet lyder voldsomt, og der er flere voldssager end sidste år, er det ikke så mange sager i det store billede.

- Vi snakker 16 voldssager blandt 125.000 mennesker. Det skal man selvfølgelig holde det op imod. Hvis man sammenligner det med at gå i byen fredag eller lørdag, så tror jeg sådan set, det er billigt sluppet på festivalen.

- Så det ser voldsomt ud, men sammenholdt med antallet af gæster og deres alkoholindtag, så er det ikke så galt igen, lyder det.

Hos Roskilde Festival mener sikkerhedschef Morten Therkildsen, at det er for tidligt at konkludere på årets mange voldsanmeldelser.

- Det er selvfølgelig noget, vi holder øje med, men det er endnu for tidligt at sige, om der er tale om en decideret trend.

- Hvis der er en trend, så skal vi selvfølgelig gøre noget anderledes, men den kan vi ikke se pt. Vi oplever stadig, at Roskilde er en meget rolig festival.

Fuld udrykning

Festivalen endte dog alligevel som en voldsom oplevelse Kristina Witek og hendes 18-årige søn.

Det lykkedes hende - trods forbuddet - at løbe forbi vagterne og ind på campingpladsen, hvor hun nåede hen til sin søn og kom med ham i ambulancen til Køge Sygehus med fuld udrykning.

Her viste det sig, at sønnen havde fået hjernerystelse af overfaldet, som blev begået af en gruppe fyre, han ikke kendte, som han tilfældigvis kom til at støde ind i mandag aften.

Efter turen til hospitalet ringede Kristina Witek til Roskilde Festivals hovednummer.

Hun ville opfordre dem til at få en plan for, hvordan de fremover kan få pårørende ind på pladsen i tilfælde af ulykker og tilskadekomne.

Desværre var der heller ikke nogen, hun kunne tale med, så hun valgte i stedet at skrive en kommentar af hændelsesforløbet på sin Facebook-væg. Facebook-opslaget er indtil videre blevet delt knapt 800 gange, og det fik sikkerhedschefen til at reagere.

- Roskilde skal selvfølgelig ikke stå til ansvar for nogle idioter, der overfalder andre, men derfor skal jeg have mulighed for at komme ind til mit barn, der er blevet sparket i hovedet, siger hun.

- Ingen forældre skal stå i samme situation, som jeg gjorde. Der bør være en fast procedure, så man kan komme ind til sit barn uden armbånd, hvis uheldet er ude, siger Kristina Witek, som er mor til en 18-årig, der blev overfaldet på Roskilde Festival. (© (c) privatfoto)

Hun understreger, at vagterne naturligvis skal være strikse med, hvem de lukker ind på campingpladsen.

- Selvfølgelig skal de også være varsomme, for der findes folk, der er gode til at snyde og lyve. Men hvis der var bare lidt føling med det, kunne man godt se, at jeg ikke havde i sinde at gemme mig derinde for at høre musik, forklarer hun.

Sikkerhedschef: Pas på hinanden

Morten Therkildsen pointerer til DR, at Roskilde Festival 'ikke kan tage ansvar for, om folk ikke opfører sig ordentligt'.

- Men vi kan fortælle dem, at de bør opføre sig ordentligt. Og vi opfordrer selvfølgelig til, at man passer på hinanden og på sig selv. Man skal ikke tøve med at henvende sig til vores værter, hvis man ser noget, der ikke skal foregå.

Roskilde Festival oplyser, at Kristina Witek og hendes søn har fået en invitation til at tale forløbet i gennem med festivalens sikkerhedsansvarlige. Det bekræfter Kristina Witek.

- Sikkerhedschefen kontaktede mig, og vi har nu en god dialog. Han sagde, at han var rigtig ked af situationen og forløbet, og at der burde være en procedure for, at vagten kan ringe højere op, så man derfra kan træffe en beslutning. Og så tilbød han, at vi kunne få noget krisehjælp efter overfaldet. Det er en håndsrækning, som vi nok ender med at takke ja til, siger hun.

Kristina Witeks søn forsøgte efter turen på hospitalet at tage ud på festivalpladsen igen, men det måtte han droppe.

- Han har ondt i nakken, bliver svimmel og får kvalme. Han ville derind igen, da musikken gik i gang, men efter en halv time måtte vi hente ham igen, fordi han følte sig utryg og fik det dårligt. Han ville bare hjem igen, fortæller hun og understreger, at hendes søn har det rigtig dårligt og ikke ønsker at udtale sig eller optræde i artiklen med navn.

Voldsepisoden er meldt til politiet.