Forstår du ikke hypet Roskilde-navn? Derfor skal du lade mørkemanden komme ind under huden

P6 BEATS Carsten Holm opfordrer dig til at give Nick Cave en chance. Han er en magiker og en mørkets fyrste, du ikke slipper, hvis han først har fat.

(Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Den australske musiker Nick Cave er et af hovednavnene på årets Roskilde Festival. En festival han flere gange tidligere har besøgt med stor succes.

Jeg skal opleve det med mine kollegaer Anders Bøtter og Camilla Jane Lea - for Nick Cave er en éner. Sådan har jeg ikke altid haft det, men jeg kan tydeligt huske det øjeblik, hvor jeg faldt for Nick Caves musik første gang.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5ab26d6ba11f9f1c44c6f449

Så stod han dér, Nick Cave, i egen høje person på Roskilde Festival for over 20 år siden. Høj, slank og i en kridhvid skjorte. Helt yderst på scenekanten, badet i sol, med en orange teltdug bag sig og et menneskehav på titusindvis foran sig.

Mørkets fyrste i en kontrastfyldt opsætning. På sin 'Murder Ballads'-turne. Hvid skjorte, i solskin og udadvendt mod de mange fans foran scenen.

Nick Cave på Roskilde Festival fredag 1996. NORDFOTO 1996 (Foto: © BRIAN KARMARK, Scanpix)

Jeg havde besluttet mig for, at denne koncert skulle være øjeblikket, hvor Nick Caves musik skulle bestemme, om det skulle være min ven, eller om vi aldrig skulle have et fuldbyrdet inspirerende forhold.

Musikalsk og lyrisk havde han altid været den skæve artist i mine øjne, og vejen til mit hjerte havde været ufremkommeligt med for meget tristesse, dramatik og lidt for store armbevægelser.

Vil drikke whiskey med Nick Cave

Men så ramte han plet – med sine armbevægelser. Og karisma. Aldrig har jeg oplevet et menneske, der har udstrålet så meget karisma på så mange meters afstand.

I det øjeblik, da han var på kanten af scenen og kiggede ud på publikum med åbne arme, blev jeg inviteret med indenfor. Jeg takkede ja og har haft dyb respekt for Nick Caves kunst lige siden.

For det er det, han laver. Kunst! Han maler lyriske og musikalske billeder som ingen anden – hentet fra en uregerlig baggrund som punkmusiker til det voksne menneskes ro, overblik og indsigt.

Han legaliserer at man tænker mørkt. Dystert. At man ikke altid selv er i det bedste humør. En følgesvend igennem det triste, så man ikke er alene. Han er dine følelser i kød og blod. I bevægelse. Og selvom han står på en stor scene langt væk fra dig, så er han lige ved siden af dig.

P6 BEAT vært Anders Bøtter ville gøre alt for at kunne sætte sig ned med Nick Cave. Drikke et glas whiskey. Fundere over livet. Dele erfaringer.

- Vi skal tale om livets mørke! Nick Cave er god til at identificere livets mørke sider, som jeg kan bruge, når jeg har en blues dag. Og selvom det er mørkt, så er der altid et glimt af håb i hans musik.

Lyrisk tungt. Musikalsk smukt.

Ifølge Anders Bøtter har Nick Cave aldrig haft en dårlig periode i sin karriere – til forskel for andre artister, der har været aktive i snart 40 år. Den australske musiker har altid haft et højt niveau og på trods af, at han har eksperimenteret her og der, så har han opretholdt en knivskarp integritet.

Eksperimenterne har blandt andet udmøntet sig i projektet 'Grinderman', der satte sitrende brutalitet til Caves mørke stunder. I kontrast til det står de seneste værker med hans band igennem mange år 'The Bad Seeds', som han besøger Roskilde med.

Album som ’Push The Sky Away’ og ’Skeleton Tree’ viser en noget lyrisk tungere og musikalsk smukkere Nick Cave. Sidstnævnte album er et åbent sorg-sår efter tabet af Nick Caves søn, Arthur, der døde for tre år siden.

Roskilde Festival 2009, Orange scene. Koncert med Nick Cave and the Bad Seeds. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Anders Bøtter hæfter sig ved, at Nick Cave laver album. Hele værker, som skal høres fra start til slut for at få det perfekte billede af, hvad artisten prøver at fortælle dig som lytter.

- Du kan ikke lytte til en enkelt sang eller to og forstå Nick Cave. Du bliver nødt til at lytte til et helt album for at få hele pakken. Men så får du også sat ord på de mørke følelser og samtidig får du en enkelt sang eller to, der bringer håb for fremtiden.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:57da641aa11f9f1a40ba19b4

Warren Ellis er manden, som har været Nick Caves ultimative sparringspartner igennem mange år. Han er med i The Bad Seeds og skal tilskrives en stor ære af Nick Caves musikalske udvikling.

Han arrangerer og instrumentere langt størstedelen af Nick Caves kreationer – også på det seneste album ’Skeleton Tree’, der kombinerer sorgen og blikket ud af mørket og ind lyset.

Det er ikke kun i lyrikken, hvor der kan komme et håb om fremtiden – det kan musikken også. Ramme en opløftet stemning.

Spiste æg og pølser med Nick Cave

Live er Warren Ellis og 'The Bad Seeds' Nick Caves solide rygrad, som følger Caves bevægelser, humør og kontakt til publikum. Som én lang bevægelse – en unik enhed, som kender hinandens mindste forskydelse i rytmen.

De tryllebinder publikum. Sådan har P6 BEAT vært Camilla Jane Lea også oplevet det på Northside, hvor hun luskede hen foran scenen, uden at være kæmpe fan – men betaget.

- Nick Cave havde fuldstændig magten over mig. Han styrede folk som med tryllestaven fra Harry Potter. Magisk og tryllebindende. Jeg havde det sådan, at ’hey – jeg kender dig ikke – men du har fat i mine følelser, bare i kræft af dine bevægelser’.

Morgenen efter sad Nick Cave ved siden af Camilla i hotellets morgenmadsbuffet - i sit karakteristiske jakkesæt. Gik op og hentede æg og pølser. Som alle de andre gæster. Som Camilla.

- Jeg troede, at en artist der aftenen før havde givet sådan en koncert, ville være komplet umulig at være i nærheden af på alle mulige måder. Men vi snakkede lidt. Om koncerten. Han var sød og imødekommende at tale med.

Nick Cave foreviget. For evigt.

Med frygt for at komme med klichéen om god vin, så bliver Nick Caves musik bedre med årene. Han er en særegen kunstner, der har kreeret sit eget univers, der ikke minder om andres. Hvis du ikke er blevet indlemmet i flokken, så kan du sagtens nå at blive det.

Nick Cave og ægtefællen Susie Bick mistede deres søn Arthur i 2015, da han hoppede ud fra en klippe og døde efterfølgende af sine kvæstelser. REUTERS/Suzanne Plunkett (Foto: © SUZANNE PLUNKETT, Scanpix)

Du ved ikke, hvornår du bliver ramt, eller hvordan du vil reagere. Stinne er kæmpe fan af Nick Cave, og til dr.dk har hun tidligere fortalt om sit møde med sit idol. Hun forlod koncertsalen efter sangen ’Push The Sky Away’. Hun kunne ikke rumme mere, med vidste at hun måtte møde Nick Cave.

Uden overtøj ventede hun i timevis ved bagindgangen i novemberkulden. Mødte ham. Rørte ham. Talte med ham. Han skrev på hendes underarm, som blev foreviget i en tattoovering et par timer efter.

Det er musikkens magt. Den er ubeskrivelig for så vidt. Større end én selv – i perioder større end familie og venner.

Når Nick Caves stemme, ord og toner er kravlet ind under din hud, har du en følgesvend for livet. Foreviget. For evigt.