"Jesus var perker".
Sådan lyder budskabet kort og kontant på sangeren Tobias Rahims seneste single 'Jesus'.
Bag det – i nogens øjne kontroversielle – udsagn gemmer sig en fortælling om livet som ung, brun mand i Danmark, og de konsekvenser ens hudfarve og baggrund kan have for ens liv og lykke.
Selv kalder 31-årige Tobias Rahim, der er opvokset i et multietnisk miljø i Aarhus som søn af en dansk mor og en kurdisk far, nummeret for et "samfundskritisk countrynummer". I sangen fortæller han historien om pigen Marie, hvis far ikke vil acceptere, at hun dater Tobias Rahim.
I sangen modsætter Maries far sig deres forhold, fordi deres værdier modstrider hinanden, og fordi Tobias Rahim ikke "er god nok" til hans datter.
Hør nummeret 'Jesus' her, der lige nu er 'P3's Uundgåelige', mens du læser videre:
Gør op med stereotyperne
Selvom Marie ikke findes i virkeligheden, og historien ikke er noget, som Tobias Rahim har oplevet én-til-én på egen krop, så er fortællingen om ulykkelig kærlighed mellem to mennesker fra forskellige baggrunde langt fra noget, der blot hører fantasien og tragiske kærlighedsromaner til.
Det er virkeligheden, mener Tobias Rahim.
- Jeg har selv oplevet fremmedhad, men mine mørke venner, der er opvokset ude på landet, bærer på nogle langt tungere historier. Også når det kommer til kærligheden, forklarer han og fortsætter:
- Der har kørt mange historier om mørke, unge mænd i medierne, der i mine øjne har været med til at skabe et fjendebillede af den mellemøstlige og mørke mand. Derfor sidder der nogle forældre derude og tænker: "De er jo fucking farlige, de drenge, dem skal jeg beskytte min datter imod". Og det ender så med at gå ud over en eller anden sød mørk dreng og den danske pige, han er forelsket i. Det er dét problem, min sang handler om.
'Jesus' handler dog ikke kun om ulykkelig kærlighed, men er et generelt opgør med stereotyperne omkring mænd med anden etnisk baggrund. For Rahim, der selv har skrevet nummeret, repræsenterer navnet Marie nemlig ikke kun én pige, men er et symbol på hele Danmark.
- Når jeg siger til Maries far: "Hey, jeg elsker din datter, og vi vil hende begge det bedste. Jeg ønsker hende også en skøn og tryg fremtid", er det en måde for mig at sige, at jeg elsker Danmark – og at jeg vil have lov til at elske Danmark, selvom min far er født i Mellemøsten.
Bruger bevidst omdiskuteret udtryk
Diskussionen om race og etnicitet har for tiden fået ekstra næring i kølvandet på problemerne med racisme og politivold mod sorte i USA, og debatten har udløst demonstrationer mod racisme både i USA og herhjemme.
Tobias Rahim ved også godt, at hans sang og brugen af den nedsættende betegnelse "perker" kommer midt i en tid, hvor mange har ekstra fokus på, hvordan vi taler til og med hinanden. Alligevel mener han, det er nødvendigt at bruge ordet i sangen.
- Selvfølgelig har jeg tænkt over, at jeg bruger det ord. Det er ikke et ord, jeg bryder mig om, og ikke et ord, jeg normalt bruger. Men hvem gider høre en sang, hvis du bare fortæller dem, at den handler om racisme? Hvis du vil ud med dit budskab, er du nødt til at sige noget, der fanger folks opmærksomhed og får dem til at stoppe op.
- "Perker" er et ord, som Maries far ville bruge nedsættende om typer som mig, men nu bruger jeg netop dét ord til at forklare ham en sandhed omkring Jesus, lyder det fra sangeren.
Ifølge Tobias Rahim er billedet af Jesus som "perker" en måde at afmontere de fordomme, der, ifølge ham, hersker i nogle kredse om mellemøstlige mænd.
- Jesus kom fra Palæstina, og jeg garanterer dig, at hvis Jesus kom gående ned ad gaden visse steder i Danmark i dag, ville der være folk, der ville omtale ham som "perker", siger Tobias Rahim og fortsætter:
- I mine øjne er Jesus det perfekte billede på den dejlige, rare, mellemøstlige mand. De mænd findes der masser af derude, selvom de ikke alle kan gå på vandet. Dét vil jeg gerne vise folk. Verdens mest kendte mand var en blød mand fra Palæstina. Det er jo værd at highlighte og sætte op imod det fjendebillede, der tegnes af den mellemøstlige mand i medierne.
Hør hittet 'Op a væggen' med Tobias Rahim her, mens du læser videre:
Vil hellere tage folk i hånden end råbe ad dem
Selvom sangen berører sensitive emner som etnicitet og religion, afviser Tobias Rahim, at sangen er tiltænkt som et stort, politisk statement. Hans ønske er at sætte fokus på et emne, der i hans øjne fortjener mere opmærksomhed, og som for mange kan være svært at tale højt om.
- Nogle gange tør vi ikke tale om de ting, der i virkeligheden optager os. Det går måske ind og rører ved noget, der er meget ærligt – og kan være meget ubehageligt. Så er det nemmere at synge om én eller anden fiktiv mamacita, der er tusind kilometer væk, siger Tobias Rahim.
Han understreger, at sangen ikke skal ses som et angreb, men som en udstrakt hånd.
- Jeg kunne sagtens lave en sang, hvor jeg svinede Maries far til, men jeg har mødt typer som ham, og de er ikke onde mennesker. Tværtimod er de søde, men bange. I stedet for at råbe ad dem, vil jeg tage dem i hånden og sige: "Hey, min familie og jeg er ikke så farlige, som I går og tror".
- Jeg vil ikke stå og råbe ad folk, jeg er uenige med, for det kommer der intet godt ud af. Men jeg kan forklare, hvordan mit livssyn ser ud, og hvad jeg tror på, siger Tobias Rahim og tilføjer:
- Jeg elsker Danmark, og jeg elsker danskerne. Danmark er et fantastisk sted, men det bliver kun bedre af, at man en gang imellem går ind og prikker hist og her til identiteten. Det er vigtigt med lidt sund selvkritik og refleksion.
Se Tobias Rahim optræde live med 'Jesus' i 'Musiksommer på P3' her: