Danske Tobias hittede stort i Afrika: 'Nu handler det om Danmark'

Han har hittet med sine sange i både Ghana og Colombia, men nu satser Tobias Rahim alt på hjemlandet Danmark.

29-årige Tobias Rahim er også kendt som den ene halvdel af duoen Camilo & Grande. Nu satser han dog på at slå igennem i eget navn. (Foto: © Lui Visbo, Pressefoto)

Han er blevet spillet på radioen i Colombia. Og har været tæt på det helt store gennembrud i Ghana.

Men herhjemme er der nok ikke mange, der nikker genkendende til navnet Tobias Rahim. Ikke endnu, i hvert fald.

For selv om den 29-årige danske sanger er blevet spillet flittigt her til lands som den ene halvdel af duoen Camilo & Grande, så er det først nu, Tobias Rahim satser fuldt og helt på en karriere som solokunstner herhjemme.

- Jeg vil gerne være en permanent kunstner på den danske scene. Jeg vil gerne skabe mere end en EP eller en plade. Jeg vil gerne skabe noget, der kan vokse, siger han.

Foreløbigt er Tobias kommet godt fra start med den dansksprogede popsang 'Verden vælter', der med hans egne ord har hentet sin inspiration fra den musikalske ballast, han har opbygget i Camilo & Grande og fra sin tid i Ghana.

- Man kan sige, at jeg har taget umiddelbarheden fra Ghana-tiden og den sensuelle vibe fra Camilo & Grande og så proppet det i en blender; og det er blevet til 'Verden vælter'. For mig er det spændende, når dansevenlig musik også behandler følelser. Det synes jeg, 'Verden vælter' gør.

Lyt til 'Verden vælter', mens du læser videre:

Skudepisoder omkring studiet

Men selv om Tobias Rahim nu er vendt hjem for at (gen)erobre sit fædreland på sit modersmål, så var det faktisk reggaeton og latinamerikanske rytmer, der først fangede hans opmærksomhed, da hans karriere var i sin spæde start for omkring ti år siden.

- Det var en helt ny lyd, jeg ikke havde hørt før. Det var ligesom kokain på lydbølger. Det var så energisk og spændende, fortæller Tobias Rahim.

Og det var ikke nok for ham at lytte til reggaeton; han følte, at han var nødt til at være en del af det.

- Så jeg tog til Colombia for at suge reggaeton til mig. Jeg besøgte alle mulige slumkvarterer og blev fascineret af kulturen og lavede musik på spansk, spillede koncerter og kom på national radio.

- Men det var tungt at være alene derovre. Landet er plaget af narkoproblemer, og der var skudepisoder omkring studiet, fortæller han om tiden i det sydamerikanske land.

Tobias Rahim holder dog fast i, at Colombia lærte ham, hvad positiv musik kan gøre:

- Det tilbyder en flugt fra hverdagens problemer.

Da han kom hjem fra Colombia, mødte han sit musikalske makker Camilo hjemme i Aarhus, og før man kunne nå at stave til reggaeton, havde de to gutter fået hele Danmark til at synge med på numre som 'Røgsignaler' og 'Gir dig'.

Lyt til Camilo & Grandes 'Røgsignaler', mens du læser videre:

Duoen, der stadig er gode venner i dag, fik dog snart brug for tid hver for sig.

'Det hele var super tilfældigt'

Der gik imidlertid ikke længe, før der opstod en ny mulighed for Tobias Rahim. Udover at være musiker laver han nemlig også musikvideoer. Både for Camilo & Grande, men også for andre.

Og i den forbindelse stod han pludselig med en chance for at komme til Ghana, der ligger i Vestafrika.

- Et efterår fik jeg mulighed for at tage med dj-duoen Okay Funky til Ghana og lave en video for dem. Og så blev mit alterego Toby Tabu født.

- Det hele var super tilfældigt.

Inden turen til det afrikanske land havde Tobias Rahim lavet en ep med fem numre i afrobeat-genren, som han fik mulighed for at spille for en booker, da han var landet i Ghana sammen med Okay Funky.

- Og så endte det med, at jeg pludselig skulle spille mit eget show. Så på samme aften skulle jeg filme for Okay Funky og så bagefter på scenen selv. Det gik faktisk så godt, at jeg endte i rotation på den største tv- og radiokanal i Ghana.

Med Tobias Rahims ord gik der tre ting galt for hver ting, der gik godt, da han befandt sig i Ghana. Landet er i mange henseender mere impulsivt og mindre kontrolleret end Danmark, mener han.

Ikke mindst musikalsk.

- Ghana lærte mig, at hvis du føler og mærker musikken i din sjæl og krop, så virker den. Musik er ikke så tænkt dernede, som det er herhjemme.

Tobias Rahim kunne dog mærke, at Ghana ikke skulle være hans musikalske scene resten af livet

- Det var mere en vibe, jeg slap fri i en periode.

Det afrikanske land gav ham imidlertid blod på tanden i forhold til at arbejde videre med sin danske musik.

Og her er vi så; tilbage i landet, hvor en 19-årig Tobias Rahim for ti år siden første gang hørte reggaeton - nemlig Danmark.

- Nu handler det om Danmark. Det er her, det føles rigtigt.