Beyoncé og Jay-Z overrasker med ny musikvideo: Her er 3 ting, du skal holde øje med

I weekenden udgav stjerneparret musikvideoen til deres nye single 'Apeshit', og den er fuld af politiske symboler og skjulte referencer.

(Foto: © Stills fra msuikvideoen til 'Apeshit' / Wikimedia Commons)

'Album out now'.

Ordene tonede pludselig frem på bagtæppet, da Beyoncé og Jay-Z lørdag aften afsluttede deres fælles koncert i London, England. Minutter senere var albummet 'Everything Is Love' at finde på streamingtjenesten Tidal.

Under navnet The Carters lavede parret det, man i popkulturelle folkemunde kalder ’en Beyoncé’ og overraskede både fans og verdenspressen ved at lancere en spritny plade i fællesskab.

Samtidig lancerede The Carters også en en ekstravagant musikvideo til førstesinglen 'Apeshit'.

Lyt til 'Apeshit' her, mens du læser videre.

Sædvanen tro kastede nettet sig frådende over stjerneparrets seneste udskejelser, og på rekordtid har journalister, bloggere og alverdens internetbrugere dissekeret ’Apeshit’-videoen fra ende til anden.

Her er tre vigtige pointer og symboler fra videoen, der er særligt værd at bide mærke i:

(Foto: © Still fra musikvideoen til 'Apeshit')

Louvre som location sender stærkt signal

Musikvideoen – der umiddelbart ser ud til at have været en pænt bekostelig affære – er blevet optaget på det franske kunstmuseum Louvre, der et af verdens mest populære og berømte kunstmuseer.

I de historiske bygninger i Paris, hvoraf dele stammer helt tilbage fra 1190, hænger blandt andre Leonardo da Vincis ikoniske maleri ’Mona Lisa’, som naturligvis også er at finde i den omkring seks minutter lange video til ’Apeshit’.

Ifølge Youtube-brugeren Thought er valget af det ikoniske kunstmuseeum en måde for Beyoncé og Jay-Z at cementere deres plads i kulturhistorien.

- At bruge Louvre som location er ikke kun en måde for dem at sige, 'se, vi har røven fuld af penge', men også en måde at pointere deres egen og sortes menneskers plads i finkulturens historie, siger Youtuberen i sin analyse af musikvideoen.

Louvre ligger i Paris og anses for at være én af den franske hovedstads mest ikoniske bygninger. (Foto: © Pascal Le Segretain, 2005 Getty Images)

At bruge en mondæn og historisk ’hvid’ location som Louvre til en moderne hiphop-musikvideo er i følge Thought en måde at vise, at Jay-Z og Beyoncés musik – deres kunst – fortjener en ligeværdig plads blandt mesterværker som ’Mona Lisa’, ’Coronation of Napoleon’ og ’Venus fra Milo’.

Stjerneparret besøgte i øvrigt allerede selv Louvre tilbage i 2014 sammen med deres datter Blue Ivy.

(Foto: © Wikimedia commons)

Unikt billede af sort kvinde

Videoen til ‘Apeshit’ er spækket med billeder af alt fra statuer til malerier, men særligt ét kunstværk er vigtigt at bide mærke i.

Til sidst i videoen toner et maleri af en ung, sort kvinde iført et hvidt tørklæde frem.

Billedet der bærer billedet ’Portrait d'une négresse’ (’Portræt af en sort kvinde’) stammer fra 1800, hvor det blev malet af den kvindelige franske kunstner Marie-Guillemine Benoist.

Ifølge den amerikanske journalist Constance Grady har maleriet en hel særlig betydning, da det udover at være et af de få billeder på Louvre, der er malet af en kvindelig kunstner, også er det eneste billede fra sin tid, der ikke specifikt portrætterer en sort person som værende en slave eller underkuet på anden vis.

At inddrage billedet til slut i videoen til 'Apeshit' er en måde at fremhæve netop dette værk og dets særlige betydning for kunsthistorien.

(Foto: © Still fra musikvideoen til 'Apeshit'.)

NFL-protester og politivold

Twitter-brugeren Heidi Herrera har under brugernavnet Queen Curly Fry postet en lang og ekstensiv analyse af 'Apeshit'-videoen og dens mange symboler. Her fremhæver hun nogle af videoens mere åbenlyse symbolikker, der trækker tråde til mere aktuelle emner.

I videoen ses blandt andet en række unge mænd knæle - en åbenlys reference til de protester man siden 2016 har oplevet fra mange, særligt sorte spillere, under kampe i den amerikanske fodboldliga NFL.

I stedet for at stå op under den amerikanske nationalsang valgte flere spillere i stedet at knæle i protest mod behandlingen af sorte i landet samt en række kontroversielle udtalelser fra landets præsident, Donald Trump.

Spillere knæler i protest under nationalsangen ved en kamp mellem New England Patriots og The Houston Texans i september 2017. (Foto: © Jim Rogash, 2017 Getty Images)

- Her ser vi referencer til protester mod politiets brutalitet mod ubevæbnede sorte mænd og kvinder, skriver Herrera på sin Twitter-profil om de knælende mænd i 'Apeshit'-videoen.

Også i teksten til nummeret langer Jay-Z ud efter NFL-organisationen og arrangørerne bag Superbowl-finalen, som han takkede nej til at optræde til.

Du kan høre et af de andre nye numre, '713', her.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5b279b776187a512a03a6e73

- Jeg sagde 'nej' til Superbowl, I har brug for mig, jeg har ikke brug for jer. Hver aften er vi endzonen, sig til NFL at vi er også er på stadioner, rapper Jay-Z og proklamerer dermed, at han og Beyoncé ikke har brug at optræde ved Superbowl for at sælge billetter og fylde stadioner - det klarer de fint på egen hånd.

Det får parret chancen for at bevise endnu engang, når de på lørdag den 23. juni gæster Danmark og giver koncert i Parken i København.

Du kan se hele videoen til 'Apeshit' og selv tolke videre på de mange symboler her.

Hvis du vil høre hele albummet 'Everything Is Love' kan du blandt andet finde albummet på Jay-Z's egen streamingtjeneste, Tidal - og noget usædvanligt for Jay-Z og Beyoncé, som ellers ikke er glade for den svenske musikgigant, så kan albummet allerede nu også streames på musiktjenesten Spotify.