(Foto: © Betina Garcia, DR)

"Alle tanker, der havde med sex at gøre, fik mig til at føle mig syndig og beskidt. Jeg følte vitterligt, at det var en sygdom"

Det er ikke altid nemt at være den, der stikker ud fra mængden. Det har Sigmund Trondheim mærket på egen krop gennem hele sin barndom.

Sigmund Trondheim vandt mange danskers hjerter, da han med sang og dans gjorde sin entré i X Factor i starten af året. Foreningen LGBT Danmark fremhævede Sigmunds forældre i samme forbindelse, som de bedste rollemodeller for forældre til et homoseksuelt barn.

Men at Sigmund var homoseksuel, havde de ikke snakket om i familien. Ikke for alvor.

For selvom Sigmund hellere ville lege med pigerne end at spille fodbold med drengene, og brugte sin barndom på først at lave koreografier til Anne Gadegaards MGP-hit 'Arabiens drøm' og senere Lady Gagas 'Just Dance og 'Pokerface', så var hans seksualitet noget, han skjulte og skammede sig over.

For der var ikke en eneste i Sørvad, som Sigmund kunne spejle sig i.

Sammen med Sigmund er DR taget tilbage til Sørvad i Vestjylland for at snakke om opvæksten i den lille by mellem Herning og Holstebro. Om fordelene, men også udfordringerne.

  • - Der var bare absolut ingen, jeg kunne spejle mig i i Sørvad. Alle drengene var meget hårde og spillede fodbold. De store drenge var direkte intimiderende og skræmmede. Jeg har altid haft meget dårligt selvværd, og jeg turde slet ikke at være mig selv. Havde der været nogen, jeg kunne spejle mig selv i fra en ung alder, så havde jeg helt sikkert turde snakke med mine forældre om min seksualitet, tage stilling til den og sætte ord på den langt tidligere. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    1 / 10
  • - Sørvad har været en tryg ramme for min barndom. Jeg er vokset op i sød og kærlig familie med gode værdier. Men i takt med at jeg blev ældre, så følte jeg mig også i stigende grad ensom og isoleret fra resten af verden. Der var to busser om dagen, der gik til Holstebro. Det føltes som om det tog et fucking halvt år at komme til Holstebro dengang. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    2 / 10
  • I den lokale Dagli’ Brugs har byens børn hængt deres julesokker op midt i butikken. En påmindelse om, at Sørvad er et lokalsamfund, der værner om fællesskabet. - Det bedste ved Sørvad var især sommerferierne, hvor jeg padlede rundt i en gummibåd i åen og fangede haletudser med mine venner. Eller når vi legede rundt på hølofterne på gårdene. Eller sov i telt i haven. Det var virkeligt skønt. Men følelsen af at være anderledes blev større og større, jo ældre jeg blev. Og det var svært at føles sig anderledes i en lille by. Da jeg i sommer optrådte til ‘Open by Night’ foran Brugsen, var det derfor også virkeligt skønt at se, alle de mennesker, der kom for at høre mig synge. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    3 / 10
  • - Nogle af de værste minder fra min barndom var, når folk spredte rygter om mig. Rygter om sex, at jeg var homo og hvem jeg var kærester med. Det startede, da jeg var omkring 10-11 år. Det gjorde mig virkeligt ked af det. Især fordi jeg jo også selv kæmpede med at erkende, at jeg var homoseksuel. Og når de kaldte mig ‘bøsserøv’ var det tydeligt ment nedladende og dermed ikke acceptabelt at være homoseksuel, så jeg skammede mig mega meget over det. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    4 / 10
  • Sigmund voksede op i en troende, kristen familie. En religion, han altid har haft svært ved at identificere sig med. - Når jeg sidder i en kirke og hører på præstens ord, så får jeg det altid dårligt. Det er et fællesskab, jeg slet ikke føler mig som en del af. Og selvom folk siger, at Gud elsker alle, så har jeg altid følt, at jeg var et syndigt menneske i hans øjne på grund af min seksualitet. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    5 / 10
  • - De første 15 år af mit liv har jeg måske snakket en halv gang med mine forældre om, at jeg er homoseksuel. Jeg turde simpelthen ikke at tage skridtet. Det har der været mange årsager til, men det har også har været ud af en frygt for, at de skulle se mig som syndig på grund af deres religion. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    6 / 10
  • - Det her er min mobil med et billede af Lady Gaga. Hun har betydet sindssygt meget for troen på mig selv. Og forståelse af, hvem jeg er. Da jeg hørte 'Just Dance' første gang i 2008 i bilradioen på vej hjem fra balletskolen i Herning, blev jeg virkeligt excited. Da jeg så så musikvideoen blev jeg totalt obsessed. Da 'Born This Way' så kom i 2011 gik jeg helt amok. I den sang satte hun ord på alle mine tanker og følelser: "Don't hide yourself in regret /Just love yourself and you're set /I'm on the right track, baby / I was born this way" (Foto: © Betina Garcia, DR)
    7 / 10
  • Ligesom Lady Gaga blev en rollemodel for Sigmund, så er han, særligt efter sin deltagelse i X Factor, selv blevet en rollemodel for andre: - Det er nærmest det største og mest rørende, der er sket for mig, at jeg er blevet en rollemodel. Det har jeg aldrig turdet håbe på. Det giver mig meget større selvtillid, at folk tror på mig og synes jeg er sej, fordi jeg skiller mig ud og tør stå ved, den jeg er. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    8 / 10
  • - Jeg kunne aldrig i mit liv forestille mig at flytte tilbage til Sørvad. Not in a billion, gazillion years! Jeg føler slet ikke, at jeg ville kunne udleve mine drømme og ambitioner her. Jeg elsker at bo i København nu, men drømmer også om at flytte til L.A. en dag. At leve ‘the American dream’. Det er en oplagt by for en person som mig. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    9 / 10
  • - Da jeg var barn og ung teenager havde jeg en klar bevidsthed om, at verden var større end Sørvad. Jeg savnede at komme ud at se, at der var så mange andre som mig selv. Jeg flyttede til Herning som 17-årig. Men det var først, da jeg som 21-årig flyttede til Aarhus, at jeg for alvor begyndte mit voksenliv og tog mig selv seriøst. Også som homoseksuel. Og det var her, jeg besluttede mig for at melde mig til X Factor. En beslutning, der har betydet alt for det liv, jeg lever og hvordan jeg har det med mig selv. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    10 / 10