Restaurantejere afslører: Det stjæler gæsterne fra os

En håndtørrer til 20.000 kroner eller toiletruller til et par kroner? Alt kan ryge ind under frakken, fortæller danske restauratører.

For nogle er madoplevelsen ikke nok, når de går på restaurant.

Der skal et stjålet trofæ med hjem. Det kan DR fortælle efter at have interviewet en række danske restauratører om de inventar-tyverier, de jævnligt bliver udsat for af gæsterne.

Artiklen, der udkom fredag, har afstedkommet debat bl.a. hos P3, hvor lytterne har budt ind med deres egne rapse-historier.

Der bliver stjålet overalt, uanset om det familierestaurantkæden eller den fine restaurant. Og hvad bliver så stjålet? Vi har snakket med restaurationsbranchens bagmænd og bringer en liste her:

1

Håndtørrer

- Vi har tre gange fået stjålet vores håndtørrer på badeværelset. Den koster 20.000 kroner og er hver gang blevet skruet ned fra væggen. Heldigvis har vi med hjælp fra vores overvågningskameraer og gæstelister fundet frem til tyvene, så vi har hver gang fået den tilbage. Derfor kalder vi den boomerangen.

Bjarke Reventlow, ejer, The Jane og The Zoo

2

Julepynt

- Til jul havde vi nogle ret store juledekorationer på alle vores borde, som lignede små juletræer. Jeg ved virkelig ikke, hvordan gæsterne bar sig ad, men de her dekorationer forsvandt lige så langsomt fra restauranterne. Hvordan kan man gemme et mini-juletræ i tasken?

Kim Pedersen, partner, Karma Sushi

3

Bænk

- En dag så jeg, at vores lyserøde bænk foran restauranten begyndte at bevæge sig. Det var åbenbart nogle fyre, der syntes, den ville være sjov at tage med. Jeg fik heldigvis stoppet dem.

Daniel Olsen, ejer, Restaurant Lolly

4

Vinglas

- Jeg arbejdede på Nose2Tail (i København), hvor vi havde udeservering. En dag greb jeg et par veninder, der sad og pressede et par vinglas ned i tasken. Der blev jeg sådan lidt mor-gammel og bad dem om at stoppe. De tænker, at det er fri leg på rød stue, men det går jo ud over restaurantens økonomi. Det er simpelthen så pinligt.

Kathrine Mami Ruus-Jørgensen, kok

5

Lysestager

- Jeg arbejdede som tjener på en restaurant, der havde lysestager af et fint mærke på bordene. Dem stjal folk i et væk. Man valgte så at lime dem fast i bordet, men det afholdt ikke folk fra at knække dem af for at kunne snuppe dem med hjem.

Lisbeth Jacobsen, ejer, Restaurationen

6

Fødselsdagsflag

- Da vi startede vores restaurant Guldkroen op, købte vi jo en masse fødselsdagsflag. Jeg aner ikke, hvor de bliver af, men vi har næsten ikke nogen tilbage.

Umut Sakarya, ejer, Guldkroen, Guldgrillen og Guld To Go

7

Drikkepenge

- Vi oplever desværre ret tit, at vores tjeneres drikkepenge bliver taget af gæster. Enten fra bordene eller direkte fra vores indsamlingskrukker.

Kim Juul, partner, Grillen Burgerbar

8

Håndklæder

- Vi opdagede en gæsts håndtaske ude i garderoben, hvor 25 af vores logo-håndklæder, vi har liggende til gæsterne ude på toilettet, stak op. Vi konfronterede gæsten, gav dem regningen og bad dem forlade stedet - uden håndklæderne. Næste dag kom tyvens ledsager og undskyldte.

Bo Jacobsen, medejer, Restaurationen

9

Sæbe, håndcreme og toiletpapir

- Hvis sæben er et kendt mærke, så er det noget, der forsvinder på en weekend. Håndcreme og toiletpapir ryger også nemt.

Bjarke Reventlow, partner, The Jane og The Zoo

10

Steakknive

- Vi ved godt, at der i ny og næ ryger en steakkniv. Til gengæld har vi logo på, så vi kan jo håbe på, at folk bliver så glade for dem, at de på sigt vil købe et helt sæt af vores Bones-knive.

Michael Udgaard Dahl, driftschef, Bones