Kød er en af de madvarer, der belaster klimaet allermest, og derfor vil klimaet have glæde og gavn af, at vi spiser mindre kød. For mange danskere er kødfri mad forbundet med kedelig mad uden smag, som man ikke kan blive mæt af. Den opfattelse vil kok Adam Aamann fra ’Madmagasinet’ gerne lave om på.
- Mange tror ikke, at de kan blive mætte af grøntsager, men faktisk så handler det bare om at få umami - kødsmagen - af noget andet, siger Adam Aamann.
Klik på play i videoen i toppen af artiklen og få Adam Aamanns bedste tips til at få smag og fylde i kødfrie retter
’Madmagasinet’ på DR1 handlede her til aften om klimavenlig mad, og her kom klimaekspert Michael Minter fra Concito med flere råd til at spise mere klimavenligt.
Smag og fylde
Et af rådene lød, at man skal reducere kødforbruget og erstatte det med planteprodukter, og kok Adam Aamann kom derfor med nogle bud på retter med intet eller meget lidt kød i – men med masser af smag og fylde.
- Det gælder virkelig om at få maden til at smage af noget. Masser af krydderier, masser af kontraster, konsistenser, umami, surt og sødt. Og der er mange muligheder for at få de smage og konsistenser frem uden at bruge kød, siger han.
Herunder får du Adam Aamanns seks tips til at få smag og fylde i kødfrie retter:
1. Bælgfrugter i massevis:
Bælgfrugter giver både smag, fylde og fornemmelsen af mæthed i et måltid. Kikærter er bælgfrugternes konge, men brug i det hele taget masser af bønner, kikærter og linser i maden. Hvis du ikke har tid til at udbløde og koge bønner, er det ok at bruge nogle fra dåse. Men husk lige, at dåsen ikke er det mest klimavenlige, og det er langt billigere at koge bælgfrugterne selv.
2. Put svampe i, så snart du kan komme til det:
Svampe er simpelthen vegetarkøkkenets kød. De er fantastiske, fordi de smager godt og samtidig fylder meget i en ret. Brug alle de svampe, du kan. Tørrede svampe er meget koncentrerede, så de er nærmest som et krydderi. Bruger du friske svampe - f.eks. champignon - så rist dem hårdt, så du også får stegesmagen med.
3. Skru op for smagen:
Brug masser af krydderier. Både tørrede krydderier - gerne hele krydderier, som du selv støder eller maler - og selvfølgelig også friske krydderurter. Løg – både hvidløg, zittauerløg og skalotteløg – er også en eminent smagsgiver, og det kan man nærmest putte i alle retter. Og så er der også soyasauce, fish sauce og et hav af gode eddiker, som giver masser af smag. Leg med kontrasterne og smag dig frem.
4. Sørg for at have forskellige konsistenser:
Ristede nødder og kerner eller ristet rugbrød er fantastiske at bruge i de fleste retter, fordi de giver en sprød og knasende kontrast, når man drysser dem oven på f.eks. en suppe eller en gryderet.
5. Brug fedtstoffer:
Du skal ikke være bange for at putte masser af olivenolie, smør, fløde og andre fedtstoffer i kødfrie retter. Der er intet fedt fra kød, så der skal tilsættes fedt for at give fylde og for at lade smagene træde frem. Giv den gerne ekstra gas. Ost er også godt at bruge som fedtstof, f.eks. er skorpen af et stykke parmesanost en genial smagsgiver - læg det i suppen eller gryderetten og lad det koge med.
6. Begynd med at lave retter, du kender
Hvis det er nyt for dig at spise kødfrie retter, så begynd med at lave retter, hvor vi almindeligvis bruger langt mindre kød, og som er nemme at tage udgangspunkt i. Det kan f.eks. være: tærter, pastaretter, risotto, salater, nudelretter og gratiner.
Herunder får du Adam Aamanns opskrifter fra aftenens klimavenlige udgave af ’Madmagasinet’
https://www.dr.dk/mad/opskrift/klimavenlig-og-vegetarisk-curry
https://www.dr.dk/mad/opskrift/bonnesuppe