Familie spiser sig til CO2-besparelse på 25 procent

Klimavenlig mad skærer en fjerdedel af CO2-udslippet fra testfamiliens mad.

Maden i køleskabet hos Lukas, Sille, mor Jane og far Tommy Risbjerg Andersen har en uge været stort set vegetarisk for at se, hvor klimavenligt familien kunne leve. (Foto: © Mads Kruse Juhl - DR, DR)

En familie fra Vildbjerg ved Herning har sparet en fjerdedel af deres fødevarers udslip af klimagassen CO2. Det er sket ved at ændre på deres indkøbsvaner og spise mere klimavenligt.

- Vi skar al oksekød og svinekød væk og skar ned på vores forbrug af mælkeprodukter, fortæller mor Jane Risbjerg Andersen.

Familien deltog i et eksperiment i Madmagasinet på DR1, hvor den grønne tænketank Concito har beregnet CO2-besparelsen på 25 procent ved familiens nye kost.

- Vi var godt klar over, at fødevarer har en stor effekt på CO2-udledningen, men det er imponerende, at det er så voldsomt, siger Jane Risbjerg Andersen.

Testen foregik over en hel uge, og besparelsen på kosten svarer faktisk til hele familiens CO2-udslip fra bilkørsel.

- Det var drastisk, og vi gik all in, men hen af ugen blev det lidt tungt især i forhold til børnenes madpakker. Men vi voksne synes, at vegetarretterne var rigtigt lækre, og det var enormt inspirerende, siger Jane Risbjerg Andersen.

Når det gælder økonomien, så var testen også vellykket. Familiens udgifter til den klimavenlige mad gik lige op med familiens normale ugentlige madbudget.

10 uger efter eksperimentet er der dog hamburgerrygpålæg, frikadeller og mælkeprodukter i familiens køleskab igen.

- Vi havde gode intentioner om at have en kødfri dag om ugen, men vi må indrømme, at vi er tilbage i den gamle gænge med både kød og pålæg. Det var især var svært med madpakkerne, siger Jane Risbjerg Andersen.

Alligevel er de blevet meget mere bevidste om at købe dansk frugt og grøntsager, som er i sæson. Og de forventer, at den klimavenlige spisning bliver væsentligt lettere til sommer, når deres egen køkkenhave bugner af alt fra kartofler til gulerødder og salat.

Familiens klimavenlige kost

  • Familien fik udleveret en "klimabibel" med nogle overordnede retningslinjer til en klimavenlig kost, samt en række opskrifter, som de kunne bruge eller lade sig inspirere af.

  • Hovedpunkterne i bogen var:

  • Skær kraftigt ned på rødt kød. Ifølge Fødevarestyrelsen max 500 gram rødt kød om ugen.

  • Spis flere ugentlige måltider baseret på grøntsager og bælgfrugter

  • Skær ned på fede mejeriprodukter som smør, fløde og ost

  • Spis kartofler og pasta fremfor ris

  • Spis lokalt-producerede fødevarer

  • Spis årstidens frugt og grønt

  • Drik øl fremfor vin

  • Undgå madspild

  • Undgå frugt og grønt fra drivhus. Fx tomater om vinteren

  • Bælgfrugter som bønner og kikærter er gode alternativer til kød