Kendis-kok jubler efter tv-program: 'Jeg har fået min far tilbage'

Umut Sakarya er målløs over, hvad hans medvirken i DR3-program har betydet.

Da den 28-årige restauratør og kok Umut Sakarya sagde ja til at være med i 'Tyrkersvin' på DR3, havde han aldrig drømt om, at det skulle ændre hans liv.

Men tv-programmet har hjulpet ham igennem et problem, som har præget ham det meste af livet - nemlig forholdet til hans far.

- Det var dybt overraskende og helt ægte. Jeg er jo ingen tv-karakter, jeg er bare mig, og havde det ikke været for det her program, så havde jeg ikke taget turen til Tyrkiet og givet ham en chance, fortæller han til dk.dk.

- Jeg har fået min far tilbage.

Svigt i den tidligere barndom

Programmet 'Tyrkersvin' handler om kokken Umut Sakaryas store passion for traditionel dansk mad og især svinekød, men det handler også om kokkens ikke-eksisterende forhold til sin far.

Derfor følger man ham rejse tilbage til barndomsbyen i Tyrkiet, hvor han skal mødes med faren og konfrontere ham med det svigt, som hele Umut Sakaryas liv har været mærket af.

Bare ved gensynet af sit gamle kvarter bliver han mindet op, hvor fraværende faren var allerede fra begyndelsen.

- Min far har bare aldrig rigtig været der. Heller ikke dengang vi boede sammen med ham i Tyrkiet. Jeg kan ikke huske én gang, hvor han har siddet og hjulpet mig med lektier. Jeg kan ikke huske, at han nogensinde har fulgt mig i skole, siger Umut Sakarya, som til gengæld var dybt knyttet til sin mor.

Her ses Umut Sakarya i et badekar med brun sovs og flæskesvær i forbindelse med dokumentaren 'Tyrkersvin'. (© DR)

'Han har aldrig været en faderfigur. Han har været en røv'

Som niårig oplevede Umut Sakarya sine forældre blive skilt. I første omgang flyttede moderen til Danmark for at få styr på familiens visum, imens han selv måtte blive tilbage i Tyrkiet med sin bror og far.

Heller ikke her oplevede Umut Sakarya en far, der tog ansvar, fortæller han.

- Det tog virkelig hårdt på mig, da min mor ikke var der. Jeg gik helt psykisk ned. Jeg kunne ikke gå op ad trapper, jeg tabte hår og var helt fucked. Min far var ligeglad. Han kom hjem en gang imellem og lagde penge, og så skred han igen. Så står man som niårig og skal handle og lave mad selv, siger Umut Sakarya i tv-programmet.

Da der kom styr på familiens visum, flyttede Umut Sakarya til Danmark for at bo permanent med sin mor og bror. I Danmark blev Umut Sakaryas far for alvor forvandlet til en fjern statist i sin søns liv, fortæller Umut Sakarya.

En statist Umut Sakarya som voksen valgte at droppe kontakten til.

- Han har aldrig rigtig været en faderfigur. Han har været en røv, og der er en grund til, at jeg ikke snakker med ham i dag. Det er jo ikke bare for sjov, at man cutter sin far af, siger han i det fjerde afsnit af 'Tyrkersvin'.

'Jeg er blevet skuffet så mange gange før'

Egentlig havde Umut Sakarya ikke gjort sig nogen forhåbninger om, at forholdet nogensinde skulle blive godt igen, da han i DR3-programmet vælger at besøge sin far i Tyrkiet.

- Jeg har snakket med ham mange gange, og jeg troede bare, at han ville være den samme mand, som bare ville gøre alt for ikke at snakke om de svære ting.

Stik imod forventningerne bliver mødet rent faktisk skelsættende, da faderen under optagelserne indrømmer sine fejl, tager skylden på sig og beklager sit svigt - som man kan se i programmet.

- Jeg var dybt målløs. Min fars kone havde skrevet til mig og fortalt, at han havde ændret sig, men jeg troede ikke på det. Jeg er blevet skuffet så mange gange før.

Selvom Umut Sakarya har store planer om at udbygge sit 'flæskeimperium', vil han bruge det næste halve år på at få styr på de restauranter, han har nu, rejse kapital og få set familien. (© Pipeline Production A/S / DR3)

Pænt tilfreds

For Umut Sakarya har faderens indrømmelser betydet, at han igen har fået mod på relationen. Det gælder også den del af familien, som han i mange år ikke har haft kontakt til.

Til sommer har de derfor planer om at ses igen, måske i Danmark, hvor Umut Sakarya vil vise sine restauranter frem for sin far.

- På en måde har programmet overgået mine forventninger. Inden det kom ud, tænkte jeg over, hvad folk ville kalde mig, og hvor mange der ville råbe ’Tyrkersvin’ efter mig på gaden, fortæller han og fortsætter:

- Men jeg er blevet bombarderet med søde kommentarer fra folk, jeg ikke kender, en strøm af nye kunder - og så en større familie. Det er jeg pænt tilfreds med.

Er du ligeså vild med flæsk som Umut Sakarya? Her får du tre opskrifter på mormor-mad med gris: