Fem råd til, hvordan du selv kan mindske madspild

Madspild var i fokus i aftenens 'Spis og spar'. Her får du fem råd til, hvad du selv kan gøre for at spilde mindre mad derhjemme.

Madspild er et stort tema, og herhjemme smider hver dansker i gennemsnit 47 kg spiselig mad ud om året. Men det er faktisk muligt selv at gøre noget ved det store madspild i hverdagen.

Det er Christina Pedersen et bevis på. I programmet ’Spis og spar’ fortalte hun her til aften om, at hun havde en dårlig vane med at smide alt for meget mad ud, før det var blevet for gammelt.

I aftenens udsendelse var det derfor kok Jesper Vollmers opgave at hjælpe Christina Pedersen med at ændre på denne vane og smide mindre mad ud i hverdagen.

Hjælpen har virket

Christina Pedersen var selv helt indstillet på at ændre vaner og lade madvarerne leve lidt længere:

- Det er et stort ønske. Jeg kan mærke, at jeg er nået dertil, hvor det er træls. Det er en rigtig dårlig vane, jeg giver videre til børnene. Skulle nogen hjælpe mig på vej, skulle det nok være en ekspert, sagde hun i programmet med henvisning til Jesper Vollmer.

Klik play på videoen i toppen af artiklen og hør Christina Pedersen fortælle om sin dårlige vane.

Og hjælpen fra eksperten har da også vist sig at virke, hvilket man allerede så i aftenens udsendelse. Og her ca. otte måneder efter, at optagelserne sluttede, fortæller Christina Pedersen, at hun fortsat følger de gode vaner, hun blev præsenteret for i programmet.

Og om sin dårlige vane kan hun nu stolt sige, at hun slet ikke længere smider mad ud, der ikke er for gammelt:

- Jeg er ikke så sippet med maden mere. Jeg har sågar en pikantost, der bare får lov at stå i køleskabet, hvis nu jeg om nogle dage skal lave en pizza eller noget andet, siger hun.

Kan mærkes på økonomien

Nu lever Christina Pedersen efter troen på og viden om, at maden ikke er for gammel, selvom det har været åbnet i to dage, og det kan mærkes på indkøbet:

- Der er virkelig sket noget på pålægsfronten. Nu handler jeg ikke pålæg hver anden dag mere, så det kan helt bestemt mærkes på økonomien, fortæller hun.

Christina Pedersen kommer her med sine fem bedste råd til, hvordan du kan blive bedre til at undgå madspild hjemme hos dig:

  1. 1

    Begynd med at blive bevidst om at undgå madspild - sig til dig selv "nu gør jeg noget ved det".

  2. 2

    Gem selv små rester og tænk på, om du kan bruge dem i en anden ret - det kunne være en tsk. tomatpuré, der senere kunne komme i en sovs, eller en rest pikantost, der kan komme på en pizza.

  3. 3

    Hold øje med, hvad du har i køleskabet og bestem dig for at bruge det, du har.

  4. 4

    Gem resterne af eksempelvis en kødsovs i fryseren - det kan altid blive brugt til en ny ret.

  5. 5

    Tro på at maden stadig kan spises, selvom den har ligget i køleskabet et par dage, og bare gør det.

Herunder kan du se aftenens opskrifter fra 'Spis og spar'

https://www.dr.dk/mad/opskrift/spaghetti-med-kodsovs

https://www.dr.dk/mad/opskrift/wok-med-kalkun-og-spirer