Rodfrugtfritter, selleribøffer, rodfrugtmos eller fyld i gryderetter. Rodfrugter kan bruges til så mange lækre retter, og butikkerne bugner af selleri, gulerødder, pastinakker, rødbeder og mange andre rødder lige nu.
Rodfrugterne kan spises rå, men de kan også bruges i mos, de kan steges, de kan bages, de kan koges, og de kan kommes i supperVi har her fem tips til, hvordan du kan bruge rodfrugterne i maden - og der følger lækre opskrifter med.
1. Bag rodfrugterne i ovnen
Rodfrugtfritter er fantastisk tilbehør til de fleste kødretter eller til en gryderet, og de kan også spises som de er - f.eks. med en god aioli til. Her får du en nem opskrift på rodfrugtfritter, som er klar på tre kvarter.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/rodfrugtfritter-ovnstegte-rodfrugter
Server dem sammen med aioli, som du finder opskriften på herunder.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/aioli
2. Brug dem i salater
Gulerodssalat med revne gulerødder, citronsaft og rosiner er nok en af de mest kendte salater med rodfrugter. Men der er mange andre muligheder for at bruge rodfrugter i salater. F.eks. kan de bagte rodfrugter fra punkt 1 køles ned til stuetemperatur og blandes med friske spinatblade og drysses med fetaost. Eller prøv en af de andre salatopskrifter herunder.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/kartoffelsalat-bacon-og-ruccola
https://www.dr.dk/mad/opskrift/kold-kartoffelsalat
https://www.dr.dk/mad/opskrift/rodbedesalat-med-sesam
3. Brug rodfrugter i stedet for kød
Rodfrugter er fyldige og mættende, og de er derfor perfekte ingredienser på en kødfri dag. Lav f.eks. lækre selleribøffer eller en gryderet med linser og rodfrugter - lækker og sund simremad.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/selleriboffer-med-gronne-bonner
https://www.dr.dk/mad/opskrift/gronne-franske-linser-med-mandler-og-rodfrugter
4. Lav dem til en lækker mos
Kartoffelmos er et hit på de fleste aftensmadsborde i vintermånederne, men hvorfor ikke putte en masse andre rodfrugter i mosen sammen med kartoflerne? Herunder får du to opskrifter på rodfrugtmos - den ene en ovnbagt variant serveret med møre benløse fugle, den anden Anne Hjernøes opskrift på rodfrugtmos til brændende kærlighed.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/benlose-fugle-med-bagt-rodfrugtmos-og-pandesovs
https://www.dr.dk/mad/opskrift/braendende-kaerlighed-med-vildsvinekolle
5. Bland dem med fløde
Fløde gør noget godt ved det meste mad - også rodfrugter. Den mest klassiske variant er nok de ovnbagte flødekartofler, men herunder får du også opskrifter på brødrene Prices lækre gulerødder a la creme, brødrenes 'risotto' på knoldselleri og persillerødder blandet med en god del fløde og så en cremet jordskokkesuppe legeret med fløde.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/flodekartofler
https://www.dr.dk/mad/opskrift/gulerodder-la-creme
https://www.dr.dk/mad/opskrift/risotto-af-knoldselleri-og-persillerodder
https://www.dr.dk/mad/opskrift/jordskokkesuppe-med-persillesky