Det hele startede med Disney Sjov - men er elsket slikritual i fare for at uddø?

De fleste af os har spist fredagsslik på et eller andet tidspunkt i vores liv, men ved du egentligt, hvordan det startede?

(Foto: © Luis Aguila, Unsplash)

Føles stemningen lidt lettere i dag? Er cykelturen lidt mere overskuelig?

Og er sofahygge og bland-selv-slik lige, hvad du trænger til?

Så er det måske, fordi det endelig er i dag, hvor hverdag bliver til weekend, vækkeuret kan slås fra og ikke mindst: Fredagsslikket kan findes frem.

Men hvorfor er slik, der spises om fredagen, egentlig blevet noget, der forbindes med noget særligt - og sågar er blevet opkaldt efter den bestemte dag i ugen?

Det er der mange grunde til, mener madhistoriker fra Det Grønne Museum Bettina Buhl.

Hun anslår, at fredagsslik har været et mere eller mindre fast ritual i danske hjem i omegnen af 30 år.

En af årsagerne er, at vi historisk set har gået meget i biografen om netop fredagen og lørdagen - og når vi er i biografen, er det noget nær obligatorisk at proppe søde sager i munden, fortæller hun.

- Det ligger meget i vores bevidsthed, at når vi hygger os, og der er noget på lærredet, så skal vi have noget sødt at spise, fortæller hun.

- Før man fik fjernsyn, fandtes der jo simpelthen opskrifter i kogebøgerne på, hvad man specifikt skulle forberede, til når man kom hjem fra biografen og lige skulle have lidt sødt som en afslutning på fredag aften.

'Disney Sjov' har været vist på DR1 i over 30 år. (© DR)

Da fjernsynet så kom, samledes vi foran dét hjemme i stuerne, og her fulgte det søde også med.

Men det var først, da børneprogrammet 'Disney Sjov' for første gang løb over skærmen på DR1 i oktober 1991, at fredagsslikket for alvor blev et begreb, man talte om, mener Bettina Buhl.

- 'Disney Sjov' blev de små børns måde at gå i biografen på, og på den måde har vi fået overført biografkulturen til børn - og der hører der slik med til, forklarer hun.

Lige netop Disney-universet var i forvejen noget, der blev forbundet med sukkersøde sager, blandt andet på grund af det årlige 'Disneys Juleshow' - og derfor føltes 'Disney Sjov' for mange også som et oplagt tidspunkt at servere slik for børnene på.

Fredag er den 'lille jul'

Synes du også, at fredagen er et oplagt tidspunkt til lige at forkæle dig selv lidt ekstra, er det ikke så mærkeligt. Dagen er nemlig blevet noget nær et overgangsritual for mange af os.

Ligesom julen markerer enden på et år, er fredag aften ligeledes en særlig dag på ugen, der markerer et overgangsritual mellem hverdag og weekend, fortæller Bettina Buhl.

- Det er lidt "den lille jul", man lancerer hver eneste fredag. Man glæder sig, forbereder sig og udvælger måske noget særligt slik at spise. Man må godt lige præcis den der dag, hvor man slutter hverdagens ræs af og indleder weekenden, siger hun.

Det rituelle i fredagsslikket gør det også muligt at overføre til mange andre settings.

- Det kan overføres til alle stuer, så hvis børnene er hos bedsteforældrene eller onkel og tante, kan det nemt praktiseres der. Det er en dejlig køreplan med fredagsslik og 'Disney Sjov', hvor man drosler ned i tempo og hygger sig, og hvor succeskriteriet er lige til.

Bodil Just Christensen, der er antropolog ved DTU Fødevareinstituttet, fortæller, at årsagen til slikkets store udbredelse blandt andet skyldes, at slikindustrien i Danmark har været dygtige i deres markedsføring af slikprodukter og har formået at gøre det til en "almindelig vane" for både børn og voksne, at vi spiser så meget slik.

- I mange andre lande er slik ikke noget, voksne spiser i lige så høj grad som i Danmark, fortæller hun.

Men spiser vi stadig fredagsslik - eller har vores slikvaner ændret sig?

Fremtidens fredagsslik?

Kommunikations- og analysechef Lars Aarup fra Coop Analyse slår fast, at fredag er den absolut største slikdag i Danmark.

Her har vi siden 2013 købt 15 procent mere slik end om lørdagen - og næsten dobbelt så meget som resten af ugens dage i Coops butikker.

Under corona gik der dog også "lidt fredag" i ugens øvrige dage. Her steg salget af slik nemlig over hele ugen.

Det er ikke længere bare i de fysiske butikker, du kan få fodret den søde tand. Meget sliksalg er også rykket online. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard, DR)

Madhistoriker Bettina Buhl har en formodning om, at fredagsslikket så småt er ved at blive faset ud som tradition med en særlig status.

Årsagen til det er blandt andet, at vores medieforbrug har ændret sig, og at de særlige stunder foran 'Disney Sjov' eller i biografen ikke længere er helt så særlig for fredage, fordi vi har film og serier tilgængelige i vores bukselomme 24 timer i døgnet - og streamer i stor stil i alle ugens dage.

Derfor er det nu nok mest forældregenerationen, der holder fredagssliktraditionen i hævd, fordi det er dem, der kan huske fredagene foran fjernsynet som noget unikt, mener Bettina Buhl.

- Før i tiden var der ikke så frygteligt mange andre muligheder, og derfor blev det til en større begivenhed, siger hun.

Derfor tror hun desværre, at fredagsslikket, som vi kender det, snart kan høre fortiden til.

- Det er ikke så unikt længere at sætte sig ned foran fjernsynet og hygge. Førhen samledes man jo om de få programmer, der var, og gik "lidt til kaffen". Vores hyggekultur omkring de søde sager er gået fra at være noget, der fandt sted en gang imellem, måske en gang om ugen, til nærmest at være en hverdagsting, siger hun.

Hvad er dit forhold til fredagsslik? Giv din mening til kende i afstemningen her: