Slik, guf, snolder.
Det er lækkert, det er hyggeligt, men det er også noget, som mange spiser i smug. Men hvorfor skal slik overhovedet være syndigt og forbudt? Hvorfor kan vi ikke bare stå ved, at det smager vildt godt og hylde det lidt?
42-årige Katrine Thielke fra København er fan af slik. Hun er faktisk det, man ville kalde en superfan, for imens andre mennesker nyder dyre Bourgogne-vine, eksotisk kaffe eller store bøffer af velhængt oksekød, så går Katrine Thielke op i skolekridt, syrlige kastanjer og skumnisser.
Faktisk elsker hun slik så meget, at hun har skabt et mini-Wikipedia om slik.
- Det startede tilbage i 2006, hvor jeg sad sammen med min kammerat, Jesper, og drak vin en sommerdag. Vi er begge sliknørder, og vi kom til at snakke om, at danskerne jo virkelig spiser meget slik, men at vi samtidig anser det for noget skamfuldt, siger Katrine Thielke og uddyber:
- Vi syntes lidt, det var noget snobberi, og så fik vi ideen til at lave et onlinefællesskab, der tog slik seriøst.
Gjorde ide til virkelighed
Én ting er at få en sjov ide med en ven, imens man hælder lidt alkohol indenbords. Noget andet er handling.
Men af en eller anden grund var slikideen så underligt fristende, at den var værd at tygge videre på, og hurtigt blev drømme til virkelighed, fortæller Katrine Thielke.
Hendes ven Jesper havde nemlig en fætter, der kunne bygge hjemmesider op, og de kendte heldigvis også en designer og én, der var god til markedsføring.
- Man har jo masser af ideer i sit liv, men denne ide var en af dem, der rent faktisk kom ud over stepperne, fortæller Katrine Thielke, der arbejder som selvstændig digital rådgiver, når ikke hun beskæftiger sig med slik.
Målet var at udkomme med 100 artikler om slik. Det betød, at Katrine Thielke sad om aftenen - uden for arbejdstid på sit almindelige job - og skrev tekster om alt fra saltbomber til vingummiflagermus. Helt fra begyndelsen var hun klar over, at det virtuelle slikleksikon ikke skulle indeholde lange ingredienslister og oversigter med E-numre.
- Når man taler om slik, så handler det tit om, hvor usundt det er. Slik regnes som noget trashet og skamfuldt, og vores ide var jo netop at fokusere på nydelsen ved slikket. Ingredienslister og den slags, syntes vi mere hører hjemme på slikkets emballage, siger Katrine Thielke.
'Der bliver skrevet virkelig grimme ting om mig'
Noget kunne tyde på, at det slikelskende makkerpar havde fat i noget rigtigt.
For da Slikleksikon.org landede på det store internet for snart femten år siden, var interessen overvældende. Lanceringen fejrede de med en reception, hvor der blev serveret slik i massevis. Ingen af de store slikproducenter virkede interesserede i eventet, men brugerne tog med det samme det nye fællesskab til sig.
Det første år efter lanceringen modtog Katrine Thielke mere end 400 brugergenererede artikler og et hav af mails med slikspørgsmål.
- Jeg får faktisk stadig mails med spørgsmål fra folk, der gerne vil vide navnet på deres yndlingsslik fra barndommen. I det hele taget har jeg bare opdaget, hvor mange mennesker, der har et nostalgisk og godt forhold til slik. Slik er jo ikke bare "forbudt", det er i høj grad også noget, vi associerer med hygge og barndom, fortæller Katrine Thielke, som selv vokset op i en familie, hvor slik og kage var tæt forbundet med hygge.
Og selvom hun elsker slik i dag, synes hun stadig, hun spiser slik med måde.
Men at bestyre et slikleksikon er ikke bare en dans på roser. For Katrine Thielke har også fået mange ubehagelige henvendelser som administrator.
- Folk har flere gange saboteret siden, så vi har været nødt til at lukke ned for brugerinddragelse. Der er også blevet skrevet virkelig grimme ting om mig. Ting der er så ubehagelige, at jeg ikke engang har lyst til at fortælle dem her.
Det er ærgerligt, at vi spiser slik i smug
Engang i mellem har Katrine Thielke og vennen Jesper faktisk overvejet at lukke Slikleksikon.org. Men indtil videre kan de ikke få sig selv til det.
- Selvom det er et rent frivilligt projekt, som vi kun har udgifter med, er det stadig et arbejde, som vi holder af og værner om. Vi kan nemlig mærke, det rammer noget i folk. Det bringer glæde til mange, og derfor ville det være trist at droppe det. I stedet vil vi bare gerne forny det på en eller anden måde.
Kan man sige, at I opfordrer folk til usund livsstil?
- Nej, det synes jeg ikke, vi gør, men jeg vil da godt medgive, at vi opfordrer til, at man ikke forsager alt det, der er usundt, siger Katrine Thielke og fortæller om en hændelse, som har sat mange tanker i gang hos hende.
- I begyndelsen af Slikleksikons.orgs levetid, lavede jeg en spørgeundersøgelse, som blev sendt ud til cirka tusind mennesker. I den spurgte vi folk, om de spiste slik i smug. Det gjorde halvdelen, og det har jeg tænkt over siden, for jeg synes, det er ærgerligt. Det, man nyder, skal man stå ved, og i min verden er skammen ligeså usund som sukkeret i slikket.