Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Vinteren kommer

Kultur24 episoderP1

Vi har krig i Europa, og Putin truer med at bruge atomvåben. Den danske retsstat bliver undermineret af både politikere og embedsmænd. Spionchefen er anklaget for at afsløre statshemmeligheder og stjæle cykler. Demokratiet er under pres kloden over, alt imens isen smelter på polerne.

Og om lidt er det jul. Vi har mere end nogensinde brug for håb. Kun børn tror på julemanden. Så hvem skal vi bekymrede voksne sætte vores lid til?

P1's bud er professor emerita Eva Smith. Hun har modtaget Rosenkjærprisen, fordi hun gennem en menneskealder har kritiseret magten og været bannerfører for retfærdighed og lighed for alle mennesker - særligt de svageste og børnene. Og så forklarer hun sig, så alle kan forstå det. Selv når det drejer sig om svære juridiske problemstillinger.

Alberte håber, hun måske har en ide om, hvordan vi løser kriserne og genetablerer civilisationen? Hun har i hvert fald taget portvin med, og så vil hun forsøge at overtale Eva til at skrive årets juletale - som forhåbentlig bliver fuld af håb.

Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

Redaktør Hanne Barslund.

24 episoder
  1. 1. dec 202211 min.

    Alberte tror ikke på julemanden. Hun tror mere på Eva Smith. Hun vil derfor overtale hende til at holde årets juletale for sin kæmpe familie på 8 børn og 21 børnebørn - og alle P1's lyttere. Den skal være fuld af håb. Eva er ikke umiddelbart sikker på, at hun kan løfte opgaven, da hun synes verdenssituationen ser sort ud, men hun lader sig overtale, for hun tror trods alt på det gode i det enkelte menneske.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  2. Eva vil starte med at tale om klimakrisen, som hun anser for hvor tids vigtigste problem at få løst. Men i stedet bringer erindringerne hende tilbage til hendes egen ungdom, hvor livet var lyst og fuld af muligheder. Selv en jurastuderende med bundkarakterer kunne dengang blive professor, og Cubakrise og atomtruslen blev afværget ved hjælp af diplomati og forhandling. I dag truer dommedag på en helt anderledes alvorlig måde.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  3. 3. dec 202214 min.

    Alberte håber på, at Eva vil løse klimakrisen på denne tredje december. Eller i hvert fald bare pege på, at der er et lille bitte håb for klodens overlevelse. For hun er sikker på, at Eva med sine juridiske kompetencer og stærke analytiske sans har et hemmeligt kort i ærmet til at forpligte verdens politiske ledere til at stå sammen og handle. Men ikke engang en professor med talegaverne helt i top kan klare den sag. I stedet mener Eva, at HELE menneskeheden må gå sammen for at skabe den nødvendige forandring. Det bliver jo nok ikke inden jul.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  4. 4. dec 202214 min.

    For mindre end et år siden var krig i Europa utænkelig - også for Eva - men nu er den en realitet. Parterne opruster og optrapper konflikten fremfor at forhandle og give gensidige indrømmelser. Det var slet ikke sådan man løste den kolde krig, siger Eva. For selvom Putin er modbydelig, så har han stor magt, og vi burde have forhindret den blodige kamp gennem andre internationale løsninger, siger juraprofessoren. Mens Alberte spiser pebernødderne.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  5. 5. dec 202214 min.

    Eva har indtil videre talt mest om menneskets dårlige sider og ikke mindst de konsekvenser det har for verdenen, klimakrise og krig. Men hun påstår, hun tror på den gode i det enkelte menneske. En vigtig forudsætning, hvis det skal give mening at have været formand for det kriminalpræventive råd i mange år.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  6. 6. dec 202210 min.

    Evas har hele sit både personlige og professionelle liv været optaget af retfærdighed og omsorgen for de svage i samfundet. Engagementet stammer overraskende nok ikke så meget fra hendes berømte far, den socialdemokratiske justitsminister Hans Erling Hækkerup, men i højere grad fra hendes mor, Marchen, som var forud for sin tid som kvindelig akademiker og kontorchef. Æblet falder som bekendt ikke langt fra stammen.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  7. 7. dec 202212 min.

    Eva har skabt sig en kæmpe familie. Hun er mor til 8 børn (hvoraf hun selv har født de 6) og 21, måske 22 børnebørn. Selv mistede hun sin elskede mor, da hun var 16 år. Men Eva husker stadig tydeligt, hvordan den ellers hårdtarbejdende kontorchef var dybt dedikeret til sin børn, når hun havde fri. Faderens ministerbil ville Eva under ingen omstændigheder køre i til skole, og navnet Smith tog hun i sit første ægteskab. Hun har aldrig ønsket at bruge "Hækkerup" til at åbne døre i sin karriere.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

  8. 8. dec 202211 min.

    Eva sætter ikke sin lid til det guddommelige i klimakrise- og krigstider, men alligevel har hun selv bedt til ham, når det så allersortest ud i hendes eget personlige liv. Med gode resultater til følge. Derfor håber hun også en dag på at skulle møde sin elskede mor igen.

    Tilrettelagt af Alberte Clement Meldal.

    Redaktør Hanne Barslund.

Du synes måske også godt om

  1. Serie16 episoder
    Dokumentar

    Et cafemøde starter jagten på Danmarks farligste terrorist

  2. Serie4 episoder
    Dokumentar

    I et fængsel omgivet af smukke fjelde og betagende fjorde har mange af rigsfællesskabets hårdest straffede fanger deres hverdag. Grønlandske drabsmænd, voldtægtsforbrydere og pædofile har indtil for nyligt afsonet deres straf i Danmark. Men nu er der blevet bygget en splinterny anstalt i det store, kolde land, til de der vil hjem og afsone. Mange indsatte her afsoner en tidsubestemt forvaringsdom, rigets strengeste straf, der kun bliver givet i meget sjældne tilfælde. Det kan være fordi den indsatte utallige gange har voldtaget kvinder og børn. Eller har dræbt sin kone og fodrede hundene med hende. I den her serie kommer du tæt på virkeligheden bag betonmurene i et af rigets mest særprægede fængsler.

    Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Mads Petter Kühnel.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  3. Serie2 episoder
    Aktualitet

    Tre markante meningsdannere vender store og små dilemmaer

  4. Serie15 episoder
    Aktualitet

    DR er blevet forbudt indrejse i Rusland - vi flytter ind digitalt i stedet

  5. Serie8 episoder
    Dokumentar

    Havregården - et liv med vold, overgreb og krænkelser mellem børn

  6. Serie107 episoder
    Nyheder

    Bliv klar til dagen med tre af tidens vigtigste nyhedshistorier

  7. Serie8 episoder
    Kultur

    Siden Sofie Linde holdt sin tale ved Zulu Awards, er #Metooskeletterne væltet ud af skabet i mediebranchen, i de politiske partier, på universiteterne, i elitesporten, pigekoret osv. Adskillige magtfulde mænd er blevet afsløret som krænkere og endnu flere krænkede kvinder har endelig kunnet fortælle deres historier.

    Men #MeToo-bølgen har også udløst vrede og forvirring om retssikkerhed og adfærdsnormer. Vi fortaber vi os i endeløse diskussioner om, hvorvidt det er retfærdigt at en tv-vært er blevet fyret eller om en politiker slet ikke må slikke nogen i øret mere. Tonen er hård og uforsonlig. Og både mænd og kvinder føler sig udskammet.

    Adam Holm og Alberte Clement Meldal begiver sig gennem otte episoder ind i kønskampens farlige vildnis for at undersøge om #Metoo er en heksejagt eller en frihedsrevolution på linje med den franske? Har mænd og kvinder en fælles fremtid, hvor de kan leve sammen i gensidig tiltrækning og fordragelighed? Og har Alberte og Adam selv nogle indrømmelser, de skal gøre?

  8. Serie6 episoder
    Kultur

    Hvordan kan Kongehuset eksistere i et moderne demokratisk samfund?

  9. Serie3 episoder
    Dokumentar

    Matilde Kimer rapporterer fra Ukraine om den voksende rugemorindustri

  10. Serie21 episoder
    Kultur

    Ugentlig, pan-skandinavisk familieterapi

  11. Serie122 episoder
    Underholdning

    Huxi tager livtag med det hele, fra kamikaze-myrer til atomkrig

  12. Serie10 episoder
    Dokumentar

    Om kamp, kammeratskab, og hvordan kvindeligheden træder frem i en krig

  13. Serie2 episoder
    Dokumentar

    En ny nationalsocialistisk bevægelse er på vej frem i Danmark. Den Nordiske Modstandsbevægelse, som udspringer fra Sverige, er på få år gået fra at være en relativt anonym organisation til pludselig at sætte dagsorden i den danske presse med demonstrationer, aktivisme og hærværk.

    P1 Dokumentars journalist, Tom Carstensen, som har fulgt de højreradikale og højreekstreme miljøer i mere end et årti, har fået en unik adgang til at følge den nye bevægelse, der tiltrækker flere og flere medlemmer, for at give indblik i deres mål og metoder.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

    Kontakt P1 Dokumentar med Ideer, tips og feedback:

    Mail: p1dokumentar@dr.dk

    Krypteret mail: P1dokumentarDR@protonmail.com

    PGP: http://bit.ly/3b65m5G

    Telefon: +45 87654321

    Krypteret besked via appen Signal: +45 2854 0252

  14. Serie14 episoder
    Livsstil

    Peter Falktoft ser på, hvordan vi bedst forbereder os på krig og katastrofer

  15. Serie38 episoder
    Dokumentar

    Hør hvordan en krig fungerer, hvis man dykker helt ned i detaljen

  16. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Kvindelige musikere beretter om en musikbranche gennemsyret af sexisme

  17. Serie4 episoder
    Kultur

    Hvad står vore dages kvinder på skuldrene af fra 70'ernes revolution?

  18. Serie5 episoder
    Kultur

    Der er noget fascinerende ved mennesker, der vækker anstød og bringer andre folks pis i kog. Det er nemlig de omstridte debattører, kunstnere, forskere osv. der bringer ild og ilt til debatten. Igennem 35 har Klaus Rothstein ofte deltaget i den offentlige debat, og mens han selv har opført sig pænt (det meste af tiden, i hvert fald), har han med interesse fulgt de kompromisløst kontroversielle. Nu møder han fem mennesker, der på hver deres måde har hældt benzin på bålet og fået offentligheden op i det røde felt: Marianne Stidsen, Ditlev Tamm, Madame Nielsen, Kåre Bluitgen og Jim Lyngvild. Hvad bidrager den kontroversielle person med i den store samfundssamtale? Hvordan oplever den kontroversielle selv sin position og funktion? Er det et mål i sig selv at træde over stregen? Hvad er den personlige omkostning? Og hvad kan den pæne Klaus Rothstein lære af de kontroversielle gæster?

    Vært: Klaus Rothstein