Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Tynd og glad?

Dokumentar8 episoderP1

Bliver kvinder virkelig glade af at være tynde? Og er det et kropsideal, de ønsker at give videre til deres døtre, generation efter generation? Selv voksne kvinder med succesfulde jobs, kærester og børn bruger en stor del af deres vågne tid på at bekymre sig om, hvorvidt de er for tykke. Hvorfor? Det har vært og tidligere fotomodel Alberte Clement Meldal inviteret den unge fremadstormende filminstruktør Anna Emma Haudal med til at undersøge. Undervejs skal de møde forfattere, forskere og fagfolk, som med deres viden og holdninger vil kaste nyt lys over kvinders kropsopfattelse og forhåbentlig sætte dem i stand til at skabe nye normer for deres tanker og adfærd.

Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

8 episoder
  1. 28. maj 202027 min.

    De unge piger mangler stærke kvindelige forbilleder. Kvinder som er dygtige, kloge og fulde af selvværd. Kvinder som ikke er uhensigtsmæssigt optagede af vægt og udseende. Den succesfulde filminstruktør Anna Emma Haudal er både dygtig og klog, men har følt sig for tyk, siden hun var barn. Den dag i dag kan hun få en depression blot ved at se på billeder af sig selv. Med det selvhad følger en stor smerte. Derfor har Alberte Clement Meldal udvalgt netop hende til at til forsøge at forandre sit selvbillede gennem indsigt i de strukturer, hun er underlagt. For forhåbentlig kan hun så med tiden vokse til at blive et ægte forbillede for de unge mennesker, som hun laver film om og til.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  2. 28. maj 202027 min.

    Forfatter Johanne Kirstine Fall tager os med ind i en ung kvindes univers, hvor det er være tynd er vigtigere end livet selv. Hun er indlagt på psykiatrisk afdeling med diagnosen anoreksi og er slet ikke spor glad. I næste sekund kaster hun sig ud i et selvdestruktivt misbrug af sex og stoffer. Under det hele hersker angsten for at miste kontrollen og ikke blive til noget her i livet.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Forfatter Johanne Kirstine Fall og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  3. 28. maj 202027 min.

    Selv Karen Blixen sultede sig og den dag i dag hersker idealet om den tynde krop stadig i den kulturelle elite. Den prisbelønnede forfatter Merete Pryds Helle fortæller, hvordan kvinder i intellektuelle kredse måler sig med hinanden og kommenterer på hinandens vægt. Hendes egen kamp for at acceptere sin krop, som den ser ud, har bestået i et livslangt opgør med foragten for tykhed, som vi i høj grad arver fra vores mødre.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Forfatter Merete Pryds Helle og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  4. 28. maj 202027 min.

    Journalist og forfatter Pia Fris Laneth fortæller, hvordan kvinder den dag i dag har værdi i kraft af deres udseende, fordi samfundet, på trods af kvindefrigørelsen, stadig pejler efter 50'ernes kønsidealer og kvinders primære funktion derfor forbindes med ægteskabet og opgaver i hjemmet. Hun fortæller også, hvordan teenagerens fremkomst som købestærkt segment i forbrugssamfundet har resulteret i, at den tynde og drengede lillepigekrop er blevet et uopnåeligt kropsideal for voksne kvinder overalt i den vestlige verden.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Forfatter og journalist Pia Fris Laneth og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  5. 4. jun 202027 min.

    Klinisk diætist Inger Bols har gennem mange år hjulpet mennesker med at tabe sig. Men da stort set alle hendes klienter vendte tilbage og havde taget kiloene på igen plus nogle flere, skiftede hun kurs. I dag arbejder hun med den kontroversielle vægtneutrale sundhed og intuitiv spisning. Hun er nemlig blevet overbevist om, at vejen til livsglæde går gennem accept af den krop, man har. Også for hende selv. Sundheden følger, når man spiser i overensstemmelse med netop dén krops behov, hvad enten den er tynd eller tyk.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Klinisk diætist Inger Bols og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  6. 4. jun 202027 min.

    Professor Thorkild Sørensen har gennem 50 år forsket i det, han kalder fedmegåderne. For han kan nemlig afsløre, at det slet ikke er så enkelt, at vi bare bliver tykke af at spise usundt og dyrke for lidt motion. Der er langt mere komplekse faktorer på spil, når det kommer til vægtøgning. Store internationale undersøgelser har bl.a. vist, at graden af fedme i et samfund hænger nøje sammen med, hvor meget tryghed og sikkerhed borgerne oplever, de har. Konklusionen er, at jo mere velfærdssamfund, vi har, desto mindre fedme udvikler der sig blandt befolkningerne.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Professor ved Københavns Universitet Thorkild Sørensen og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  7. 4. jun 202027 min.

    Tykhed forbinder vi med alt det, vi ikke kan lide. Tykke mennesker symboliserer i populærkulturen både grådighed og dovenskab. Sådan har det været siden Antikken. Og vi mennesker har altid snøret den naturlige krop ind i stramt shapewear. Derfor udsættes tykke mennesker stadig den dag i dag ofte for hån, spot og latterliggørelse. Det fortæller kulturforsker og tykaktivist Dina Amlund, som kæmper for, at vi alle skal blive opmærksomme på de strukturer, der undertrykker og diskriminerer tykke mennesker.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Cand. mag. i moderne kultur og tykaktivist Dina Amlund og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

  8. 4. jun 202027 min.

    Undersøgelsen af om man virkelig bliver glad af at være tynd, er ved at være bragt til ende. Anna Emma Haudal skal sendes tilbage til sin filmproduktion - forhåbentlig med en større forståelse for, hvorfor hun er så bange for at blive tyk og måske endda med en større accept af sin egen krop, som den ser ud her og nu. Teolog Johanne Stubbe Teglbjærg samler trådene ved at understrege, at mennesket ikke er en maskine, men et levende væsen, som tager form efter omstændigheder omkring sig. Det skal derfor være op til den enkelte at bestemme, om det er godt eller skidt for hende (eller ham) at være tyk. Og måske tillade at det er begge dele på en gang.

    Vært og tilrettelægger: Alberte Clement Meldal.

    Medvirkende: Teolog Johanne Stubbe Teglbjærg Kristensen og manuskriptforfatter og filminstruktør Anna Emma Haudal.

Du synes måske også godt om

  1. Serie12 episoder
    Livsstil

    I Det vi går rundt med tager digteren Caspar Eric ud i det danske land. Han har selv Cerebral Parese, en spastisk lammelse der gør at han bl.a. halter, og så har han et noget ambivalent forhold til det at gå tur. Men også til sin krop. Og derfor har han nu bestemt sig for at gå en række ture med nogle mennesker der har et særligt forhold til deres krop, for både at blive klogere på deres og sin egen. Kan gåturene hjælpe ham til at få et andet forhold til den, og kan gæsterne hjælpe ham til at forstå gåturen og de danske egne på en ny måde. Det er den rejse vi skal følge i Det vi går rundt med. Fra Lolland til Skagen og fra den handicappede krop som et besværligt transportmiddel til hvadend det nu ender med at være.

    Produceret for DR af Munck Studios København.

  2. Serie18 episoder
    Videnskab og teknologi

    Vinterbadning, kost, motion - kan man holde sin krop evigt ung og frisk?

  3. Serie579 episoder
    Videnskab og teknologi

    Alle emner kan blive belyst - fra tarmflora til Jupiter-missioner

  4. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Syv piger, med vidt forskellig baggrund og socialklasse, mødes tilfældigt i en skolegård på Frederiksberg i 80erne. Et tæt venskab opstår, og pigegruppen begynder at betragte hinanden som en familie. Sammen opdyrker de en grænseløs venindekultur, som skal holde traumer og fraværende forældre ud i strakt arm.

    Her, 34 år efter, har deres samværsform ikke ændret sig meget siden teenagetiden, udover at de er blevet til seks. De mistede nemlig én undervejs, den karismatiske Mariam, som stadig spøger.

    Men er det ikke på tide at bryde gamle mønstre, når man er sidst i fyrrerne?

    Det mener Zara. Men mener resten af gruppen også det?

    Tilrettelæggelse: Zara Wölck.

    Producer: Torben Brandt.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  5. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Hvem var Anna, der i 1612-1615 fik brændt 11 kvinder levende?

  6. Serie4 episoder
    Dokumentar

    I 1984 slår 500 kvinder fredslejr ved en NATO-bunker uden for Viborg

  7. Serie5 episoder
    Dokumentar

    I 60'erne får grønlandske piger, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral

  8. Serie4 episoder
    Kultur

    Solskin og skattefrihed, men også lange dage og økonomisk usikkerhed

  9. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Ubehagelige historier om hans mørke sider ser nu dagens lys

  10. Serie10 episoder
    Dokumentar

    Om kamp, kammeratskab, og hvordan kvindeligheden træder frem i en krig

  11. Serie5 episoder
    Musik

    Kvinder kan kun synge og se søde ud på scenen. De kan ikke spille på larmende instrumenter og styre teknikken i et musikstudie. Sådan har fordommene været i mange år. Men kønsbalancen i musikbranchen bliver langsomt jævnet ud. Isa Naja Buhl har besøgt musikere som Brimheim, Pernille Rosendahl og PRISMA for at finde ud af, hvordan det er at være kvinde i dansk musik. Og så spiller hun en masse skøn musik!

    Vært og tilrettelægger: Isa Naja Buhl.

    Tilrettelægger: Valdemar Stauning.

    Redaktør: Stine Danving.

  12. Serie2 episoder
    Dokumentar

    Hvordan tre politiske veninder ændrede Danmarks syn på atomkraft

  13. Serie5 episoder
    Livsstil

    Hvorfor har kvinder meget mindre lyst til sex end mænd?

  14. Serie4 episoder
    Dokumentar

    "Forbudte møder" - er en række samtaler om hvad der sker, når kvinder med minoritetsbaggrund og etnisk danske mænd dater hinanden. Om alt det, der er svært eller forbudt at tale om på tværs af køn og etnicitet.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  15. Serie3 episoder
    Kultur

    Hun var Danmarks første kvindelige slagtøjsspiller og en rollemodel

  16. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Hverken Panton eller PH nævnte drengene, der blev slået ihjel

  17. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Arian er 24 år og har aldrig haft et tæt forhold til sin far. Når han kigger rundt på sine venner, er der heller ikke rigtig nogen af dem, der kender deres fædre. Hvorfor er det så normalt, at fædre zoner ud af deres sønners liv? Hvorfor virker de så ligeglade?

    HALLO FAR er seks historier om sønner, der er blevet svigtet af deres fædre. Sammen med Arian råber de op om, hvor ondt det gør at vokse op med en far, der forsvandt.

  18. Serie5 episoder
    Livsstil

    Hvordan tackles pubertets-væsnet, man sjældent ser og knapt kan kende?