Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Fredskvinder

Dokumentar4 episoderP1

I årevis har mænd forladt kvinder og børn for at gå i krig, men hvad sker der, når kvinder forlader mænd og børn for at skabe fred?

I 1984 slår en gruppe kvinder lejr ved en underjordisk, 3-4 etagers dyb NATO-bunker uden for Viborg i protest mod den kolde krigs missiloprustning og militære hemmeligheder. Op til 500 kvinder deltager i lejrens daglige demonstrationer, ofte med ulovlig indtrængen på det militære område - i håb om at afsløre de for befolkningen og folketinget hemmeligholdte aktiviteter under jorden.

-Og i lejrens tipier fortæller kvinderne deres historier, og der knyttes nære bånd. Alle er forelsket i det fælles projekt, nogen forelsker sig i hinanden, mens andre får svært ved at passe ind i den kultur, der opstår på lejren. Også forholdet til den internationale fredsbevægelse, bunkerpersonalet, politiet, militæret, retsvæsenet, medierne og ikke mindst lokalområdet, skifter hele tiden karakter, til det værre eller det bedre. Altsammen fortalt af kvinderne selv, her iblandt én der her 40 år senere stadig bor i området. En historie som har præget dem alle for livet - og et stykke kvinde- og Danmarkshistorie, som ellers var glemt.

Tilrettelæggelse: Lea Linstow.

Medvirkende: Birgit Horn, Ann-Dorte Christensen, Walking Sunshine, Fiona Andersen (Panda), Anne-Mette Jürgensen, Cheyenne, Anne Kieffer-Olsen, Opal, Nancy Bernstein (Spinner), Sanne Aasborg Fandrup (Nat), Jørn & Jette.

Producer og redaktør: Torben Brandt

Referencer: "Ulydige kvinders magt" (1989) af Ann-Dorte Christensen.

Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

4 episoder
  1. I 1980 bliver der "koldere" i Europa. Året er afslutningen på en relativ fredelig periode i den kolde krig, men efter bl.a. Sovjetunionens invasion af Afghanistan beslutter NATO-landene for at starte en omfattende oprustning. Og imens mandlige statsledere taler om de nye krydsemissiler, der skal opstilles, deler kvinder deres bekymringer om verdens tilstand ved køkkenbordene. To af dem, journalisterne Bodil Graae og Janne Houmann, skriver en kronik, der starter foreningen "Kvinder for fred". En forening, som Birgit Horn i Aalborg øjeblikkeligt melder sig ind i, efter at have læst kronikken ved sit køkkenbord. Og i England begynder kvinder at bygge verdens første og største kvindefredslejr ved militærbasen, Greenham Common, som danske Fiona besøger i sin sommerferie mellem 2. og 3. g. Og i Danmark begynder en bred og spraglet flok kvinder snart at lægge planer for et projekt, der skal vende op og ned på mange liv - og skrive Danmarkshistorie.

    Tilrettelæggelse: Lea Linstow.

    Medvirkende: Ann-Dorte Christensen, Birgit Horn, Fiona Andersen (Panda) og Anne Kieffer-Olsen.

    Producer og redaktør: Torben Brandt.

    Referencer: "Ulydige kvinders magt" (1989) af Ann-Dorte Christensen.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  2. 20. jun 202329 min.

    Sankt Hans aften i 1984, flytter en gruppe meget forskellige kvinder ind på en mark ved landsbyen Ravnstrup, få kilometer fra Viborg, lige over for NATOs underjordiske kommandocentral, hvis aktiviteter hemmeligholdes - og rygtes at have at gøre med nordtyske atomvåben. Kvinderne slår telte op og begynder deres arbejde for at skabe opmærksomhed om bunkeren, hvor de eksperimenterer med forskellige ikke-voldlige, men ikke desto mindre ulovlige, metoder på det militære område. Samtidig knyttes der i kvindefredslejren personlige bånd, nogen forelsker sig, mens andre ikke kan finde en plads i den kultur, der langsomt opstår og skærpes som sommeren skrider frem.

    Tilrettelæggelse: Lea Linstow.

    Medvirkende: Cheyenne, Opal, Anne-Mette Jürgensen, Walking Sunshine, Anne Kieffer-Olsen, Birgit Horn, Fiona Andersen (Panda).

    Producer og redaktør: Torben Brandt.

    Referencer: "Ulydige kvinders magt" (1989) af Ann-Dorte Christensen.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  3. 20. jun 202329 min.

    I efteråret 1984 er der igen sket forandringer på markerne omkring landsbyen Ravnstrup uden for Viborg. Den store kvindefredslejr, der ligger over for NATOs underjordiske hovedkvarter, er efter påbud fra Amtsrådet flyttet til en lokal bondes mark, og efter interne diskussioner også skrumpet markant. Tilbage på marken står tre høje tipier, hvor 8-10 kvinder har valgt at bo vinteren over. En lejr, der forsvinder fra mediernes opmærksomhed, men dog stadig tiltrækker besøg. Fx om natten, hvor flere mænd tropper op - motorcykelbander og fulde mænd fra kroen. Afsnittet her handler også om den historiske retssag, der samler kvindefredsbevægelsen igen og skaber nyt håb for sommerens aktiviteter i tipierne på marken - og pludselig er der også noget andet der pusler i buskadserne bag tipierne...

    Tilrettelæggelse: Lea Linstow.

    Medvirkende: Cheyenne, Opal, Walking Sunshine, Nancy Bernstein (Spinner), Sanne Aasborg Fandrup (Nat), Anne Kieffer-Olsen, Birgit Horn, Fiona Andersen (Panda)

    Producer og redaktør: Torben Brandt.

    Referencer: "Ulydige kvinders magt" (1989) af Ann-Dorte Christensen.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  4. 20. jun 202329 min.

    Da Panda vender hjem fra Polen, en sensommerdag i 1985, får hun et chok, da hun stiger af bussen ved landsbyen Ravnstrup uden for Viborg. Hendes hjem gennem det forgangne år er nemlig væk. Tilbage står der en tom mark. Hun prøver at finde ud af, hvor kvinderne blev af, og det er også det, der undersøges i det her - sidste - afsnit af serien. Her kan du høre, hvordan tiden i Danmarks eneste kvindefredslejr har påvirket de medvirkendes meget forskellige liv siden, hvor de er og hvordan de har det i dag. Hvad kvindefredsbevægelsen egentlig har betydet for datiden og nutiden, for de interviewede og for interviewen - der stadig prøver at blive klog på, hvad der egentlig var nede i bunkeren.

    Tilrettelæggelse: Lea Linstow.

    Medvirkende: Cheyenne, Opal, Walking Sunshine, Nancy Bernstein (Spinner), Sanne Aasborg Fandrup (Nat), Anne Kieffer-Olsen, Fiona Andersen (Panda), Ann-Dorte Christensen, Jette og Jørn.

    Producer og redaktør: Torben Brandt.

    Referencer: "Ulydige kvinders magt" (1989) af Ann-Dorte Christensen.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

Du synes måske også godt om

  1. Serie6 episoder
    Kultur

    Fortællingen om et mørkt kapitel i danmarkshistorien - om den danske nazisme. Fra dens spæde start i 1920'erne, over dens stigende popularitet i besættelsestiden og til den bratte afslutning 4. maj 1945. Hør historierne om de vigtigste danske førere, deres handlinger og hvilken rolle de danske nazister spillede i vores allesammens fælles historie.

    Tilrettelæggere: Nicholas Durup Thomsen og Anders Askman.

    Medvirkende: Ole Ravn, historiker.

    Lyddesign og mix: Mikkel Rönnau.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

    God fornøjelse med denne eller én af de mange andre P1 Podcastserier.

  2. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da tyskerne invaderer Danmark indleder 15 årige Knud modstandsarbejdet

  3. Tænk hvis du var smuttet blot et halvt minut tidligere fra den kedsommelige fest, hvor du endte med at møde dit livs kærlighed. Hvordan havde din tilværelse så set ud? Samme spørgsmål kan man stille til Historien - den med stort H. Den er ikke forudbestemt til at finde sted på en bestemt måde. Adam Holm taler om centrale begivenheder i det 20. århundredes verdens- og danmarkshistorie, som kunne have fået et ganske andet forløb.

  4. Serie27 episoder
    Kultur

    Mød kvinderne, der historisk har været helt tæt på den royale magt

  5. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da journalisten Stine Ellerbæk går en tur på en kirkegård på Frederiksberg, undrer hun sig over en gravsten med et bronzerelief af en pige med store slangekrøller som i inskriptionen kaldes for "Kiggerpigen".

    Det bliver starten på flere års opklaring af hvem den 12 årige pige og hendes forældre var, og hvad der skete den dag hun døde, i fejlbombardementet af 'Den Franske Skole', den 21. marts 1945, som i alt dræbte 86 af skolens børn.

    Under opklaringen møder Stine en række mennesker som stadig lever i ekkoet fra katastrofen, her 75 år senere.

    Gradvis dannes en mosaik, hvori katastrofen genspilles fra flere vinkler, alt imens vi føres længere og længere ind i historien om Kiggerpigens familie, der skal vise sig at gemme på en dyster bagside.

    En fortælling om en af Danmarkshistoriens største katastrofer, som viser konsekvensen af at forsøge at fortrænge, som samfund, som familie, som menneske - om traumer der næres i tavshedens skygge, og overleveres igennem generationer.

    Og så er det en historie om enhver forældres værste frygt: Frygten for at miste et barn. En frygt som Stine konfronterer sig selv med, igennem fortællingen om en familie, som oplever det værste.

  6. Serie3 episoder
    Dokumentar

    En fejlbehæftet atomreaktor ligger og lurer under indlandsisen

  7. Serie48 episoder
    Dokumentar

    Verdenshistoriens mest løgnagtige, morderiske og magtliderlige typer

  8. Serie5 episoder
    Dokumentar

    En aldrende dame afleverer en mystisk æske til Rigsarkivet. Æsken indeholder en række opsigtsvækkende dokumenter fra anden verdenskrig, som hendes afdøde mand har stjålet fra Rigsarkivet. Journalist Camilla Pedersen og tidligere politibetjent Martin Qvist Magnussen jagter svar på, hvad dokumenterne indeholder, og hvorfor enkens afdøde mand tog dem.

    Produceret for DR af Koncern TV.

  9. Serie4 episoder
    Kultur

    Ingen ved hvor 25 årige Kresten forsvandt hen under 1. Verdenskrig

  10. Serie161 episoder
    Kultur

    Adam Holm tager dig med bagom de store historiske begivenheder

  11. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Et umage venskab i Østgrønland får stor betydning i 2. verdenskrig

  12. Serie5 episoder
    Dokumentar

    En familiehistorie om kærlighed, krig og løgne under nazisternes besættelse

  13. Serie13 episoder
    Dokumentar

    Det er ikke helt ufarligt at være minister i Europa

  14. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Hvem var Anna, der i 1612-1615 fik brændt 11 kvinder levende?

  15. Serie5 episoder
    Dokumentar

    I 60'erne får grønlandske piger, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral

  16. Serie21 episoder
    Dokumentar

    Kom helt tæt på nogle af Danmarks mest berygtede mord gennem tiden

  17. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Revolver-Martha, Storfyrstinden, Lotte og Lillemor. Bag de dæk- og kælenavne gemmer der sig fire vidt forskellige kvinder, der alle er en del af den danske modstandsbevægelse.

    Med serien her kommer du med på en hæsblæsende tur ind i våbensmugling, gestapo-afhøringer og stikkerlikvideringer, når modstandskampen bliver (gen)fortalt af nogle af de vigtigste kvinder i bevægelsen. For heldigt nok, så findes der en guldgrube af gamle interviews, hvor de selv fortæller om deres illegale arbejde. Her sætter de ord på, hvorfor de vælger at kæmpe, hvad de oplevede - og hvad de særligt kunne - fordi de var kvinder!

    Produceret for DR af People's og MonoMono.

  18. Serie119 episoder
    Historie

    Lyt til de dramatiske forløb, der ofte gemmer sig bag velkendte historiske fortællinger