Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Udsyn

Aktualitet72 episoderP1

Hvad har klimaet med krig at gøre? Er kriser og kærlighed forbundne? Kan vild natur bygges? Er vi på vej mod kaos og verdenskrig eller en mere retfærdig og fredelig verden? Hver weekend udfolder vært og forfatter Kaspar Colling Nielsen sammen med landets førende eksperter tidens vigtigste temaer for at forsøge at forstå de kræfter og logikker, der styrer de dramatiske udviklinger i samfundet.

Ny episode 25. jan 2025
2025
  1. 18. jan 202556 min.

    Når Trump lige straks bliver indsat som USA's præsident, sker det med flere milliarder bag sig, end vi nogensinde har set før. Mediet US News har talt sig frem til, at der i hans regering er samlet formuer for mindst 380 milliarder dollars. Med på sit hold har han bl.a. en lang række af verdens rigeste, nemlig techmilliardærerne, hvis rigdom er vokset så voldsomt de seneste år, at der nu er tale om en helt ny klasse af superrige med formuer, der overstiger de fleste landes statsbudgetter. Udsyn ser i dag, sammen med Adam Moe Fejerskov, der er seniorforsker på DIIS, på, hvad denne nye klasse betyder for vores samfund, når de ejer de platforme, vores demokratier udfolder sig på, og endda får tildelt formel politisk magt.

    Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  2. 11. jan 202556 min.

    "Vi står i en skæbnestund. Hvis vi giver efter, så taber vi," sagde vores statsminister i sin nytårstale, og hvem det er, der truer os, nævnte hun helt konkret. Det er Rusland, Iran og Nordkorea, som på hver deres måde støtter Rusland direkte, og så Kina, der støtter Rusland indirekte. Statsministeren mener, at "vi skal opruste i Europa for at undgå krig og for at sikre fred og frihed." Regeringen har da også besluttet, at vi skal bruge 150 milliarder på vores forsvar i de kommende år. Som borgere skal vi alle forberede os på hybridangreb, som kan betyde, at vi skal kunne overleve i perioder uden internet, strøm og vand. Der er vel ingen tvivl: Vi lever i urolige tider, og vi skal forberede os på scenarier, som ingen troede var mulige for bare få år siden. Og for at det ikke skulle være nok, så er der senest sket det opsigtsvækkende, at Trump har proklameret, at han vil erhverve sig Grønland og, hvis Danmark modsætter sig, bruge sanktioner og endda militærmagt for at nå sit mål. Hvem havde troet, at USA ville true en NATO-allieret? I Udsyn i dag snakker vi med seniorforsker på DIIS Mona Sheikh om, hvad det egentlig er for dynamikker, der tvinger verden i en mere ustabil retning, og ikke mindst hvordan vi agerer bedst muligt i en stadig usikrere og farligere verden.

    Vært: Kaspar Colling Nielsen.

  3. Alle diskuterer det for tiden. Regeringen taler jævnligt om det med bekymring, og selv kongen nævnte det i sin første nytårstale: De unge mistrives. Spørgsmålet er, om vi, på trods af al snakken, er blevet klogere på, hvad det egentlig er, der gør, at de unge har det svært. Det hele er da også meget mystisk. Rent materielt har børn og unge aldrig haft det bedre. I hvert fald er der færre, der lever under fattigdomsgrænsen i Danmark, færre, der begår kriminalitet, og flere, der gennemfører en ungdomsuddannelse. Et andet mystisk forhold er, at den dårlige udvikling begynder ret præcist i 2010, hvor de unges mistrivsel pludseligt og uforklarligt begynder at stige markant. Siden da er antallet af børn og unge med ADHD, depression og angst tredoblet, mens antallet af unge med spiseforstyrrelser er fordoblet. Måske fordi udviklingen begynder så pludseligt, er det besnærende at komme med simple forklaringer, som for eksempel at det hele er skærmenes skyld. Men så enkle er tingene jo desværre sjældent.

    Udsyn snakker i dagens episode med Noemi Katznelson, professor i ungdoms- og uddannelsesforskning på Aalborg Universitet i København og leder af Center for Ungdomsforskning, som er en af de forskere i Danmark, der har beskæftiget sig mest og i længst tid med ungdommen herhjemme, og sammen med hende vil vi forsøge at blive klogere på, hvad det egentlig er for kræfter, der påvirker de unge så voldsomt.

    Vært: Kaspar Colling Nielsen.

Du synes måske også godt om

  1. Serie123 episoder
    Aktualitet

    Perspektiv på de største nyheder - fra maskinrummet i dansk politik

  2. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da den tidligere præsident Trump i 2019 ønskede at købe Grønland blev vi i Danmark lige dele forargede og underholdt. Men selvom Trump er historie, så har amerikanerne langt fra sluppet planen om at rykke Grønland tættere på US. I Amerikas kolde drøm tager journalist Asger Juhl til Grønland for at undersøge, hvordan amerikanerne med softpower vedholdende forsøger at vinde grønlændernes hearts and minds.

    Tilrettelæggelse: Asger Juhl.

    Klip og lyddesign: Nikolaj Kirk.

    Redaktør: Karen Albertsen.

    Produceret for DR af Munck Studios København.

  3. Serie69 episoder
    Aktualitet

    En række aktuelle gæster diskuterer nyhedsbilledet i ind- og udland

  4. Serie114 episoder
    Aktualitet

    P1 Debat - store og små diskussioner med højt til loftet

  5. Serie9 episoder
    Aktualitet

    Vi kommer helt ind i kernen på de allerstørste nyhedshistorier

  6. Serie26 episoder
    Aktualitet

    Det er fredag og Pia Røn er klar med ugens aktuelle gæst

  7. Serie801 episoder
    Aktualitet

    DR's nyhedspodcast - tidens største og vigtigste nyhedshistorier

  8. Serie43 episoder
    Aktualitet

    Clement Kjersgaard stiller livets og tidens store spørgsmål

  9. Serie49 episoder
    Aktualitet

    Debattørerne Hermansen, Libak og Godtfredsen drøfter tidens tendenser

  10. Serie24 episoder
    Aktualitet

    Vi tager de kontroversielle historier i pressen under kritisk behandling

  11. Serie8 episoder
    Kultur

    Verdens bedste lov stiller skarpt på udlændingelovgivningens brogede historie. Fra 1983 da et næsten enigt folketing, inklusive Venstre, Konservative og socialdemokraterne, vedtog dét, nogen kaldte "verdens mest menneskevenlige lov" - til i dag hvor næsten alle på Borgen er enige om at føre en af europas mest restriktive udlændingepolitikker og hvor ikke engang kvoteflygtninge lukkes ind længere.

  12. Serie3 episoder
    Dokumentar

    Jens Serup skal forhandle gidsler fri fra Islamisk Stat

  13. Serie48 episoder
    Dokumentar

    Verdenshistoriens mest løgnagtige, morderiske og magtliderlige typer

  14. Serie13 episoder
    Dokumentar

    Det er ikke helt ufarligt at være minister i Europa

  15. Serie6 episoder
    Kultur

    Hver uge møder Karen Secher tre kulturpersonligheder til samtale om tidens store emner

  16. Serie5 episoder
    Kultur

    Mød fem stærke ideologer - fra socialisme til nationalkonservatisme

  17. Serie23 episoder
    Aktualitet

    Udsyn med personlighed og perspektiv.

    Steffen Gram er vært

  18. Serie3 episoder
    Kultur

    Hun er det tætteste, man kommer på en rockstjerne i europæisk politik