Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

5:5 - Var Onde Anna ond?

18. nov 202127 min.P1

En lille mindeplade på en undertøjsforretning på hjørnet af Køge Torv, er opsat til minde om de forfærdelige oplevelser Anna og Hans havde i deres hus i 1608-1613. Kvinderne der blev brændt har vi til gengæld ikke et mindesmærke for.

Da trolddomsbålene i Danmark brændte ud levede Anna videre i Køge, berømt for at have renset byen for trolddom. Men kan vi hænge ansvaret for alle de brændte kvinder i Køge på Annas skuldre? Eller var der en større bevægelse i gang?

Tilrettelæggelse: Ruth Storm og Olga Ravn.

Redaktør: Line Fabricius.

Lyddesign: Jacob Heldt.

Indhold

Om serien

Onde Anna

Dokumentar5 episoderP1

Det er troldkvindernes skyld. Det siger Anna Barskiær, en kvinde i 1600 tallets Køge, hvis børn er blevet besat af djævlen. Hun bliver dermed igangsætter af en af de største trolddomsprocesser i Danmark i 1612-1615, hvor mindst elleve kvinder blev brændt levende, to begik selvmord og en forsvandt.

Forfatter Olga Ravn dykker ned i tingbøger fra retssagerne og tekster fra tiden for at forstå hvad det var der skete, og hvad der drev Anna. Og forstå hvorfor vi ikke taler mere om trolddomssagerne i Danmark - og de omkring 1000 almindelige kvinder der blev udstødt og dræbt i perioden fra midten af 1500 tallet til slutningen af 1600tallet hvor trolddomsbålene brændte ud. Måske er det på tide, at historien om hekseafbrændingerne fortælles på en ny måde.

Tilrettelæggelse: Ruth Storm og Olga Ravn. Redaktør: Line Fabricius Lyddesign: Jacob Heldt.

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder
    Kultur

    Bor der overnaturlige væsener i den danske natur? Det troede man engang - og nogle tror stadig. Sæt dig i bilen sammen med Karen Straarup og Sandra Mia Susgaard, når de kører ud i landet på jagt efter sagnfolket. Tag med på kirkegården, i mosen og i skoven efter mørkets frembrud. Og tag med på besøg hos dem, der stadig fortæller sagnene, som har mødt det overnaturlige, og som har kendt elverpigerne, Åmanden og Helhesten, siden de var børn.

  2. Serie13 episoder
    Kultur

    Ugens gæst fortæller om et vigtigt øjeblik for hans eller hendes tro

  3. Serie2 episoder
    Underholdning

    Vi lever i en tid, hvor du kan få svar på næsten alt. Men alligevel findes der historier, som ingen kan forklare - og netop det gør dem så skræmmende. Julie R. Ølgaard er fascineret af de historier, vi ikke kan forklare. Hun har derfor bedt danskere fra hele landet om at dele deres mest skræmmende oplevelser med hende, for at undersøge, hvad der sker, når vi giver plads til det uforklarlige. Her handler det ikke om at finde svar, men om at dykke ned i de fortællinger, der får hjertet til at banke lidt hurtigere.

    I Hvis du tør indgår der fiktive elementer. Heriblandt telefonsvareren. Hvis du har en historie, så kan du dele den med os på hvisdu@dr.dk?

    Produceret for DR af Podads ApS.

  4. Serie24 episoder
    Kultur

    Sofie' og Jesper Oles opgave: Skab et ægte mirakel på 24 timer

  5. Serie4 episoder
    Dokumentar

    I 1984 slår 500 kvinder fredslejr ved en NATO-bunker uden for Viborg

  6. Serie5 episoder
    Dokumentar

    I 60'erne får grønlandske piger, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral

  7. Serie93 episoder
    Videnskab og teknologi

    Vi undersøger, om der er liv i rummet - har vi allerede haft besøg?

  8. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da tyskerne invaderer Danmark indleder 15 årige Knud modstandsarbejdet

  9. Serie27 episoder
    Kultur

    Mød kvinderne, der historisk har været helt tæt på den royale magt

  10. Serie2 episoder
    Kultur

    Krigen på Balkan har nu været slut i mere end 20 år, og de gamle fjender bor dør om dør. Men hvordan forsoner man sig med mennesker, der har dræbt ens venner og familie?

  11. Serie4 episoder
    Dokumentar

    Syv piger, med vidt forskellig baggrund og socialklasse, mødes tilfældigt i en skolegård på Frederiksberg i 80erne. Et tæt venskab opstår, og pigegruppen begynder at betragte hinanden som en familie. Sammen opdyrker de en grænseløs venindekultur, som skal holde traumer og fraværende forældre ud i strakt arm.

    Her, 34 år efter, har deres samværsform ikke ændret sig meget siden teenagetiden, udover at de er blevet til seks. De mistede nemlig én undervejs, den karismatiske Mariam, som stadig spøger.

    Men er det ikke på tide at bryde gamle mønstre, når man er sidst i fyrrerne?

    Det mener Zara. Men mener resten af gruppen også det?

    Tilrettelæggelse: Zara Wölck.

    Producer: Torben Brandt.

    Kontakt: radiofortaellinger@dr.dk

  12. Serie5 episoder
    Livsstil

    Hvorfor har kvinder meget mindre lyst til sex end mænd?

  13. Serie6 episoder
    Historie

    Historien om et umage venskab mellem en jøde fra det bedre borgerskab i København, Hugo Rothenberg, og så én af de værste krigsforbrydere i verdenshistorien, nazisten Hermann Göring. Hvad skete der, da Hugo Rothenberg, højest usædvanligt, fik tilladelse af selveste Göring til at rejse rundt i Nazityskland i et forsøg på at redde så mange jøder som muligt fra den visse død? Det er en historie fuld af dilemmaer og paradokser. Men mest af alt er det fortællingen om den lille mand, der pludselig må finde sit heltemod frem, fordi han ved en tilfældighed engang åbnede sin dør for en tysk pilot.

    Produceret for DR af MonoMono.

  14. Serie21 episoder
    Dokumentar

    Kom helt tæt på nogle af Danmarks mest berygtede mord gennem tiden

  15. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Svend anbringes i åndssvageforsorgen på Livø som 20-årig

  16. Tænk hvis du var smuttet blot et halvt minut tidligere fra den kedsommelige fest, hvor du endte med at møde dit livs kærlighed. Hvordan havde din tilværelse så set ud? Samme spørgsmål kan man stille til Historien - den med stort H. Den er ikke forudbestemt til at finde sted på en bestemt måde. Adam Holm taler om centrale begivenheder i det 20. århundredes verdens- og danmarkshistorie, som kunne have fået et ganske andet forløb.

  17. Serie3 episoder
    Dokumentar

    Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 og de to verdenskrige har skabt et stridigt forhold, sønderjyder og tyskere imellem. Tyskland tabte og Danmark vandt i sidste ende, og det har betydet, at flere tysksindede familier i Sønderjylland efterfølgende har skulle gå stille med dørene.

    I P1 Serien Tys tys, vi er tyske fortæller tre sønderjyske familier om den skam, skyld eller splittelse, der har præget dem, fordi en del af familien var tysksindet og valgte nazismen til.

    Tilrettelægger: Sara Røjkjær Knudsen

    Redaktør: Mette Willumsen

    Programansvarlig: Dennis Kragelund

  18. Serie4 episoder
    Dokumentar

    "Forbudte møder" - er en række samtaler om hvad der sker, når kvinder med minoritetsbaggrund og etnisk danske mænd dater hinanden. Om alt det, der er svært eller forbudt at tale om på tværs af køn og etnicitet.

    Produceret for DR af Filt Cph.