Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

3:5 - Formidling til næste generation

4. nov 201926 min.P1

Sebastian er taget på besøg hos Hans Christian. En gammel bekendt, som bor med panoramisk udsigt til gletsjeren og som de seneste 30 år har kunnet følge klimaforandringernes udvikling. På et stop hjemme i Danmark, tager Sebastian forbi Odense Katedralskole, for at holde foredrag og når også forbi København, til et møde med en professor i klimafysik.

Det kan ikke længere diskuteres, om klimaændringerne er en realitet eller ej, og forskning og formidling om klimaet, er vigtigere end nogensinde før.

Klimaprofessor Sebastian Mernild, modtog Rosenkjærprisen sidste år. I fem programmer, vil han tage til Grønland og undersøge udviklingen på den gletscher, som har dannet grundlag for hans forskning.

Produceret for DR af Filt Cph.

(Sendt første gang 4. november 2019).

Om serien

Manden på gletsjeren

Dokumentar5 episoderP1

Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

Produceret for DR af Filt Cph.

Du synes måske også godt om

  1. Serie6 episoder
    Aktualitet

    Til dem, der i fremtiden lever med konsekvenserne af klimaforandringerne

  2. Serie27 episoder
    Aktualitet

    Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

  3. Serie5 episoder
    Natur

    I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste

  4. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Historien om danske miljø- og klimaaktivisters vildeste aktioner

  5. Serie8 episoder
    Natur

    Det var med temmelig stor bekymring, at Alberte Clement Meldal modtog beskeden om, at netop hun skulle lave en serie om menneskets forhold til naturen. For hun har for længst mistet troen på, at mennesket overlever de naturforandringer, som det har sat i gang. Naturen kommer til at grille eller oversvømme os. Den kommer til at udslette os. Totalt. Det er det, hun frygter. Så hvor findes der håb? Jo, Alberte har ringet til en ven. Det er bioetiker Mickey Gjerris. I 8 episoder undersøger de sammen, hvordan man gennem forundring og ansvarlighed over for naturen kan skabe en ny fortælling om et liv, som kan føles meningsfuldt og godt midt i angsten for fremtiden.

  6. Serie4 episoder
    Kultur

    Den 6. februar 2020 dør den 25 årige klima-aktivist Raph Coleman på Sydafrikas savanne. Raph var forfatteren Carsten Jensens stedsøn. Sammen med sin kone, forfatteren Liz Jensen, kastes han ud i en nærmest uoverkommelig krise. Flyv med på Ikaros´ vinger, oplev Grønlands gletsjere smelte, og hør Australien brænde. Før du ved det af det, har du sagt farvel til den verden, du kender.

    Tilrettelæggelse og indtaling: Iben Maria Zeuthen.

    Idé, tilrettelæggelse og redaktør: Mikkel Clausen.

    Klip og mix: Jacob Heldt.

  7. Serie231 episoder
    Natur

    Ved du, hvorfor du har blå øjne, og hvorfor næbdyret lægger æg?

  8. Serie3 episoder
    Videnskab og teknologi

    Er atomkraft blevet så sikkert, at det er løsningen på klimakrisen?

  9. Serie5 episoder
    Natur

    I Vores Vejr podcast elsker vi vejret. DR Vejrets værter går i dybden med vejrfænomener og ekstremt vejr og taler med danskere, som har haft det helt inde på livet.

  10. Serie3 episoder
    Dokumentar

    En fejlbehæftet atomreaktor ligger og lurer under indlandsisen

  11. Serie4 episoder
    Dokumentar

    I et fængsel omgivet af smukke fjelde og betagende fjorde har mange af rigsfællesskabets hårdest straffede fanger deres hverdag. Grønlandske drabsmænd, voldtægtsforbrydere og pædofile har indtil for nyligt afsonet deres straf i Danmark. Men nu er der blevet bygget en splinterny anstalt i det store, kolde land, til de der vil hjem og afsone. Mange indsatte her afsoner en tidsubestemt forvaringsdom, rigets strengeste straf, der kun bliver givet i meget sjældne tilfælde. Det kan være fordi den indsatte utallige gange har voldtaget kvinder og børn. Eller har dræbt sin kone og fodrede hundene med hende. I den her serie kommer du tæt på virkeligheden bag betonmurene i et af rigets mest særprægede fængsler.

    Optagelse, tilrettelæggelse og klip: Mads Petter Kühnel.

    Redaktør: Rune Sparre Geertsen.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  12. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Ekstreme statistikker har gjort byen synonym med socialt armod

  13. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Da den tidligere præsident Trump i 2019 ønskede at købe Grønland blev vi i Danmark lige dele forargede og underholdt. Men selvom Trump er historie, så har amerikanerne langt fra sluppet planen om at rykke Grønland tættere på US. I Amerikas kolde drøm tager journalist Asger Juhl til Grønland for at undersøge, hvordan amerikanerne med softpower vedholdende forsøger at vinde grønlændernes hearts and minds.

    Tilrettelæggelse: Asger Juhl.

    Klip og lyddesign: Nikolaj Kirk.

    Redaktør: Karen Albertsen.

    Produceret for DR af Munck Studios København.

  14. Serie3 episoder
    Kultur

    Christian føler sig som en qallunaaq - en fremmed i sit eget land

  15. Serie5 episoder
    Dokumentar

    I 60'erne får grønlandske piger, med tvivlsomt samtykke, opsat spiral

  16. Serie1 episode
    Kultur

    For enden af en blind vej i nordgrønlands hovedstad Ilulissat bor Villy på 75. Han har boet i Grønland siden 1962. Alt så anderledes ud dengang han som 19-årig kom, for at arbejde som tømrer. Dengang blev danskerne set som hjælpende hænder med gode intentioner, dengang var isbjergene uendeligt høje og havene dækket af en metertyk is hver vinter. Venligheden overfor hjælpen fra syd er nu afløst af en heftig selvstændighedsdebat om at komme fri af Danmark, de store hvide frosne bjerge er svundet ind og de grønlandske fjorde befærdes ikke længere af hundeslæder der stryger over isen, men af krydstogtsskibe med rige turister ombord. Og tiden har også sat sine spor hos Villy. Hvor livet engang syntes uendelig langt, er dets realiteter krøbet ind på den gamle tømrersvend, i form af en konkret forberedelse til når tiden ikke er mere. Villy har bygget sin egen kiste med dertilhørende gravkors. Nu sidder han hver dag i sit værksted alene, får tiden til at gå og venter på at dø.

  17. Serie3 episoder
    Dokumentar

    Efter historier om indlæggelser og dødsfald undersøger journalist Katrine Krøjby og festkongen Jean von Baden alt om MDMA - eller Emma, som det ofte kaldes. Hvor kommer lykkefølelsen fra? Hvor farligt er det? Jean von Baden fortæller undervejs hele historien om sit liv med MDMA som følgesvend fra kollegieværelset i Slagelse til partypromoter med Mick Jagger på gæstelisten.

    Vært og tilrettelægger: Katrine Krøjby. Medvært: Jean von Baden. Redigering og mix: Mikkel Rønnau. Redaktør: Rune Sparre Geertsen. Produceret af Filt CPH.

  18. Serie6 episoder
    Kultur

    Hvordan kan Kongehuset eksistere i et moderne demokratisk samfund?