Gå til indhold

Tastaturgenveje til afspilning af lyd

  • Shift+Alt+P, mellemrum: Start/pause
  • Shift+Alt+M: Mute/Unmute
  • Shift+Alt+F: Spol 15 sekunder frem
  • Shift+Alt+R: Spol 30 sekunder tilbage
  • Shift+Alt+1–5: Sæt lydstyrke på en skala fra 1 (lav lydstyrke) til 5 (høj lydstyrke)
  • Shift+Alt+Z: Sæt afspilningshastighed til 0.8x
  • Shift+Alt+X: Sæt afspilningshastighed til 1x (normal hastighed)
  • Shift+Alt+C: Sæt afspilningshastighed til 1.25x
  • Shift+Alt+V: Sæt afspilningshastighed til 1.5x
  • Shift+Alt+B: Sæt afspilningshastighed til 2x (dobbelt hastighed)
  • Shift+Alt+↑: Udvid afspilningsvisning
  • Shift+Alt+↓: Kollaps afspilningsvisning
  • Shift+Alt+I: Åbn/luk webcam-visning
  • Shift+Alt+U: Udvid/kollaps udvidet webcam-visning

Er håbet stadig grønt?

Natur8 episoderP1

Det var med temmelig stor bekymring, at Alberte Clement Meldal modtog beskeden om, at netop hun skulle lave en serie om menneskets forhold til naturen. For hun har for længst mistet troen på, at mennesket overlever de naturforandringer, som det har sat i gang. Naturen kommer til at grille eller oversvømme os. Den kommer til at udslette os. Totalt. Det er det, hun frygter. Så hvor findes der håb? Jo, Alberte har ringet til en ven. Det er bioetiker Mickey Gjerris. I 8 episoder undersøger de sammen, hvordan man gennem forundring og ansvarlighed over for naturen kan skabe en ny fortælling om et liv, som kan føles meningsfuldt og godt midt i angsten for fremtiden.

8 episoder
  1. 8. okt 202027 min.

    Mickey Gjerris ved noget om håb. For han forsker i forholdet mellem mennesker og natur, i liv og død og meningen med det hele. Det har han gjort i 20 år. Han mener, at klima- og naturkrisen er udtryk for et etisk og åndeligt problem, som kræver, at vi grundlæggende ændrer vores forståelse af, hvad det gode liv er. Og hvis vi kan det, så er der håb. Både for mennesker og natur. Det er det, han siger.

    Medvirkende: Bioetiker Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 12. november 2020).

  2. 8. okt 202027 min.

    Mickey har sendt Alberte afsted for at lade sig inspirere af kunsten. For i kunsten findes der ofte overraskende visioner, som kan være med til at skabe en ny fortælling om det gode liv. Og det er sikkert og vist, for i Kunstergruppen Superflex designer de lyserøde boliger, hvor fisk kan flytte ind, når kloden bliver oversvømmet. Vi mennesker er kun en parentes i naturens historie, men det er "not the end of the world".

    Medvirkende: Kunstner i Superflex Rasmus Nielsen og Bioetiker Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 19. november 2020).

  3. I historien findes der eksempler på, at litteraturen har været med til at skabe dybe ændringer i vores livssyn. Derfor har Alberte opsøgt forfatteren Charlotte Weitze. Hun har netop skrevet en roman om et særegent lille væsen, som er halvt plante, halvt menneske. Det har hun gjort for at dele sin forundring over naturen. For gennem forundringen, kan vi lære at elske naturen og passe bedre på den.

    Medvirkende: Forfatter Charlotte Weitze og bioetiker Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 26. november 2020).

  4. Mickey har sendt Alberte til Jylland, for at opleve noget jordnært. For hvordan bliver forundringen over naturens undere konkret? Det gør den hos Lone Landmand og Søren Sørøver, som har en økologisk gård. Her lever de i kærlig forbundethed med løbeænder, oddere og uldgrisen Smaskepot. Og selvom de spiser kål og kartofler året rundt, savner de ikke noget. De hører til dér. Og det giver håb for fremtiden.

    Medvirkende: Lone Landmand og Søren Sørøver.

    (Sendt første gang 3. december 2020).

  5. Ja! Siger Jens Friis Lund. Og det ved han rent faktisk noget om. For han er professor i global udvikling. Alberte ånder lettet op. Det afgørende er bare, hvordan vi fordeler ressourcerne mellem os. Jens mener, at der er grund til at have håb for fremtiden, for det er rent faktisk kun os - som f.eks. Jens, Alberte og Mickey - i den allerrigeste del af verden, som bør ændre vores adfærd for at redde alle de andre og naturen med.

    Medvirkende: Professor Jens Friis Lund og bioetiker Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 10. december 2012).

  6. Selvom Greta Thunberg som bekendt er vred, så har hun og hendes meningsfæller faktisk håb for fremtiden.

    Sarah Hellebek er en af dem. Derfor har Alberte opsøgt hende. Klimakrigerne har håb, fordi krisen i naturen giver dem et kæmpe ansvar og derfor også muligheder for at handle. I fællesskab vil de skabe en ny fortælling om det gode liv, der bygger på forundring over naturens undere. Og hvis vi andre (lidt ældre) vil være med, byder de os hjertelig velkomne. For naturen er for alle.

    Medvirkende: Lærer på Krogerup Højskole og medlem af Den grønne Studenterbevægelse Sarah Hellebek og bioetiker Mickey Gjerris.

    Episoden er korrigeret for en faktuel fejl ifm. en udtalelse om vedtagelsen af klimaloven.

    (Sendt første gang 17. december 2020).

  7. Og det synes præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening da også. Derfor kæmper hun for at få den vilde natur tilbage. Samtidig skal vi også have plads til græssende landbrugsdyr og økologiske marker. Hun bygger sit håb for fremtiden på, at det nytter noget at være et godt eksempel for resten af verden. Derfor skal Danmark gå forrest i kampen for at redde naturen og dyrene. Og måske kan vi på den måde inspirere andre (præsidenter)?

    Medvirkende: Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding og bioetiker

    Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 24. december 2020).

  8. Ord er smukke, men hvad gør man, når klimaangsten sidder dybt i kroppen? Man går i terapi selvfølgelig. Derfor er Alberte kørt til Røsnæs for at besøge Lasse Thomas. Han kender naturens helende kræfter. Både for krop og sjæl. Han mener at vores sundhed afhænger af naturens sundhed og omvendt. Derfor skal håbet for naturen også findes i naturen selv. Og selvfølgelig er det stadig grønt.

    Medvirkende: Naturterapeut Lasse Thomas Edlev og bioetiker Mickey Gjerris.

    (Sendt første gang 31. december 2012).

Du synes måske også godt om

  1. Serie5 episoder
    Natur

    I Danmark udrydder vi systematisk uønskede dyr i naturens tjeneste

  2. Serie6 episoder
    Dokumentar

    Historien om danske miljø- og klimaaktivisters vildeste aktioner

  3. Serie4 episoder
    Kultur

    Den 6. februar 2020 dør den 25 årige klima-aktivist Raph Coleman på Sydafrikas savanne. Raph var forfatteren Carsten Jensens stedsøn. Sammen med sin kone, forfatteren Liz Jensen, kastes han ud i en nærmest uoverkommelig krise. Flyv med på Ikaros´ vinger, oplev Grønlands gletsjere smelte, og hør Australien brænde. Før du ved det af det, har du sagt farvel til den verden, du kender.

    Tilrettelæggelse og indtaling: Iben Maria Zeuthen.

    Idé, tilrettelæggelse og redaktør: Mikkel Clausen.

    Klip og mix: Jacob Heldt.

  4. Serie6 episoder
    Aktualitet

    Til dem, der i fremtiden lever med konsekvenserne af klimaforandringerne

  5. Serie5 episoder
    Dokumentar

    Tag med en af verdens førende klimaforskere på feltarbejde i Østgrønland. Sesbastian Mernild befinder sig bedst på de barske gletsjere rundt omkring i verden og den han har været flest gange på, er Mittivakkat, som har trukket sig betydeligt tilbage siden man begyndte at måle på den. Vi lever i en tid, hvor klimaforskning og formidling af den, er vigtigere end nogensinde før, hvorfor professor i klimaforandringer Sebastian Mernild modtog P1s Rosenkjærpris.

    Produceret for DR af Filt Cph.

  6. Serie27 episoder
    Aktualitet

    Hvorfor pumper fonde og pensionskasser milliarder i klima-aktier?

  7. Serie231 episoder
    Natur

    Ved du, hvorfor du har blå øjne, og hvorfor næbdyret lægger æg?

  8. Serie5 episoder
    Natur

    I Vores Vejr podcast elsker vi vejret. DR Vejrets værter går i dybden med vejrfænomener og ekstremt vejr og taler med danskere, som har haft det helt inde på livet.

  9. Serie3 episoder
    Videnskab og teknologi

    Er atomkraft blevet så sikkert, at det er løsningen på klimakrisen?

  10. Serie4 episoder
    Dokumentar

    17-årige Mathilde er til gymnasiefest, da hun skærer sig i hånden på en ølflaske. Hvad der i første omgang ligner en almindelig skade i hånden, udvikler sig på 48 timer til at Mathilde ligger på et operationsbord og kæmper for sit liv, fordi hendes hånd er inficeret med kødædende bakterier.

    I løbet af de 48 timer har flere læger overset en række symptomer hos Mathilde.

    Nu undersøger DR, om danske læger er gode nok til at opdage den dødelige sygdom, der rammer flere og flere.

    Har du en historie, vi bør undersøge nærmere?

    Kontakt os via dr.dk/tipos eller skriv til drundersoeger@proton.me