Flere lande genindfører grænsekontrol

De mange flygtninge og migranter i Europa har fået seks EU-lande til at se bort fra reglerne i Schengen-samarbejdet.

De fleste borgere i EU tænker ikke over, at de kan rejse rundt i EU uden at skulle vise pas i de lande, der er med i Schengen-samarbejdet.

Samarbejdet betyder, at EU-borgere frit kan rejse i de 26 lande, der er med i samarbejdet, uden at skulle kontrolleres ved de indre grænser.

Men søndag genindførte Tyskland kontrol på grænsen til Østrig, efter at flere end 13.000 flygtninge og migranter ankom til München via Østrig dagen før.

Flere lande kopierer Tyskland

Tysklands beslutning betød, at andre lande i Schengen-samarbejdet også indførte kontrol.

Blandt andet indførte Østrig kontrol ved landets østlige grænse til Ungarn, og Østrigs regering meddelte, at soldater blev sat ind for at hjælpe med kontrollen.

Østrigs kansler sagde dog, at soldaternes fokus er humanitær hjælp.

Polen og Sverige venter med at indføre kontrol

Slovakiet har nu også indført kontrol på grænsen til Ungarn, og Tjekkiet har sat mere politi ind ved grænsen til Østrig.

Holland har indført punkt-kontrol ved landets grænse, men indtil videre holder Polen og Sverige kun øje med situationen.

Senere vil de to lande vurdere, om der er behov for kontrol ved deres grænser.

160.000 flygtninge og migranter er ikke fordelt

Tysklands indenrigsminister sagde mandag, at EU’s lande var enige om at fordele 160.000 flygtninge.

Efter mødet var landene enige om at fordele 40.000 flygtninge, men de er stadig uenige om, hvordan 120.000 af de 160.000 flygtninge skal fordeles.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) har sagt, at Danmark ikke vil tage nogle af de 160.000 mennesker.

/ritzau/