I øjeblikket er gaderne fyldt med dyttende lastbiler med glade, nyudklækkede studenter ombord.
Efter flere år med snuden i bøgerne og hårdt arbejde kan de nu mærke huen trykke og friheden brede sig efter ugers intenst eksamensræs.
Men når studenterkørslen er ovre og huen på et tidspunkt skal af igen, kan der også opstå en tomhed. En følelse, som 18-årige Caroline, der medvirker i ugens udgave af Tværs, kan mærke kommer snigende.
Og hun er langt fra alene, fortæller Pernille W. Lauritsen, der er coach, forfatter og stifter af Unge Akademiet, som hjælper unge med alt fra angst til eksamensforberedelser.
- De nye studenter står med en bred vifte af følelser. Det kan være tomhed og frygt, men også en følelse af frihed. Alle mulige følelser, der er ret overvældende, som de ikke er forberedte på, siger Pernille W. Lauritsen.
Fra målrettet til ingenting
Studenterne har i de seneste måneder knoklet for at få karaktergennemsnittet så højt op som muligt. En målrettethed som nu bliver afløst af usikkerhed om, hvad der skal ske med fremtiden.
- Når man opnår målet, vil man på en måde stå med ingenting. Lidt ligesom hvis man afleverer et kæmpe projekt på arbejdet, så kommer den der følelse af tomhed også. Og det her er måske første gang, de oplever den følelse, fortæller Pernille W. Lauritsen.
Herunder giver hun tre råd, der kan gøre tiden en smule mindre skræmmende for dig, der fester lige nu, men om lidt skal lægge huen i skuffen og finde ud af, hvad der skal ske fremover.
1. Alle følelser har en funktion
En af de vigtigste ting, hvis tomheden indtræffer efter sidste studenterfest, er at anerkende, at alle følelser har en betydning og en funktion.
Hvis man undgår en følelse i lang tid, går man også glip af dens funktion. Vi er designet til at opleve alle følelser – både de gode og dårlige. Vi kan ikke genkende solopgangen, hvis ikke vi kender mørket.
2. Tal om følelserne
Få talt om dine følelser med nogle mennesker, som du stoler på. Hold dig fra at tale om tomheden med alle og enhver. Så kan der hurtigt opstå en form for meningsfest, hvor man bliver mere forvirret.
Det man ofte vil opdage, det er, at den anden genkender det, man taler om.
Det kan godt være, det er svært, men det er ikke dårligt. Din generation er ved at blive skubbet ud af fuglereden, og mange frygter, at vingerne ikke holder.
Unge bliver proppet med gode råd, men erfaringerne halter. Og det er erfaringen, der giver tryghed. Så start med at tage små skridt ud i det ukendte.
3. Mærk efter, hvad du holder af
Hvad gør dig glad i hverdagen? Det skal du mærke efter. Det behøver ikke være nogle kæmpestore ting. Skru ned for ambitionerne og find de små ting i hverdagen, der gør dig glad. Det kan være hvad som helst.
Bliv ved med at lede efter, det du har lyst til at lave og vær ikke bange for at prøve forskellige ting af. Hvis du kun holder en uge i kassen i Fakta, så er det også fint. Det er en del af det.
Det er frygtdæmpende at lave noget, man holder af, og man er villig til at gå igennem flere ting. Så bliv ved med at jagte, det du kan mærke, du har lyst til at lave.