Emilie på 21 år har, ligesom rigtig mange andre, svært ved at finde kærligheden. Når man før er blevet såret, kan det være svært at give sig hen og åbne sig.
Heidi Børsholt er coach og rådgiver og har igennem årene hjulpet unge med at komme igennem udfordrende tider. I det nye program af Tværs, med Sara Bovin som vært, hjælper hun 21-årige Emilie og giver gode råd i jagten på længerevarende relationer. Hør programmet her.
Først og fremmest slår hun fast, at Emilie langt fra er alene om sit problem.
- Sårbarhed kommer til at udtryk i mange sammenhænge, men især i kærligheden. Vi lægger vores hjerte i andres hænder, fortæller Heidi Børsholt.
Ofte gør man det dog også sværere end det egentlig er, når man søger efter en kæreste.
- Emilie og andre unge mennesker er en del af en perfekthedskultur. Jeg synes, det er ærgerligt, og de presser sig selv i en grad, der er for meget. De unge har brug for nogle gode rollemodeller, siger Heidi Børsholt.
Ekskluderet fra fællesskabet
Perfekthedskulturen lever i høj grad på sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat, hvor de unge skal se perfekte ud og have de rigtige holdninger døgnet rundt.
Nogle tør at stikke ud og gøre op med idealerne, men det kan også være et dilemma for unge.
- Det er let at sige, at man bare skal slukke for de sociale medier, for så bliver man ekskluderet fra fællesskabet. Man har brug for at høre til, og hvis alternativet er ensomhed, vælger du jo nok fællesskabet, siger Heidi Børsholt.
Selvopfyldende profeti
Når det kommer til at finde kærligheden, kan noget af det sværeste at åbne sig, når man før er blevet såret. Ifølge Heidi Børsholt er det vigtigt, at gøre op med sig selv, at det ikke er en livsregel, at så er alle relationer sådan.
- Det er vigtigt at tænke det som en erfaring og ikke med at blive afvist. Hvis man gør det, bliver det ofte en selvopfyldende profeti, så man tiltrækker afvisning.
Usikkerheden bliver til, hvad Heidi Børsholt kalder for afvisningsdramaer, hvor man ser, hvor langt man kan presse citronen, før partneren går fra en.
- Det tænder af på det, fordi man føler føler sig omklamret og overvåget, og man mister respekten. Der er lidt selvpineri i det, siger Heidi Børsholt.
Tre gode råd
Når unge som Emilie kommer til hende for at spørge om hjælp til at skabe intime relationer, fortæller Heidi Børsholt, at det vigtigste er værdier.
Ofte er det fordi, at man ikke har fundet sig selv. Selvom om det kan være lidt af en kliché, handler det ifølge rådgiveren om, at hvis man ikke elsker sig selv, gør andre det heller ikke.
- Du bliver en brønd, der aldrig bliver fyldt, fordi du skal have det hele udefra. Det er for stor en opgave. Det er jo ikke attraktivt. Hvis en fyr klæbede sig op ad Emilie, ville hun også blive træt af det. Det sker i mange parforhold. Nogle har det som tema resten af livet, siger Heidi Børsholt.
Her er tre gode råd fra Heidi Børsholt til at skabe relationer, der holder:
1. Få styr på dine værdier Værdier er den benzin og drivkraft, der følger en gennem livet. Lav en brainstorm over alle de værdier, der er vigtige for dig i et parforhold. Tryghed, loyalitet, eventyrlyst? Brug dine venner og veninder i processen.
2. Lav en top fem Når du har fundet frem til en masse værdier, skal du evaluere og rangere dem i en top fem. Det kan godt tage tid. Trumfer tryghed eventyrlyst? Definer hvad tryghed betyder for dig. Hvad vil dine værdier sige for dig?
3. Giv værdier næring Når du har styr på dine værdier, skal de have næring. Hvis du møder en, så få dem til at fortælle om deres liv. Spørg hvilke værdier der betyder noget for dem i et parforhold. Det kan nemlig ofte ende med en afvisning, hvis der er konflikter i værdierne. Hold fast i dine egne værdier i stedet for at gå med på andres i håbet om kærlighed.
Heidi Børsholt slår fast, at det langt fra er et ”quick fix”, men:
- Investeringen giver dig stor lykke. Når du begynder at forstå, at du er tro mod dine egne værdier, får du også en helt anden selvtillid og selvværd. Du opsøger det, der er godt for dig.