Stille motion er godt for nerverne

Stille motionsformer som yoga og pilates er mere populære end nogensinde før – fordi de giver os balance og kropsbevidsthed. Og det har vi brug for!

Når du dyrker stille motion, bliver du mere bevidst om din krop, siger fysioterapeut. (Foto: © Sigrid Olsson, Colourbox.com)

Engang skulle vi arobic’e løs til dunkende musik og Jane Fondas kommanderende stemme eller slide med vægtene henne i fitness-centeret. Yoga var for hippier, og Pilates var vist nok noget, Madonna dyrkede.

I dag ligger rigtig mange af os uge efter uge næsten helt stille på flade måtter, mens vi trækker vejret dybt og arbejder med rolige bevægelser. Det er der en god grund til.

– Vi higer efter noget, der kan balancere vores meget travle liv. Vi trænger virkelig til at mærke os selv, have åndehuller og blive bedre til at være tilstede, siger Lotte Paarup, der er fysioterapeut med speciale i vejrtrækning og forfatter til en række bøger om blandt andet pilates og åndedræt.

Heeelt ned i kroppen

Ifølge Lotte Paarup er der mange gevinster at hente på måtten, hvor bevægelserne måske ikke ser ud af meget, men alligevel har dyb effekt.

- De stille motionsformer giver fokus på dig selv og din kropsbevidsthed; ikke kun dit udseende og muskler, men også hvordan du har det indeni, siger hun. - Kropsbevidsthed og god tilstedeværelse i din krop er basis for, at du bliver bedre til at håndtere stress og være tilstede i nuet og er samtidig vigtige for, at du bevæger dig godt og dermed bliver stærkere og får mindre risiko for skader og smertetilstande.

Blid motion har stor effekt

Ifølge Lotte Paarup er de blide motionsformer også rigtig gode for nervesystemet, der skifter til et roligere mode (parasympatikus), hvor vi genopbygger os selv, fysisk og mentalt.

– Dette giver en ubeskrivelig stor effekt både fysisk og mentalt i dit liv. Åndedrættet er ganske enkelt en vigtig nøgle til dit nervesystem, siger hun.

Men hvad så med musklerne og konditionen? Yoga og Pilates er ikke oplagt pulstræning, medgiver Lotte Paarup. Her skal du i stedet ud at løbe, gå i rask tempo, cykle eller svømme.

Du får stærke mavemuskler

– Det gælder om at finde en form, der motiverer dig, så du bliver ved i det lange løb, og som din krop kan klare, siger Lotte Paarup.

Alligevel er både Pilates og yoga god træning, ikke bare for sindet, men også for kroppen.

– Pilates er rigtig godt for både mave og rygmuskler, men også arme og ben og ikke mindst kropsholdning og bevægelighed, som er meget vigtigt. Og du kan sagtens komme i form af dem – at være i form handler ikke bare om at kunne løbe 10 kilometer på kortest mulige tid, understreger Lotte Paarup.

Hvad er Pilates?

  • Formen, der blev opfundet af Joseph H. Pilates (1880-1967), inspirerede i starten især dansere i New York City, som ikke ønskede svulmende muskler, men havde brug for masser af styrke indefra og for at genoptræne deres skader.

  • Pilates er en form for smidigheds og -styrketræning, som fokuserer på at få indarbejdet gode bevægelser i selv den mindste detalje. Og så arbejdes der meget med åndedrættet, som traditionelt hedder Pilates åndedrættet.

  • Lotte Paarup anbefaler dog kraftigt, at man anvender et naturligt kvalitativt åndedræt, når man udfører Pilates.