Hver tredje dansker: Jeg bruger for meget tid på min smartphone

Overvejer du at være mere offline i dit privatliv, så meld det klart ud til venner og familie, råder en ekspert.

Mange har svært ved at lægge sin smartphone fra sig. (Foto: © JGI/Tom Grill, Getty Images)

32 procent af danskerne synes, at de bruger for meget tid på deres smartphone. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.

Den teknologiske udvikling har udstyret os med mobile enheder, der gør det både nemt og bekvemt at forbinde folk på tværs af grænser og skel.

Men for nogle kan de mange digitale muligheder også være svære at administrere.

- Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at udvikle digitale kompetencer, men det er lige så vigtigt at diskutere digital adfærd, siger Klaus Kvorning Hansen, som er formand i organisationen Dansk IT’s udvalg for digitale kompetencer.

Nemt at afkoble sig

Langt de fleste kan ikke hægte sig helt af det digitale ræs. Men mindre kan også gøre det.

For eksempel kan man overveje at afkoble internetforbindelsen på sin smartphone, tablet eller computer. Ligesom man også kan overveje at sende indkommende opkald på telefonen direkte videre til telefonsvareren ved at ændre på telefonens indstillinger.

- Der er altså et hav af tekniske muligheder, der kan hjælpe med at skærme for presset, der kan opstå ved at være tilgængelig døgnet rundt, siger Klaus Kvorning Hansen.

- Samtidig skal man dog også gøre sig overvejelser omkring, hvordan omgivelserne vil reagere på afkoblingen.

Husk at melde klart ud

Ifølge Klaus Kvorning Hansen findes der undersøgelser, der viser, at mange oplever det som en mindre fornærmelse, hvis ikke man besvarer for eksempel SMS’er relativt hurtigt. Det viser, at de tekniske muligheder ikke altid står mål med folks forventninger.

Derfor kan det også være en god investering at overveje, hvilke signaler man udsender, inden man vælger at være mindre tilgængelig på digitale platforme, siger Klaus Kvorning Hansen:

- Der er ingen tvivl om, at der i dag er store forventninger om, at man er digitalt til stede og besvarer SMS’er og mails relativt hurtigt. Derfor kan det altså også få konsekvenser, hvis man melder sig lidt ud.

- Dermed ikke sagt at man helt skal lade være, men forsøg at afstemme forventninger med omgivelserne først for at afbøde de største negativt sociale konsekvenser.

Fakta om undersøgelsen

  • Den er udarbejdet på baggrund af 1.006 interviews med danskere på 18 år og derover, som har en smartphone.

  • Interviewene er indsamlet som telefoninterviews i perioden 20.-30. november 2015

  • Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,1 procentpoint

  • Du kan se undersøgelsens resultater her.