- Den moderne pilgrimsvandrer er et menneske, der står overfor en forandringsperiode i sit liv.
Sådan siger en hærdet caminovandrer og tidligere formand for 'Foreningen af Danske Santiagopilgrimme’, Henrik Friediger.
Det er mere populært end nogensinde at vandre ad pilgrimsruter både herhjemme og i udlandet. 277.852 mennesker gik sidste år på den populære 'Camino' til byen Santiago de Compostela i det nordlige Spanien.
Men pilgrimsvandringer er bestemt ikke noget nyt fænomen. Tværtimod. Mennesker over hele verden har gennem historien altid vandret med et religiøst sigte:
- Tidligere tiders religiøse pilgrimme så det som del af en bodsvandring med det formål at købe sig aflad – som fx at reducere antallet af dage i skærsilden. Man havde en forpligtelse til at vandre pilgrimsture mod hellige mål, forklarer pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith, der er ansat i Lolland-Falster Stift med base i Pilgrimshuset i Maribo.
Elizabeth Knox-Seith blev indsat som pilgrimspræst for godt fire år siden. Hendes arbejde er stærkt forbundet med spiritualitet og naturen med fokus på pilgrimsvandring. Hun fortæller videre:
- Dét at være pilgrim betyder oprindeligt at bryde op og vandre ud på hidtil ukendte stier for at søge det hellige, enten i form af hellige mål, eller i form af fysiske og psykiske udfordringer, som bringer det enkelte menneske tættere på det guddommelige.
En moderne pilgrim
Men hvem er så den moderne pilgrim her anno 2017?
-Man kan sige, at den moderne pilgrim i dag også vandrer af andre årsager. For som Søren Kirkegaard sagde – man kan vandre sig ud af problemerne.
- Tyske sociologer lavede for få år siden en undersøgelse af de mange mennesker, der går ’Caminoen’ i Spanien. De fandt ud af, at man kunne opdele dem i tre grupper: De unge, de midaldrende og pensionisterne. Fælles for dem alle var, at de alle gik, fordi de havde en eller anden eksistentiel krise i deres liv. Og kendetegnende var, at de søgte væk – fra eksempelvis et brud – for gennem afstanden til det derhjemme at få nye perspektiver og finde en anden retning. Man hører også om par, der har været tæt på skilsmisse, men hvor en pilgrimsrute kan være med til at redde ægteskabet, forklarer Elizabeth Knox-Seith.
Vandretur som tak for livet
Ifølge ’Foreningen af Danske Santiagopilgrimme´drog 1800 danskere sidste år mod 'Caminoen'.
- Vi oplevede en fremgang på 300 medlemmer, så vi i dag er oppe på 1700 medlemmer, efter at DR2 sendte serien om Mikael Bertelsen, der gik ’Caminoen’ for nogle år siden, forklarer Henrik Friediger, der er tidligere formand for 'Foreningen af Danske Santiagopilgrimme’ og i dag er redaktør af medlemsbladet ’Pilgrimmen’.
Henrik Friediger har sit eget bud på, hvem den typiske danske pilgrimsfarer er:
- Generelt kan man sige, at den moderne danske pilgrim er et menneske, der står overfor en forandringsperiode i sit liv: Ofte når man er på vej mod pensionsalder, derfor er der mange, der begynder at vandre, når de er i begyndelsen af 60´erne. Men det kan også være en livskrise - en skilsmisse, fyring eller livstruende sygdom, der animerer mennesker til at vandre og på den måde sige ’tak’ for livet på.
- Der sker jo noget, når man går - se bare på Mikael Bertelsen, når han går på den japanske 'Shikoku88'. Han går jo også og tumler med mange fundamentale menneskelige problematikker undervejs.
Vandrebilletter går som varmt brød
I 'Foreningen af Danske Santiagopilgrimme' definerer man en pilgrimsrute som en rute, der går fra kirke til kirke.
Men der kan også være andre måder at være en slags moderne vandrende pilgrim på. Det opleves eksempelvis på den 75 kilometer lange rute, 'Fjällräven Classic' på Sydfyn, der holdes hvert år i juni.
- Forbilledet er den svenske udgave af 'Fjällräven Classic' på 110 kilometer, der er blevet arrangeret i 13 år, og fra begyndelsen handler det om dels at inspirere folk til at komme ud i naturen og så selvfølgelig lære vores produkter at kende, forklarer Catrine Høy Hansen, Fjällräven Danmark, der står i spidsen for den danske udgave af Classic-vandreturen.
Da man for fem år siden planlagde vandreturen i Danmark, begyndte man med forsigtige 400 billetter til arrangementet. Men det viste sig hurtigt, at behovet var meget større:
- Ja, det er næsten som at udbyde billetter til en populær koncert, man skal være hurtig i vendingen, hvis man vil med. I dag er arrangementet vokset til 800 deltagende, og billetterne sidste gang var væk 24 timer efter, at de var sat til salg. Det siger noget om, hvor populært det er, forklarer Catrine Høy Hansen videre.
Én stor vandrende familie
I år deltog vandrere fra i alt 19 lande i alderen ni måneder til 80 år - og de talte både garvede outdoor specialister og nybegyndere med lyst til at udforske den danske natur. Turen går langs den såkaldte Øhavssti, og da den går via private lodsejeres grunde, har man nu nået det maksimale deltagerantal.
- Det er blevet én stor vandrende familie. Man kan godt kalde det for en slags moderne pilgrimme, for folk fortæller, at der sker noget, når man går så mange sammen. Man bliver høj af det, og så bliver man en del af et fællesskab, der rummer mange livshistorier og danner grundlag for venskaber for livet, forklarer Catrine Høy Hansen.
En påkrævet tur i blæsevejr
For 17 år siden iførte Frits Ahlefeldt sig sine vandrestøvler og påbegyndte en tre uger lang vandring fra Skagen til Blåvandshug. Nogle måneder forinden havde han gennem tre måneder vandret 'Caminoen', blandt andet fordi han var optaget af de oplevelser pilgrimme og vandrere skaber sammen.
Men på denne forblæste danske tur var nogle helt andre ting i spil inden i ham:
- Jeg har altid følt, at når man søgte ud mod kyster og gik ture langs havet, så begynder man at reflektere på en helt anden måde. Og jeg havde dengang brug for at finde ud af, om jeg skulle blive ved på mit arkitekturstudie - eller springe ud i et kommunikationsstudie, forklarer han.
De tre uger alene langs den unikke danske kystrute gav ham svaret. Han ville gerne arbejde med formidling - og gerne i sammenhæng med dét at vandre og hvad det gør ved mennesker.
- Jeg har altid været optaget af at bevæge mig til fods, samtidig med at man tænker. Man kan bruge naturen som både terapi og til professionel idéudvikling, forklarer Frits Ahlefeldt.
Naturen er som livet - det går op og ned
Han har specialiseret sig i at udbrede viden om, hvad vandring er og kan. Blandt andet ved at arrangere vandreture langs de danske kyster.
- Når man er derude i elementerne, så skifter de hele tiden. Sol, skyer, regn og blæst - jeg tror, vi mennesker har brug for det. Vi lærer noget af at skulle kæmpe os frem i regn og blæst og sætter pris på at komme hjem i varmen bagefter. En vandretur kan være som livet, der er op- og nedture, og derude er der også udfordringer, der skal løses. Det kan lyde banalt, men vabler eller vandmangel kan være store udfordringer, der kræver en løsning, når man er derude.
- For tiden er jeg meget optaget af, hvordan vandreture i naturen kan bruges som alternativ til medicin og som recovery for eksempelvis traumatiserede krigsveteraner, fortæller Frits Ahlefeldt.
Der sker et energiskifte
Og så er vi tilbage til det med, at en lang vandretur er en spirituel oplevelse for langt de fleste mennesker, der vælger at gå 'caminoer' - enten i udlandet eller herhjemme.
Pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith forklarer, at hun selv oplever det som, at der sker noget med både krop og sind, når hun vandrer:
- Man kan vel godt kalde det en slags 'vandrende terapi'. Jeg oplever selv, at hvis jeg har en problematik eller et spørgsmål i mit sind, som jeg ikke umiddelbart kan finde en løsning på, så sker der noget, når jeg vandrer ud i naturen. Så er det som om tankerne klarer op, og jeg kommer et andet sted hen. Jeg oplever fuglene synge, lægger mærke til de små ting og mærker det som en fornyet klarhed. Og så sker der altid det, at så finder jeg svaret på det spørgsmål, jeg gik med før turen. Jeg bruger aktivt vandreture flere gange om ugen til at opnå denne klarhed.
Vandreture - det er da ikke nyt!
Ifølge pilgrimspræsten behøver man ikke at drage mod eksotiske mål for at opleve den åndelige dimension, der er forbundet med det at vandre. Man kan begynde med at gå i sin egen baghave, præcis som hun selv sammen med andre udforsker Klosterruten på Lolland-Falster.
- Vi har mange besøgende, der kommer langvejs fra for at gå med på vores ture. Vandring er en puls i tiden. Jeg tror, det hænger sammen med, at mange lever et stresset liv i dag og søger at komme ned i gear.
- Det er lidt sjovt, når jeg holder foredrag ude blandt sognets gamle landbefolkning, så har jeg flere gange oplevet, at de siger – ’vandreture? jamen, det er da ikke noget nyt, det har vi da altid gjort!’ De undrer sig over alle de her moderne mennesker og deres hektiske liv.
'Bertelsen på Shikoku 88' sendes på DR2, torsdage, kl. 22.00. Du kan også se programmerne her.