Skal jeg slå et slag for den homoseksuelle kærlighed og holde min kæreste i hånden?

Dansk-irakiske Adnan er 22 år og homoseksuel. Han holder ikke sin kæreste i hånden på Nørrebro, fordi han er bange for at blive udsat for en hadforbrydelse. Men skal han tænke over, hvad andre tænker?

Hvor meget skal man skilte med sin kærlighed, hvis man er homoseksuel? Det diskuterede radioprogrammet Geetisk råd forleden. (© dr.dk)

At være homoseksuel og fra en minoritetsbaggrund kan give udfordringer. Netop dét tager radioprogrammet ’Geetisk råd’ fat på i anledning af Copenhagen Pride på lørdag.

Vært Geeti Amiri runder dilemmaet om, at homoseksuelle Adnan ikke tør holde sin kæreste i hånden bestemte steder i København, fordi han er bange for at blive chikaneret på grund af sin seksualitet.

Sammen med vært Geeti Amiri debatterer jurist og debattør Natasha Al-Hariri, skuespiller og filminstruktør Hella Joof, tv-vært og forfatter Abdel Aziz Mahmoud samt Moeisha Adan, der er forperson for Sabaah, som er minoriteters LBGT plus-forening.

- Det at have minoritetsbaggrund og være homoseksuel er svært. Jeg holder ikke i hånden på Nørrebro. Ikke fordi jeg nogensinde har prøvet noget ubehageligt, og Nørrebro er hyggeligt og mangfoldigt. Men jeg er bange for, at jeg kan blive chikaneret, fortæller 22-årige Adnan.

Jeg udøver selvkontrol

Adnan har ikke lyst til at starte unødvendige konflikter ved at holde sin kæreste i hånden, når han går på gaden.

- Frygten for at blive chikaneret er nogle gange så stor, at jeg udøver en form for selvkontrol.

Abdel Aziz Mahmoud er ligesom Adnan homoseksuel og oplever også selv, at han tænker over, hvilke steder han holder sin kæreste i hånden.

- Nogle kan blive provokeret, og nogle kan føle, at det er et statement. Jeg vil bare ikke gøre det, hvis det larmer. Hvis du skilter med, at du er homoseksuel, så vil folk bare kigge også selvom vi er i 2017.

Derfor er Abdel Aziz Mahmoud og hans kæreste også stoppet med at rejse steder hen, hvor det er ulovligt at være homoseksuel.

- Vi havde en episode, hvor vi var på Seychellerne, som er en del af Afrika, hvor alle mulige fra hele verden ligger og gør noget næsten seksuelt i poolen. Men min kæreste og jeg kan slet ikke røre ved hinanden, fordi det er ulovligt i det land, forklarer Abdel Aziz Mahmoud.

Skal man råbe op ved at holde i hånden?

Hvis de homoseksuelle ikke holder i hånden, så vil det jo fortsat være unormalt at se homoseksuelle holde i hånden på gaden, mener Moeisha Adan.

- Man skal gøre krav på sin eksistensberettigelse – også som homoseksuel. Hvis der ikke er nogle, der gør det, så bliver det jo aldrig anderledes.

Natasha Al-Hariri er ligeledes mod selvkontrollen, som Adnan oplever og udøver. Men alligevel vil hun ikke sige, at alle homoseksuelle skal gå ud og være aktivistiske på vegne af deres seksualitet.

- Selvkontrollen, der bliver udøvet, er ikke okay. Men jeg er også påpasselig med at sige, at alle homoseksuelle skal gå ud og gøre krav på gaden, for det er en beslutning, de selv skal tage.

Hella Joof: ikke alle er aktivister

Hella Joof lægger op til, at det er op til den enkelte, om personen vil kæmpe for kærligheden eller have lov til at gå med det for sig selv.

- Det mest interessante i det her er, at vi ikke alle sammen er lige modige. Der er nogle der kan gå ind og tage kampene og tæskene for at være homoseksuel, men så er der altså også bare nogle, der har lyst til ikke at skulle være aktivister. Ens seksualitet har egentlig ikke noget med at gøre, om man skal ud og være aktivist.

Så skal man skilte med sin kærlighed for at kæmpe for sin seksualitet eller holde det for sig selv, så man ikke larmer?

Deltag i afstemningen nedenunder.

https://www.qzzr.com/c/poll/dFk0bqki2Z8daib0LB_1Zhuma80