Hvis to forældre ikke længere kan finde ud af at leve sammen og må ty til enten separation eller skilsmisse, er der ofte fokus på den enkelte forælders rettigheder.
Hvem skal have forældremyndigheden? Hvor skal barnet bo? Hvem skal have mest samvær?
Indimellem kan barnet og barnets behov nærmest drukne i forældrenes overvejelser og nogle gange stridigheder.
Nedenfor kan du få et overblik over de mest gængse termer, forældre skal forholde sig til i forbindelse med separation eller skilsmisse. Du kan også se, hvilke ordninger og regler der findes.
Hvad betyder forældremyndighed?
Alle børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre barnet eller den unge er blevet gift.
At have forældremyndigheden over et barn betyder, at man har pligt til at drage omsorg for barnet, og at man kan træffe beslutning om barnets personlige forhold.
Hvad er fælles forældremyndighed?
Fælles forældremyndighed betyder, at forældrene sammen skal tage sig af barnet. De skal desuden være enige om væsentlige beslutninger vedrørende barnet.
Hvis forældrene er flyttet fra hinanden, blevet separeret eller skilt, behøver de ikke at være enige om alle beslutninger, selvom de har fælles forældremyndighed.
Den forælder, barnet har bopæl hos, bestemmer selv de overordnede forhold vedrørende barnets daglige liv.
Hvad betyder bopælsforælder og samværsforælder?
Bopælsforælderen er den forælder, som har barnet i flest dage. Hvis barnet er lige meget hos begge forældre, er bopælsforælderen den forælder, hvor barnet har adresse.
Bopælsforælderen kan træffe nogle beslutninger på egen hånd som for eksempel hvor i landet, barnet skal bo samt valg af daginstitution. Bopælsforælderen modtager desuden økonomisk støtte til barnet fra staten.
Samværsforælderen er den anden forælder, som kan afgøre mere dagligdags spørgsmål under samvær som for eksempel hvad barnet skal lave i sin fritid, sengetider og kammerater.
Hvad er samvær?
Børn har ret til samvær med den forælder, de ikke bor hos.
Det primære formål med at fastsætte samvær er, at barnet skal bevare kontakten med den af forældrene, som barnet ikke bor hos til daglig.
Hvem laver aftale om samvær?
Forældre kan selv lave en skriftlig aftale om samvær. Den er ligeså bindende som en aftale eller afgørelse, der laves i Statsforvaltningen.
An samværsaftale skal være for barnets bedste.
Hvis forældre er enige om, hvordan samværet skal foregå, er der ikke behov for, at man kontakter Statsforvaltningen.
Hvad er Statsforvaltningen?
Statsforvaltningen er den myndighed, der kan hjælpe forældre med at lave en aftale om samvær, hvis forældrene ikke kan blive enige.
Forældre kan få vejledning hos Statsforvaltningen med henblik på at finde en løsning. Hvis ikke det lykkes, kan Statsforvaltningen afgøre, hvordan samværet fordeles.
Hvilke samværsmodeller findes?
Samværsforældre kan have helt op til syv dages samvær med sit barn. Hvis antallet af dage overstiger syv, vil forælderen automatisk blive bopælsforælder.
Derfor kan der i princippet være ordninger, der hedder alt fra 7/7 til 12/2. De mest anvendte er dog 7/7 og 9/5.
Hvad er en deleordning?
En meget populær form for samvær lige nu er en deleordning eller 7/7. Her vil barnet bo lige meget hos begge sine forældre.
Den ordning forudsætter normalt, at forældrenene bor i nærheden af hinanden, at de har et godt samarbejde, og at barnets dagligdag ikke påvirkes væsentlig af, om det opholder sig hos den ene eller den anden forælder.
Hvad siger forældreansvarsloven?
Forældreansvarsloven handler - som navnet siger - om forældrenes ansvar for deres børn.
Lovens udgangspunkt er, at forældre har fælles forældremyndighed og sammen skal drage omsorg for barnet og være enige om væsentlige beslutninger om barnet. Forældrene har også et fælles ansvar for, at der er samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos.
Et andet grundlæggende princip er, at alle afgørelser skal træffes efter, hvad der er bedst for det enkelte barn, og at barnets egne synspunkter skal indgå i alle forhold vedrørende barnet – alt efter barnets alder og modenhed.
Barnet skal derfor i udgangspunktet også altid inddrages i en sag om forældremyndighed, barnets bopæl eller samvær, uanset hvilken alder det har.