Mange medicinerer sig selv forkert for pollenallergi

Lige nu eksploderer naturen derude, og det plager de høfeber-ramte. Desværre tror mange fejlagtigt, at de kan behandle sig selv.

Hvis man behandler sig selv forkert mod pollenallergi, kan det på sigt give andre eller værre symptomer, forklarer eksperterne. (© ColourBox)

Det er som at have grus i øjnene. Det klør og irriterer og giver ikke bare to minutters ro i dagens løb. Og næsen følger godt med, den løber og kilder og resulterer i nys efter nys. Du føler dig uoplagt og træt, som om kroppen er i konstant alarmberedskab.

Hvis du har det sådan, så er du ikke alene. For sådan har op mod en million danskere det ifølge Astma Allergi Danmark - netop nu, hvor træer, buske og blomster springer ud i fuldt flor.

- Alene i denne uge har vi haft omkring 100 henvendelser i rådgivningen, og for tiden relaterer halvdelen af de henvendelser, vi får, til pollenallergi, forklarer Betina Hjort, der er rådgivningschef i Astma Allergi Danmark.

Spørger vennerne til råds

Mange af henvendelserne handler om, at man engang har fået ordineret medicin mod sin høfeber, men nu virker det ikke længere - så hvad nu?

- De mener ikke, det er nødvendigt med ny konsultation hos lægen og spørger os til råds i stedet. Mange giver udtryk for, at de bruger deres venner og omgangskreds til at spejle sig i, og så får de nogle råd, som de prøver af – men det er jo ikke sikkert, at et produkt, der er anbefalet af en ven, virker på netop dig. Der er mange produkter med mange forskellige stoffer, fortsætter Betina Hjort.

Men ifølge Betina Hjort så fortæller mange, at de aldrig har været hos egen læge, og de forsøger selv at eksperimentere med forskellig håndkøbsmedicin – piller, næse- og øjendråber:

- Det hører vi ofte om. Mange bruger eksempelvis almindelig forkølelsesnæsespray for at dæmpe symptomer på høfeber. Det kan også lindre i et par dage – men folk er ikke klar over, at hvis de bruger den type spray i mere end en uge, så kan det give bivirkninger i form af stoppet næse.

Tager det ikke alvorligt

Men de færreste kan på egen hånd finde en kur mod høfeber, hvis de er meget plaget.

- Vi oplever, at mange har svært ved at gå til egen læge og sige, at de har det skidt pga deres allergi.

- For os er det et tegn på, at man ikke helt regner det for alvorligt nok. Men man skal gå til sin egen læge. Lægen kan så enten sende dig videre til at få foretaget en priktest - eller også tage en blodprøve, som viser, om du har allergi, og på den baggrund udskrive blandt andet antihistaminer, hormon-næsespray eller andet.

- Eller han kan sende dig videre til eventuel en udredning på et allergi-center, forklarer vicedirektør i Astma Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Den rigtige behandling

Overlæge på Allergiklinikken på Gentofte Hospital, Lone Winther, mener også, at mange høfeberpatienter selvmedicinerer og dermed ikke får den korrekte behandling. Hun forklarer:

- Hvis man bare fordobler antihistamin tabletterne eller tager mere antihistamin næsespray, end det der står på pakken, så risikerer man at få flere bivirkninger – antihistamin tabletter kan f.eks. give træthed og dermed påvirke koncentrationsevnen, men disse symptomer kan også skyldes allergien. Derfor er det vigtigt at søge egen læge, der i de fleste tilfælde udrede og finde den rette behandling.

- Dels skal man finde ud af, om symptomerne skyldes andre sygdomme, dels skal man finde den rigtige medicinering, det kan være behandling med binyrebarkhormon næsespray og måske immunterapi (allergivaccination). Det er også vigtigt at undersøge, om personen har astma, da en del personer med svær høfeber samtidig har astma. Der ingen grund til at gå rundt at have det skidt, når man kan få det bedre med den rigtige behandling, forklarer Lone Winther.

https://www.boombox.com/c/poll/dFk0bqki2Z88hdE9kKnQi0Fr3xh