Kan rugbrød være et middel mod prostatakræft?

Forskere undersøger, hvad det er i fuldkornsrug, der tilsyneladende bremser kræftceller.

Sørg for at få en skive rugbrød med masser af kostfibre og fuldkornsrug i hver dag, råder forskerne. (© Colourbox)

Det er efterhånden et kendt faktum, at vi skal spise mere fuldkorn. Fuldkorn er sundt og modvirker livsstilssygdomme såsom fedme og hjerte-karsygdomme.

Langt færre ved, at specielt fuldkornsrug faktisk er så sundt, at det måske kan være med til at helbrede én af de mest udbredte kræftformer herhjemme; nemlig prostatakræft.

Et forsøg med 24 mænd med fremskreden prostatakræft, der i to år omlagde deres kost til at inkludere 175 g. rug om dagen, tyder på, at rugen har en hæmmende virkning på kræftcellerne.

Nu er forskerne i gang med at finde ud af, hvad det er i rugen, der virker.

Eksploderende kræftsygdom

Prostatakræft er i dag den mest udbredte kræftsygdom blandt mænd. Tre danske mænd dør i gennemsnit dagligt af kræftformen – og over 4000 mænd får hvert år diagnosen.

Det er grund nok til at sætte tænderne i et stykke rugbrød, mener Michael Borre, der er professor ved Aarhus Universitet og står i spidsen for forsøget:

- Man kan se fra rundt omkring i verden, at vi har den højeste hyppighed ved denne her sygdom. Så det er noget, vi omgiver os med og formentlig noget, vi putter i munden. Eller ikke putter i munden. Vi tror på, at rug, som vi har levet af i mange år herhjemme – og specielt fuldkornsrug - er godt for den menneskelige organisme.

Vi spiser alt for lidt rugbrød

Men selvom de fleste af os nok vil betegne os som en nation af rugbrødsspisere, så spiser vi altså langt fra nok, mener Michael Borre:

- Vi tror, at vi spiser meget rugbrød. Det gjorde vi engang. Men i dag spiser vi lyst brød med en mørk farve. Det kommer ikke fra rugkerner, der indeholder de rigtige mængder af de her molekyler.

Og måske er der noget om snakken. For faktisk har rugbrødssalget været dalende med over 1 procent om året de sidste mange år. Kun omkring halvdelen af os spiser rugbrød til frokost på en vilkårlig dag, ifølge Coop analyse.

Til gengæld er fuldkornsindtaget generelt stigende og vi spiste i gennemsnit 58 g. fuldkorn om dagen i 2013.

Det er ikke helt nok i forhold til Fødevarestyrelsens anbefaling på mindst 75 g. fuldkorn om dagen, men det er et skridt i den rigtige retning, mener Michael Borre.

- Vi ved, at der er en vis arvelighed i prostatakræft. Hvis der kommer en mand, der er bekymret for sin søn, fordi han selv har kræft, så ville mit bedste råd være at leve sundt. Dyrke motion, løbe og spise fuldkornsrug.

Se mere om hvorfor rugbrødet er så sundt – og find ud af, hvordan du vælger det bedste rugbrød i Madmagasinet tirsdag aften 21.55 på DR1.