Sådan får du din daglige dosis fuldkorn

Mange danskere får ikke den anbefalede daglige mængde af fuldkorn. Hvordan kan man få flettet lidt mere fuldkorn ind i kosten, spørger en læser.

(© Colourbox)

Jeg har en fornemmelse af, at jeg ikke får nok fuldkorn i min daglige kost. Jeg spiser rugbrød til frokost, men ellers er det meget sparsomt, hvad jeg ellers får. Er der groft mel nok i andre typer brød til, at det også tæller som fuldkorn, eller skal jeg kigge efter helt andre produkter, for at hæve mit daglige indtag?

Sådan skriver en læser til ernæringsekspert på Lev Nu Preben Vestergaard Hansen, og han svarer:

Myndighederne råder den danske befolkning til at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Kun ca. 6% af den danske befolkning når at spise de 75 gram fuldkorn om dagen, og i gennemsnit spiser danskerne ca. 30 gram fuldkorn om dagen.

For at få den anbefalede mængde fuldkorn er en portion havregryn og 1-2 skriver rugbrød nok. Bager man selv sit fuldkornsbrød så er det også godt. En almindelig opskrift på rugbrød eller grahamsbrød vil give et tilstrækkeligt indhold af fuldkorn.

Spiser man en portion havregryn, ja så spiser man 100% fuldkorn. Så kommer man havregryn i sin dej, anvender rug- og grahamsmel, så er man kommet langt med at lave et fuldkornsbrød.

Fuldkornsmærket giver mest Hvis man gerne vil købe et brød med et højt fuldkornsindhold, kan man på en let og simpel måde købe brød, som har et nøglehulsmærke eller et fuldkornslogo på indpakningen.

Nøglehulsmærkede produkter kan man finde på mange forskellige færdigpakkede fødevarer som fx. mejeriprodukter, kødprodukter, færdigretter og brødprodukter.

Fuldkornslogoet finder man i sagens natur kun på brød, morgenmads-produkter og pastaprodukter. Nøglehulsmærket og fuldkornslogoet kan fint bruges sammen. Kravet til indhold af fuldkornsmel er imidlertid forskellig i de to mærkningsordninger.

Fuldkornslogoet stiller krav om 50 procent fuldkorn for brød, hvor det for Nøglehulsmærket kun er 25 procent i tørstoffet. Køber man et brød med fuldkornslogoet på, vil man derfor som udgangspunkt få mere fuldkorn ned i indkøbskurven.

Sådan kan du få mere fuldkorn ind i din daglige kost

  • Erstat noget af hvedemelet med fuldkornshvedemel i pizzadejen

  • Lav fuldkornssalater af hvede, rug, byg, havre, spelt eller kæmpedurum

  • Brug brune, sorte eller røde ris i stedet for hvide

  • Put lidt havreklid/havregryn i dine smoothies

  • Kom havregryn i frikadellefarsen i stedet for mel

  • Skift spaghetti ud med fuldkornsspaghetti

Eksempler på fuldkorn:

  • Hvede

  • Rug

  • Byg

  • Havre

  • Majs (tørret)

  • Hirse

Følgende kerner og frø er IKKE fuldkorn:

  • Solsikkekerner

  • Græskarkerner

  • Sesamfrø

  • Vilde ris

  • Boghvede

Kilde: Fuldkorn.dk