Gode råd: Giv madpakken en hånd

Sørg for, at der er både grønt, brød, pålæg, fisk og frugt i dit barns madpakke.

Og tænk også gerne aftensmaden ind, råder ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen. (Foto: © Monkey Business Images, COLOURBOX)

Med den nye skolereform har børnene fået en længere skoledag, og det stiller større krav til den madpakke, de får med. For hvis de ikke får tilstrækkeligt at spise i løbet af dagen, så risikerer de at gå ”sukkerkold”, inden dagen er omme.

Det gode gamle råd om at give madpakken en hånd i form af fem fingre gælder stadig, siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol.

- Og det er vigtigt at man får alle fem fingre med: Grønt, brød, pålæg, fisk og frugt.

Han understreger, at opbevaringen af madpakken spiller en rolle:

- Tor tommelfingerreglen siger, at letfordærvelige fødevarer kan holde sig i tre timer uden for køleskabet, siger ernæringseksperten.

- Så en leverpostej-mad kan ikke klare en sommerdag i en skoletaske. Jeg vil faktisk sige, at der skal være et køleskab til rådighed, når man skal have mad med til så mange timer, men det må myndighederne jo tage sig af.

Tænk på morgenmaden

Planlægningen af madpakken begynder faktisk allerede, inden børnene forlader hjemmet, understreger Preben Vestergaard Hansen.

- For man skal have en ordentlig start, hvis man skal holde den gående resten af dagen på madpakke. Så det er vigtigt, at børnene spiser morgenmad, og at morgenmaden indeholder fuldkorn i form af brød eller havregryn fx, som mætter længe.

- Børnene får omkring 40-50 procent af deres energi-indtag i løbet af skoledagen, så der skal være noget gods i madpakken.

Ernæringseksperten påpeger, at hvis morgenmaden er god og solid, så behøver formiddagsmaden ikke være helt så tung. Mens eftermiddagsmaden nok bør have mere substans, fordi børnene da vil have været i gang i længere tid.

- Der må gerne være fuldkornsbrød i et mellemmåltid.

Gør det logisk

Når børnene skal have mad med til en hel dag, så er det vigtigt, at madpakken er enkel og overskuelig for børnene.

- Gør det logisk, så barnet ikke er i tvivl om, hvad der er tænkt til formiddagsmad, hvad der er frokost, og hvad der er eftermiddagsmad. Det forvirrer dem, hvis de får det hele rodet sammen, og så spiser de mindre.

Tænk aftensmaden ind

Det kan være en rigtig god ide at lave aftensmad i mængder, der tillader, at en del af den kan genbruges i madkassen.

- Kogte kartofler, pasta, bælgfrugter eller ris kan sagtens blive til en god salat i madpakken, især hvis man putter lidt tun i. Eller kyllingestykker.

- En frikadelle, en hakkebøf, fiskefrikadelle eller et stykke pizza eller tærte er også godt i madpakken.

En mad-pædagogik

Preben Vestergaard Hansen pointerer sidst men ikke mindst, at med den lange skoledag, så bliver det også vigtigt, at der føres en aktiv madpædagogik på skolerne.

- Det vil sige, at der er god tid, og ikke mindst rum til, at børnene får spist madpakken. De skal ikke sidde på en bænk i skolegården med bolde flyvende om ørerne.