Fem gode råd om protein

I aften handler Madmagasinet om proteinbarer. Her får du bonus-info om de populære barer.

bar
Fristende ser den jo ud, men har vi egentlig brug for at spise proteiner i en chokoladebar? (© COLOURBOX)

De fleste proteinbarer indeholder mere sukker, end de indeholder protein. - Sat på spidsen er det mere en sukkerbar end en proteinbar, siger Hanne Skov, diætist i Hjerteforeningen, til Madmagasinet på DR1.

Faktisk behøver du slet ikke spise de populære barer for at få de proteiner, din krop har brug for: 1) Du får proteinerne gennem din daglige kost ​ Rådet fra de officielle instanser lyder, at du skal have cirka 0,8 gram protein per kilo, du vejer. Hvis du vejer 70 kg, så skal du altså spise 56 gram protein om dagen.

I de officielle kostråd lyder det, at 10-20 procent af den daglige kost – og dermed din tallerken – skal være protein. Resten skal være kulhydrat og fedt, hvilket kroppen også har behov for.

De fleste danskere får mere protein, end det de har brug for, gennem deres daglige kost.

2) Du skal fordele dine proteiner over hele dagen

Det handler ikke kun om, hvor meget protein, du indtager, men også hvornår du indtager det. Det er vigtigt, at du fordeler protein-indtaget over hele din dag, da det skal være tilgængeligt i kroppen hele tiden.

Efter hård træning og styrketræning kan det være en god idé, at du er sikker på, at du har protein i kroppen. Det virker muskelopbyggende, og derfor kan man med fordel spise protein lige efter træning.

Men det vigtigste er, at det er til stede i kroppen hele dagen.

3) Pas på, hvis du har svage nyrer

De proteiner, som du ikke spiser, vil oftest blive tisset ud. Nyrene sættes derfor på arbejde, når proteinet skal udskilles.

Har du svage nyrer eller en sygdom, der påvirker nyrerne, så bør du sørge for ikke at spise for meget protein.

4) Drop proteinbaren og gå efter naturlige proteinkilder

I mange proteinbarer får du mere sukker end protein. Ofte får du i en bar sukker svarende til 10-15 sukkerknalder. Du får altså protein, men samtidig en masse sukker og kalorier.

Det kan være fint nok, hvis du forbrænder sukkeret, men ellers er det bedst at få sine proteiner fra naturlige kilder, hvor der er mindre sukker.

Der er cirka 20-25 gram protein i en bar. Det kan du også få, hvis du fx spiser:

  • En skive rugbrød med en halv dåse tun og lidt hytteost (23 g protein)

  • En portion skyr og drysse lidt nødder på (24 g. protein i 2 dl skyr med 10 g mandler)´

  • 350 ml. drikke skyr og en banan (22 gram protein)

  • 1/2 l. Kakao og en banan (19 g. protein)

5) Spis også protein fra vegetabilske kilder

Mejeriprodukter og kød kan være dyrt og belaster miljøet. Derfor vil mange gerne skære ned på det. Du kan sagtens få protein fra vegetabilske kilder.

Når man vælger protein fra vegetabilske kilder er det vigtigt at få sin protein fra flere forskellige produkter ad gangen, da de på den måde udnyttes bedst i kroppen.

10 vegetabilske proteinkilder:

  • Tørrede linser (26,2 g)

  • Gule ærter (22 g)

  • Mandel (20,5 g)

  • Tørrede kikærter(20,4 g)

  • Tørrede brune bønner (18,9 g)

  • Havregryn (13,3 g)

  • Fuldkorns spagetti(13,1 g)

  • Grahams knækbrød (13 g)

  • Hvedekerner (10,7 g)

  • Grovbolle (9,3 g)

Få meget mere viden om proteinbarer i Madmagasinet i aften på DR1, klokken 21.55.