Er vegansk livsstil den nye spiseforstyrrelse?

Den vegetariske og veganske livsstil stormer frem, særligt i den yngre generation. Men det kan også blive en usund vane, advarer ernæringsekspert Marie Steenberger.

Stadig flere skærer kødet helt ud af deres kost. Vegansk mad er godt for miljøet, men kan virke som en magnet på spiseforstyrrede.

Jeg har selv forsøgsvist spist vegetarisk i et halvt år, for at undersøge, hvilke udfordringer vi som familie på fire havde i omlægningen af vores livsstil.

En af de ting jeg lærte var, at jeg hurtigt fik for få kalorier, hvis jeg ikke planlagde min mad grundigt og sørgede for altid at have sødmælk, ost, æg, pesto, hummus, avocado og nødder i skabene eller grøntsagssupper og urtebøffer i fryseren.

Jeg tør slet ikke at tænke på, hvor svært det ville være for mig og min familie at få nok kalorier endsige de rigtige vitaminer, fedtstoffer og mineraler, hvis ikke jeg kunne spise æg, ost mm. Det kræver tid, overskud og specialviden at være en sund vegetar og veganer.

En farlig cocktail

På mange måder synes jeg, at det er en spændende udvikling både for sundheden og for miljøet. Men jeg ser også med bekymring på, hvordan den veganske livsstil i de forkerte hænder blot bliver en ny spiseforstyrrelse.

Det store fokus på vægt og udseende, der hersker særligt blandt unge piger i dag, kombineret med bl.a. veganske leveregler, er en farlig cocktail.

Jeg har haft unge kvinder i min praksis, der i sundhedens, dyrevelfærdets og miljøets navn, fik begrænset sig til at spise meget kaloriefattigt og ensformigt.

Hvor forbudslisten var lige så lang, som tilladtlisten var kort, og hvor der efterhånden kun var plads til vegansk soja-køderstatning og en kogt broccoli.

Fluepapir for spiseforstyrrede

Misforstå mig ikke. Der er sikkert mange sunde veganere. Og hvis du har fulgt mig længe, så ved du også, at jeg synes, at det er en god ting, at befolkningen er begyndt at skære mere ned på kødet. Særligt rødt og forarbejdet kød øger nemlig risikoen for visse former for kræft.

Også for miljøet gør det en kæmpe forskel, når vi skærer ned på kødet. Kødproduktion er en enorm belastning for miljøet, og derfor kan det ikke gå hurtigt nok med at få befolkningen til at spise mindre kød og flere grøntsager.

Men helt sikkert er det, at ligeså vel som der findes sunde veganere, så findes der også veganere, for hvem en vegansk livsstil er et forsøg på at kontrollere vægten baseret på en enorm negativ kropsopfattelse og selvlede.

Udsigten til det lave kalorieindtag er som fluepapir for piger med tendens til spiseforstyrrelser, fordi det tilbyder en hurtig løsning på et stærkt negativt selvbillede.

Hjælp til et positivt kropsbillede

Det er vigtigt, at vi som sundhedsprofessionelle, forældre og veninder kan gennemskue, hvornår livsstilen er et råb om hjælp.

Vi skal kunne se bag om den umiddelbare store bedrift i at ”leve sundt”, så vi kan hjælpe de piger, der har brug for hjælp til at tilbageerobre et positivt kropsbillede og et afslappet og nydelsesfuldt forhold til mad.

  • Som veganer spiser man hverken kød, fisk eller andet fra dyreriget. Som vegetar spiser man ikke kød eller fisk, men gerne æg og mælkeprodukter. Årsagen kan være forskellig men typisk bliver man veganer af hensyn til enten miljøet, sundheden eller dyreetikken.

Opdatering den 29. august. Vi har justeret ordlyden i ovenstående artikel. Oprindeligt kunne man få det indtryk, at der var lige så mange sunde veganere, som veganere for hvem livsstilen er et forsøg på kontrollere vægten. Det er vanskeligt at føre bevis for. Men det er til gengæld utvivlsomt, at vegansk livsstil har en tiltrækningskraft på især unge kvinder, der i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse. Det kan man blandt andet læse mere om i denne artikel fra Canada. Endeligt vil vi på redaktionen gerne understrege, at dette er en artikel om risikoen for spiseforstyrrelser og ikke en artikel om, hvordan man lever korrekt vegansk. Mvh Malene Petersen, redaktør dr.dk/levnu.